La Editura Neverland, 2022, sub semnătura lui Vladimir Zincenco a apărut o interesantă carte, intitulată “Transnistria între Moldova, Ucraina și Rusia -Docu-drame și reprezentări istorice reexaminate “, versiune în limba română de profesorul Florin Ștefănescu, cu documentare suplimentară, bibliografie selectivă și analiza comparativă a surselor de Lucia Boian. Volumul a apărut în colecția ISTORII, coordonată de Dan-Silviu Boerescu.
Vladimir Zincenco este specializat pe istoria spațiului sovietic, adică cel rus și al imperiului actual al Rusiei. A publicat următoarele cărți:” Batalionul Azov. Eroism si extremism in Ucraina”, “Războaiele! Romania si Rusia, aliați si inamici” etc.
Volumul este structurat în următoarele capitole: “Miza unor provocări la Tiraspol- deschiderea drumului armatei Rusiei către Moldova ( …și încă un pas către refacerea Uniunii Sovietice) “, “ O istorie mai mult decât controversată, de la Dacii de la Gurile Bugului la “ Republica Moldovenească Nistreană “, cușca lui Ilie Ilașcu, Igor Smirnov și Victor Gușan (zis “ “ Șeriful“) “ , “25 de rromi “periculoși și indezirabili “ trimiși la Bug “, “De la Răscoala de la Tatar-Bunar la cușca lui Ilie Ilașcu, cariera lui Igor Smirnov și afacerile lui Victor Gușan ( zis șeriful) “, “Războiul Moldo-Rus din 1990-1992, istoria unei trădări naționale care a anulat sacrificial unor combatanți eroici “, “Armata a XIV-a și ciudata poveste a generalului Lebed despre “valizele nucleare “pierdute “, “Calculele strategice actuale și testamentul politic al lui Vladimir Putin “, și “ Bibliografie cu flamuri roșii cu iz permanent de praf de pușcă.”
Moscova este foarte interesată de această fâșie de pământ numită Transnistria, folosită de imperiu rusesc precum cuiul lui Perpelea, motiv de expansiune. Kremlinul, prin propaganda lui, spune că Moldova încalcă drepturile rușilor, locuitori în această fâșie de pământ. Scopul lui Putin este refacerea imperiului sovietic.
Pretențiile teritoriale ale lui Vladimir Putin sunt asemenea foștilor conducători ai Rusiei, precum Petru cel Mare, Lenin și chiar criminalul de Stalin.
Cartea este constituită prin asamblarea informațiilor venite pe diferite surse, precum și din o serie de volume de istorie, în număr de 90, din bibliografia românească și internațională, ce se află în capitolul “Bibliografie cu flamuri roșii și iz permanent de praf de pușcă.“
Sperăm ca problema Transnistriei să se rezolve pe cale politică, și nu pe calea armelor, că s-ar ajunge la o dramă umanitară precum în Ucraina.
Al.Florin Țene
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania