Oare avea dreptate Mircea Eliade când spunea „Lectura este pentru omul modern, un viciu sau o osândă? Citim ca să trecem examenele, ca să ne informăm sau citim din profesiune”. Din păcate, există un mare adevăr în cuvintele sale, în vremurile astea moderne, suntem atât de grăbiți că nu mai avem nici răbdarea, nici timpul să citim.
Și totuși, există chiar în timpurile acestea moderne, mulți copii, mulți tineri și adulți, care încă mai citesc și care mă fac să sper la adevărul spus de Miron Costin : „Nu e alta mai frumoasă și de folos în toată viața omului, decât cititul cărților ”.
Lectura este una dintre cele mai obișnuite și mai frumoase activități ale omului. Între paginile unei cărți putem să călătorim dintr-o lume în alta, dintr-o epocă în alta, de la o cultură la altă cultură. Cărțile pot fi ferestre spre viață pentru fiecare dintre noi. Psihologul Valentina Băjan explică foarte bine ,, ce se întâmplă în creierul nostru când citim o carte frumoasă”. Ea spune că „Lectura, dincolo de faptul că ne transportă într-o altă lume, ne ajută să scăpăm de depresie și ne maturizează emoțional. Toate efectele benefice aduse de citit durează până la cinci zile din momentul în care ai deschis cartea. Lectura este «medicația» care se poate administra pe termen lung și nu are efecte secundare”. Cât de frumos și de simplu ne explică doamna psiholog! (…)
Lectură completă la : https://edict.ro/lectura-medicament-minunat-pentru-dezvoltarea-armonioasa-a-copilului/