Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Magul de la Kremlin”

„Magul de la Kremlin”, autor Giuliano da Empoli, traducerea și Note de Bogdan Ghiu, Editura Humanitas Fiction, colecția „Raftul Denisei”, 282 pagini

  •               Născut în 1973, cu studii de Drept și Științe Politice făcute în Italia și Franța, s-a impus ca jurnalist și  comentator politic, dar și ca profesor, predă la Science Po din Paris, a fost solicitat și a lucrat și ca expert și consilier la vârf, un fel de umbra lui Putin ajuns președintele fostei URSS, urmaș a lui Boris Elțîn. Ani și ani, l-a însoțit pe cel ce se pretinde „țarul” Rusiei actuale încât l-a copiat în toate.
  •               Drept urmare, în perioada pandemiei, cu un an înainte invaziei Rusiei în Ucraina, februarie 2022, Giuliano da Empoli scriind cartea „Magul de la Kremlin”, inspirat de personaje și fapte reale, cărora le-a împrumutat viața particulară, cu replici ale fostului șef, a devenit cu acest roman nu doar un cunoscut, ci și un căutat și iubit autor, vestit prin predicții și vorbe cu tâlc.
  •             În cartea lui este vorba de „o adevărată  poveste rusească”, pentru că pornind la treabă, Giuliano, ca jurnalist și  analist politic, a fost bine documentat, ce mai, „suflet de rus” care, dincolo de clișeele vieții, știa totul de la Kremlin și din țară, încât cartea publicată și ajunsă la cititori, nu-i o ficțiune, ci  redă cu pregnanță realismul crud  din Rusia contemporană și place fiilor de  mujici.
  •              În descrierea sa, romancierul, deși la debut, pleacă de la o persoană reală, Vladislav Surkov, regizor de teatru, autor de show-uri TV, care, vreme de două decenii fiind „eminența cenușie a țarului Putin”, post dispărut la un moment, devine personajul narațiunii cu numele Vadim, Vadim Baranov, precum modelul din realitatea trăită. În  ce întreprinde, Baranov, prin vorbe și fapte, face o radiografie exactă a personajului Putin, cum numai marii scriitori au reușit cu contemporanii lor, Closa de exemplu.
  •            Cititorul urmărindu-l pe Baranov înțelege și cum un ins aparent șters, primind buzduganul conducerii de la unul ca Boris Elțîn, un iubitor al alcoolului, ajunge  un stăpân absolut al „maicii Rusia”, convins de propria-i infailibilitate, de „adevărul” lui nebunesc, inclusiv războiul pe care îl propagă…
  •            Prin „povestirile  lui Baranov” – retras din viața publică după ce „țara”-vorbă să fie! – nu mai are nevoie  de serviciile lui și-i interzis,- cum se întâmplă în viața politică nu de puține ori – ca și modelul real, Giuliano da Empoli își provoacă cititorul să mediteze la lumea de azi, la modul în care folosirea puterii poate duce la alienarea lumii în ansamblu – referiri concrete la războiul adevărat – cel din Ucraina, cu amenințări în și prin vecini.
  •             Citind acest roman –Magul de la Kremlin- cititorul înțelege de ce, în contextul descris, ceea ce părea la început evitabil și supus rațiunii, cu personajele în acțiune totul a devenit inevitabil, ba și absurd, ochii ni-s  zi și noapte la hotare… Dacă în 2020, în timpul pandemiei, când  Giuliano lucra la carte, nimeni, dar nimeni n-ar fi crezut că Putin va folosi „operațiunea specială” împotriva Ucrainei –încă mai era socotit om sănătos la minte – anticipările au arătat că autorul nu numai a pătruns ce a citit, este înzestat și cu talent istorico-literar și merită să folosim…Raftul Denisei!
  •           Mass-media este cu cititorul, pe care îl deslușește zi de zi:
  •            „Cu Magul de la Kremlin, Giuliano da Empoli ne oferă o radiografie strălucită a sistemului mental și a logicii de război a lui Vladimir Putin. Intr-un fel, el povestește tot ceea ce a dus la invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022. Este o relatare de o mare forță literară și istorică, care trebuie citită dacă dorim să înțelegem ceea ce, de aici, pare de neînțeles”. – Liberation
  •             „Giuliano da Empoli a terminat acest roman, ale cărui formulări puternice amintesc în parte de moraliștii și memorialiștii francezi din secolul al XVII-lea, în ianuarie 2021, cu un an înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina. Unii ar spune că acest scriitor este un vizionar, alții, că își cunoaște subiectul mai bine ca oricine. Să adăugăm o a treia caracteristică, stilul, și vom avea o mare carte”. – Jerome Garcin, Le Nouvel Observateur
  •            „Magul de la Kremlin este un roman în același timp rece și fierbinte, ca un pahar plin ochi cu vodcă. […] Purtată de o actualitate arzătoare, această carte modernă și vizionară are, de asemenea, grația atemporală a unui clasic. Erudiția, stilul și arta narativă ale lui Giuliano da Empoli aduc acest gest crud și brutal până la un nivel de puritate metafizică. Este vorba de Principele lui Machiavelli traversat de ceturile lui John le Carre și locuit de vibratoul neliniștit al literaturii ruse. Până la finalul său înzăpezit, aproape pașnic, ca un ecou îndepărtat al cântecului lui Sting: I hope the Russians love their children too”. – Les Echos.
  •            O carte care în 2022 a primit MARELE PREMIU PENTRU ROMAN AL ACADEMIEI FRANCEZE! – „un roman de o uluitoare actualitate” -FRANCE INTER”.

Postat în Antologii- 16 mai 2023.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania