Primit pentru publicare: 26 aug. 2017
Autor: Al. Fl. ȚENE
Publicat: 26 aug. 2017
Editor: Ion ISTRATE
În cadrul zilelor orașului Sărmașu, (localitate atestată documentar încă din anul 1329, sub numele de Willa Sarmos), la Mănăstirea Sărmașu, păstorită de preotul paroh Ilie Bucur, în data de 25 august a.c. a avut loc o amplă manifestare cultural-artistică coordonată de poetul Nicolae Băciuț și bibliotecara Dinuca Burian. Fiind prezenți și un grup de intelectuali clujeni, printre care: Voichița Pălăcean Vereș, Nadia Fărcaș, Vasile Lechințan, Peter Vereș și Al.Florin Țene.
În ambianța spirituală din curtea Mănăstiri unde se află 13 statui ale unor mari personalități ale istoriei și culturii noastre manifestarea a fost deschsă de doamna bibliotecară a Bibliotecii orășenești ”Liviu Rusu “, anunțând prezența în mijlocul zecilor de participanți a primarului orașului ing.Mocean Ioan, a deputatului Marius Pașcan și a altor oficialități.
Manifestarea s-a deschis cu sfințirea de către un sobor de preoți a statuii lui Alexandru Papiu-Ilarian, istoric, jurist și lingvist care a trait în perioada 27 septembrie 1827-23 octombrie 1877.
În continuare a fost lansată cartea “Calvarul deportaților români din toamna anului 1944-jurnalul lui Florian Mornăilă (1944-1945). Atrocitățile din zona Sărmașului “, cu o prefață de dr. Vasile Lechințan publicată de editura Ecou Transilvan, despre care au vorbit: Nadia Fărcaș, dr.Vasile Lechințan. Lazăr Lădariu, Valentin Marica, preot Ilie Bucur și Nicolae Băciuț.
Preotul paroh Ilie Bucur Sărmășanul a lansat cartea “Religie și cuno…știință “, fiind coautor cu Vasile Țoc, volum scos de sub teascurile Editurii Napoca-Nova. Despre carte a vorbit directaorea editurii, scriitoarea Voichița Pălăcean Vereș și Al.Florin Țene. Cu această ocazie președintele national al Ligii Scriitorilor a înmânat preotului Ilie Bucur, Diploma” Virtutea literară“, semn de prețuire a activității spirituale și scriitoricești a acestuia.
În continuare au fost lansate cărțile: “Basme fermecate din lumi minunate “și “Șotron în curtea primăverii “semnate de scriitoarea Mihaela-Alexandra Rașcu din Târgu Mureș, și “Zoo-jurnal de vacanță “ de elava Ștefania Rașcu Antonia. Despre cărți au vorbit editoarea Voichița Pălăcean Vereș și Al.Florin Țene, care i-a înmânat scriitoarei Mihaela-Alexandra Rașcu Diploma “Virtutea literară “, semn de apreciere a activității sale în promovarea literaturii în rândul copiilor și ca secretară a filialei Mureș a Ligii Scriitorilor, condusă cu profesionalism de scriitorul Mircea Dorin Istrate.
Au mai luat cuvântul scriitorii Lazăr Lădariu, Răzvan Ducan, Nicolae Băciuț.
În cadrul programului, un grup de elevi de la școlile din Sărmașu au prezentat câteva scenete din operele clasice, iar cantautorul Traina Comșa a interpretat cântece pe versuri de Lazăr Lădariu.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania