Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Uniunea Sovietică era o țară extraterestră? Întreabă un elev de liceu

Uniunea Sovietică era o țară extraterestră? Întreabă un elev de liceu

Moto:  „Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba!”

 

În primăvara acestui an am prezentat romanul meu “Un ocean de deșert “ la o librărie din oraș, la care au participat și un grup de elevi de liceu. În acest roman scriam de drama prin care a trecut un academician român în perioada sovietizării României, când soldați ai Armatei Roșii făceau numeroase   crime, în complicitate cu comuniștii români, față de populația țării. Scriam acolo că Uniunea Sovietică a impus în România un regim criminal, numit comunist.

Când au început discuțiile, un elev m-a întrebat: ”Domnule scriitor ce țară este Uniunea Sovietică că în Atlasul Geografic nu există? Este o țară extraterestră? “

–Nu, domnule elev! Este Rusia de lângă noi.

-Atunci, a ripostat elevul, de ce în presă se vorbește numai de această entitate statală, când de fapt este Rusia? Prin acest fapt se încearcă să eludeze Rusia de la faptele criminale pe care le-a făcut?

-Se poate spune și așa. Practic Uniunea Sovietică avea capitala la Moscova, La Kremlin era conducerea țării în frunte cu Stalin.

-Repet, a intervenit elevul, acum, tot la Moscova este capitala Rusiei și tot la Kremlin se află țarul Putin! Atunci de ce o numim, în perioada de atunci, Uniunea Sovietică? Nu cumva se încearcă prin acest fapt eludarea crimelor Moscovei, din perioada aceea, dând toată vina pe o țară care nu există?

-Poate fi și asta! Am răspuns eu lapidar.

-De ce, atunci, a continuat elevul, nu numim și noi țara noastră Republica Socialistă, fără a mai adăuga cuvântul România? În felul acesta am eluda și noi crimele făcute de comuniștii noștri și de securiști… Ar fi și România o țară extraterestră…

Discuția pe această temă a mai continuat. Dar totul a rămas în “coadă de pește”.

După câteva luni, concluzionez eu, făcând apel la cei care scriu prin presă: Domnilor, vă rog, nu contribuiți la eludarea vinovăției Rusiei din perioada sovietică. Scrieți cu curaj Uniunea Sovietică-Rusia!

Al.Florin ȚeneAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania