Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Lansarea unui nou volum de artă la UNAGE Iași”

 

 

“Cum scriem un text despre artă: Ghid practic pentru studenții din domeniul Artelor Vizuale”, o lectură utilă și necesară

De curând, la Editura ARTES a UNAGE, a apărut un ghid practic ce prezintă tuturor celor interesați tehnici și norme de scriere a textelor de artă. Volumul realizat în cadrul departamentului de Istoria și teoria artei al Facultății de Arte Vizuale și Design din UNAGE, a fost scris de lect.univ.Dr. Oana Maria Nae și drd. Daniel Ungureanu în urma unor discuții purtate cu studenții, pentru a le fi acestora cât mai util și “în scopul familiarizării cu regulile de bază ale elaborării unui text de specialitate”. Ghidul este un proiect al ICMA – Institute for Multidisciplinary Research in Art, UNAGE Iași. Coperta volumului e realizată de Lavinia German.

Cum scriem un text despre artă: Ghid practic pentru studenții din domeniul Artelor Vizuale” este o lucrare gândită ca un instrument de lucru util tuturor studenților din domeniul artelor vizuale, dar se adresează mai ales celor ce au ales specializarea Istoria și Teoria Artei, ca lectură obligatorie încă din primul an de studii. “Pentru studenții facultăților de arte vizuale, discursul despre arta lor, scrierea unui portofoliu și elaborarea lucrării de licență nu trebuie să reprezinte o piedică, ci un proces firesc în formarea profesională. Ghidul de față, mai înainte de toate, se vrea a fi un îndrumar pentru studenții de la programele de licență și masterat din cadrul facultăților de arte vizuale din România, iar pe un plan secund un ghid de supraviețuire pentru cei care vor să urmeze o carieră universitară. Din această pricină, structura acestei lucrări a fost în așa fel creată pentru a conduce pașii cititorului prin diferite momente-cheie din viața unui student: redactarea unei recenzii de carte ori de expoziție, a unei cronici de artă, a unui referat, eseu, articol științific. După aprofundarea acestora și pe baza experienței acumulate, vom reflecta asupra documentării și redactării unei lucrări de absolvire”, subliniază autorii.

Ce cuprinde ghidul?

De la autori aflăm că “primul capitol ilustrează importanța documentării în cazul artiștilor și tinerilor istorici/critici de artă și include o scurtă trecere în revistă a situațiilor în care este necesar să avem un aport scriitoricesc, situații de altfel menționate adineauri. Tot aici, am văzut oportun a încorpora o secțiune despre plagiat pentru a sublinia pericolul unor cunoștințe dezechilibrate de documentare și redactare.

Pentru completare, cititorul va regăsi în următorul capitol o dogmă a documentării corecte în domeniul artelor vizuale. Am inclus aici surse de informații precum biblioteca clasică, bazele de date ale internetului – cu un top al celor mai promițătoare și abundente site-uri web de interes, vizitele la muzee, galerii, centre de artă ș.a.m.d. Astfel, pe lângă o enumerare a surselor, fie ele primare sau secundare, acest capitol caută să ofere cititorului și opțiuni de publicare a textelor rezultate în urma documentării. Pe final, am exemplificat importanța documentării in vivo în cazul artelor vizuale, cu opriri asupra călătoriilor de studiu, vizitelor la galerii și evenimente importante din domeniul artelor vizuale (expoziții recurente, bienale și târguri de artă, conferințe și simpozioane naționale și internaționale).

După identificarea și colectarea informațiilor, în mod normal și necesar, urmează folosirea acestora în redactarea textelor de specialitate. În consecință, cel de-al treilea capitol al acestei lucrări vizează moduri de organizare și diferențe majore dintre acestea, iar următorul caută să elucideze rânduiala stilurilor de citare și să răspundă unor întrebări generale pe care fiecare student ori cercetător la început de drum le poate avea. Veți regăsi aici stilurile de citare folosite cu predispoziție în științele umaniste și sociale și care se aplică și în domeniul artelor vizuale (SAR, APA, MLA, Chicago). Ca o încununare ori ca un rod al documentării exemplificată până aici, cel din urmă capitol vine cu norme și reguli în redactarea și structurarea unei lucrări/teze academice (fie ea de licență ori disertație)”.

Volumul se găsește deja la biblioteca Facultății de Arte Vizuale și Design, iar în luna martie va avea loc un eveniment de lansare, despre care vom afla în timp util urmărind pe Facebook paginile ICMA și Galeria Aparte.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – ICMA



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania