Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Deschiderea expoziției „Ecouri europene în istoria educației artistice ieșene” la Galeria Universitas (UNAGE Iași)

Miercuri, 14 decembrie 2022, ora 14:00, la Galeria Universitas (Casa Balș) a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, va avea loc dechiderea expoziției cu caracter documentar intitulată „Ecouri europene în istoria educației artistice ieșene”, curatoriată de conf.univ.dr. Cristian Nae. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Rectoratului și a Institutului de cercetare multidisciplinară în artă (ICMA) din UNAGE.
Inițiativa dorește să atribuie spațiului primului etaj din clădirea istorică ce găzduiește, de asemenea, Rectoratul UNAGE din Iași (str. Cuza Vodă nr.29), o dimensiune informativă și de reprezentativitate instituțională, oferind publicului ocazional sau recurent o privire de ansamblu asupra istoriei, tradiției și culturii Universității de Arte ieșene. Aceasta este valorificată într-o expoziție permanentă cu caracter documentar, o pledoarie pentru cei peste 160 de ani de tradiție asociată învățământului artistic universitar din Iași. Proiectul multimedial prezintă o selecție a personalităților și momentelor istorice relevante pentru istoria UNAGE, expuse cronologic, aferente domeniilor muzicii, teatrului și artelor vizuale, selecție ce pune într-o relație sincronică istoria invățământului ieșean cu valorile artistice europene.
Expoziția este realizată în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2022-0052 al UNAGE Iași, intitulat „aLab – Laborator de practică și cercetare artistică al UNAGE Iași”. Proiectul a vizat înființarea unui muzeu al universității, ca entitate ce va gestiona arhiva documentară multimedia a instituției, prin intermediul laboratoarelor de cercetare și practică artistică susținute de Institutul de cercetare multidisciplinară în artă (ICMA) al UNAGE Iași. Echipa de implementare a proiectului a fost formattă din cercetători, doctoranzi, cadre didactice și personal didactic auxiliar”, ne transmite echipa de proiect.

Expoziția prezintă parcursul istoric sinuos al instituțiilor de învățământ artistic superior din Iași, care au format Universitatea Națională de Arte „George Enescu” de astăzi. Este ilustrat procesul de consolidare a celor trei instituții dedicate muzicii, teatrului și artelor vizuale, cu contribuția adusă culturii naționale și europeane, prin activitatea susținută a unor personalități artistice și pedagogice de prim rang.
“Structurată cronologic, expoziția marchează deopotrivă perioadele de continuitate și cezurile apărute în procesul de modernizare a învățământului artistic ieșean. Panourile dedicate fiecărei facultăți evocă geneza formelor de învățământ artistic modern la Iași, de la înființarea primei instituții de învățământ artistic superior din România prin intermediul decretelor primului domnitor al statutului român modern Alexandru Ioan Cuza din anul 1860 și până la reunirea lor în Academia de Arte „George Enescu” după 1989. Instituția a devenit Universitate de Arte în anul 2007, iar începând cu anul 2015, Universitate de importanță națională.

Un loc special în cadrul acestei expoziții îl ocupă figura tutelară a compozitorului George Enescu, care a acceptat în anul 1931 să devină rector onorific al instituției ce îi poartă și astăzi numele. De asemenea, un spațiu autonom dedicat perioadei recente și contemporane evidențiază diversitatea specializărilor artistice oferite în prezent de Universitatea ieșeană și oferă informații actualizate asupra evenimentelor sale artistice.
Semnalăm, astfel, nu doar respectul acordat tradiției care ne onorează, ci și dorința de a ne asuma un rol inovator în educația artistică din România”, mai subliniază echipa de proiect, condusă de Cristian Nae.

Mai multe informații regăsim pe website-ul proiectului https://muzeu.arteiasi.ro.

Cosmina Marcela OLTEAN

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania