Primit pentru publicare: 30 aug. 2013
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 30 aug 2013
Revizuit și republicat: 13 apr. 2017
Lansare de cărți la Biblioteca Județeană ,,Mihai Eminescu”
Sub auspiciul sărbătorii ,,Ziua Limbii Române”, astăzi, 30 august 2013, a avut loc lansarea a două cărți de micropoeme și poeme – Jocul umbrelor și Ochiul bufniței – ale poetului Paul Mircea Iordache, la Biblioteca Județeană ,,Mihai Eminescu” Botoșani. Un eveniment marcat cu tușe de înalt rafinament cultural și îndemn de a ne regăsi și de a ne întări rădăcinile neamului epuizat de forțe, copleșit de necazuri și tristeți.
Sala expoziției numismatice a fost arhiplină, observând prezența personalităților culturii botoșănene: Dănuț Huțu – directorul Direcției Județene de Cultură; Aurel Melniciuc – directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Tradiţiilor Populare; Cornelia Viziteu – directorul Bibliotecii Județene; Traian Apetrei, director și Cezar Amitroaiei, actor – la Teatrul de Stat ,,Mihai Eminescu”; Artur Bălăucă – directorul Editurii Taida, Iași; scriitori și poeți – Petruț Pârvescu, Alexandru Bojescu, D.M. Gaftoneanu, Cezar Ciobâcă -, precum și numeroși iubitori de cultură.
În acest cadru, și Cornelia Viziteu, și Petruț Pârvescu, și Artur Bălăucă, și Cezar Ciobâcă, cu toții au remarcat sensibilitatea și înclinația spre filosofic ale poetului, Paul Mircea Iordache, ceea ce definește un creator talentat, dând valoare micro- și poemelor sale înmănunchiate în aceste două volume lansate astăzi.
Dar, și actorul Cezar Amitroaiei, talentat om, a fost impresionant atunci când s-a alăturat poetului, pentru a remarca o suferință a neamului, și a recitat poemul Basarabia. Poemul ,,[…] crește mult valoarea volumului, este de fapt o sinteză a sentinţelor istorice nefaste pentru poporul locuitor de milenii între Carpaţi şi Marea cea Mare. Interogatoriul este succint, dar plin de semnificaţii ce-ţi stârnesc lacrimi.” (Vasile Ponea). Iată poemul de care se vorbește:
,,Basarabia
Interogatoriu în faţa Istoriei
Numele: Basarabia!
Părinţi: Sunt fiică a României!
Bunici: Dacia Felix!
Rude: Surori gemene, Moldova şi Bucovina şi alte surori,
Muntenia şi Transilvania;
Naşi: Basarab I, întemeitorul Ţării Româneşti şi Ştefan cel
Mare şi Sfânt, stăpânitorul cetăţilor de la Nistru;
Locul naşterii: Între Prut şi Nistru, de la Hotin şi până la
Marea Neagră;
Data naşterii: Sunt urmaşă a Daciei, deci sunt aici din
totdeauna!
Data condamnării: Mai 1812, când imperiul muscălesc m-a
dezlipit de la trupul mamei;
Învinuirea: Grădina mea stătea în calea năvălitorilor;
Condiţii de detenţie: Legată-n lanţuri de robie, cu botniţă pe
limba mamei;
Cum ai îndurat?… Privind spre Ceahlău… Prutul s-a umplut
cu lacrimile mele!
Te-ai revoltat?… În 1918, când călăul era slăbit, am smuls
lanţurile;
Şi-atunci?… Schimbându-se la faţă, din alb în roşu, în 1940
el m-a răpit din nou, spunând că mă eliberează de
sub jugul mamei mele;
Care ţi-e dorinţa?… Să revin la sânul mamei!” (Paul Mircea Iordache)
A fost frumos și interesant! Este ceea ce am gustat astăzi, ca un aperitiv la ceea ce va urma mâine (31 august 2013) la Muzeul Județean de Istorie Botoșani, unde va avea loc un simpozion – ,, Limba ca proces de comunicare între oameni” -, un eveniment cultural dedicat ,,Zilei Limbii Române” și unde îl reîntâlnim, ca un catalizator printre organizatori, pe inimosul, talentatul și patriotul poet – Paul Mircea Iordache.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania