Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

MCR, revista „Meridianul Cultural Românesc”

OPREAINPrimit pentru publicare: 12 dec. 2015
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul(Bt)
Publicat: 12 dec. 2015

 

 

MCR, revista „Meridianul Cultural Românesc”, identificat în cartea aniversară „25 – TV.V. istorie și cultură”, realizator prof. dr. Dumitru V. Marin, Vaslui

 

  • Cartea – principal mijloc de cultură –

 

Câtva timp în urmă am avut în mână și citit „Operă și viață pentru Vaslui-România. Dumitru V. Marin la 74 de ani”, deci aniversare, acum, tot în a doua jumătate a anului 2015, altă aniversare „25-TV.V. istorie și cultură”, o relatare a ceea ce este opera sa, postul TV și radio, reviste și jurnale înființate, cărți scrise, muncă prestată, uneori nemăsurată, activitate și decepții politice, alergătură în trei-patru județe și mai mult – în toată țara, ba pe întreg globul și dorul de casă, de România, de Vaslui, de Giurgioana lui, cu tot felul de aniversări, cu săli pline, unde să se discute și să se aplaude succesele lui Dumitru V. Marin, și ale colaboratorilor…

Despre ultima carte, editura PIM, Iași,  nou mi se pare sunt referirile la M.C.R, „Meridianul Cultural Românesc”, revistă ajunsă  la numărul 3 și urmează numărul 4, „toate numere bune și interesante”, expediată în 4 continente, 23 de capitale, în peste 300 de localități românești, p.123, la care sunt chemați să scrie „luptători cu metafora în numele limbii române”, dintre care 4 sosiți, – Val Andreescu, Mihai Batog Bujeniță, Petruș Andrei și dr. Valeriu Lupu au și fost premiați, dar pentru stimularea celor mai valoroși colaboratori se vor mai acorda premii și în viitor.

Premiile revistei „Meridianul Cultural Românesc”, și Diploma de Excelență, o surpriză culturală, au fost acordate în cadrul manifestărilor festivalului „Omagiu Culturii Vasluiene”, și „au fost oferite și după câte un laudatium, constând și din sume modice de bani care vor crește de la o ediție la alta”.

Manifestarea de atribuire s-a numit simpozionul „Cartea – principal mijloc de cultură”, în cadrul căruia „a vorbit la modul pătimaș și documentat despre  „Crimă culturală, în formă continuată, împotriva Limbii române”, însuși organizatorul principal, care este și autorul cărții „25 – TV.V. istorie și cultură”, p.164, prof. dr. Dumitru V. Marin

În cadrul manifestării apreciatul director al Bibliotecii județene „Nicolae Milescu Spătarul”, prof. Gelu Voicu Bichineț, vorbind despre carte și rolul ei, a spus participanților: „Rolul meu aici este acela de a pleda pentru carte. Cei care sunt în fața dumneavoastră și o mare parte a celor din sală găsesc în carte mijlocul cel mai important de informare și documentare. N-am fost și nu sunt împotriva progresului!  Cei mai tineri văd în mediul online cea mai importantă sursă de informare. Posibil ca acolo, la un clik distanță, să găsiți absolut toate informațiile de care aveți nevoie, dar mă întreb dacă vă luați cunoștințele de acolo? Pentru că o carte, odată ce ai citit-o, ai încercat s-o conspectezi este cu totul altceva! Dacă noi renunțăm la cartea tradițională și încercăm să ne găsim sursele pe internet, cu siguranță, cunoștințele pe care le dobândim sunt mult mai reduse!  Tinerii procedează foarte greșit, ei spun: De ce trebuie să rețin aceste lucruri, atâta timp cât le am la îndemână pe internet sau în calculator?! Dar eu și toți colegii dascăli și oameni din cultură rămânem la convingerea că totuși cartea citită pe îndelete reprezintă temelia unei culturi sănătoase!”

Conferențiarul univ. dr. Ioan Dănilă, Bacău, crede că limba română este amenințată din mai multe direcții: „S-a cristalizat discursul „În apărarea Limbii române” și aș vrea să mă adresez, în primul rând elevilor, pe care îi îndemn să țină la destinul Limbii românești, care este amenințată din mai multe direcții. Una este mai puțin cunoscută și chiar dacă risc să devin mai puțin prietenos cu o parte a celor din sală, spun că Limba română este amenințată, nu are nicio legătură cu momentul muzical prezentat aici, de muzică ușoară! Dacă cercetați pe Radio-România Actualități, pe Radio-România Muzical și pe Radio-România Cultural veți observa că pe aceste posturi de radio plătite de noi găsim numai muzică în limba engleză! Am publicat articolul în revista „Ateneu” și l-am trimis directorului Societății Române de radio, dar în continuare, peste 90% din muzica difuzată este tot în limba engleză. Avem  muzică românească de bună calitate și cu texte care pot face cu adevărat cinste Limbii românești. Cred că revista „Meridianul Cultural Românesc” este o asemenea tribună care cere ca pe stațiile radioului național să se transmită și muzică populară românească. Era înainte o tabletă cu muzică  populară, se difuza seara timp de 10 minute dar nu mai există! Romanța a dispărut cu totul!”

Dacă manifestarea ar fi avut loc mai târziu, în decembrie 2015, sunt sigur că universiarul ar fi vorbit asistenței  tot ca un semn al desconsiderării cărții și a Limbii române și despre scoaterea din programul TV a emisiunii „Omul care aduce cartea”, prezentată din ianuarie 2000 și până în ianuarie 2016, timp de 16 ani, de către scriitorul și criticul literar Dan C. Mihăilescu…

Este admirabilă revista pe care o creați, aflată la cel de-al treilea număr și care se adresează românismului, în ansamblu și fără a intra în polemică, nu cred că există o criză culturală a Limbii române, iar dacă ne gândim că ea există, atunci suntem cu toții…coautori! Ne-am învățat să fim numai spectatori! Nu, suntem coautori! Cum să fim împotriva Limbii românești? Ar însemna să fim împotriva spiritului românesc!, și-a dat cu părea criticul literar Petre Isachi, venit tot de la Bacău.

Eu mă bucur că participăm la această nouă ediție a manifestării culturale și nu cred că va dispărea cartea scrisă, chiar dacă există tendința de a fi înlocuită cu internetul, cartea reprezintă ecranizarea sensibilă a omului, și-a spus convingerea poetul Simion Bogdănescu, iar Val Andreescu, alt poet, amândoi vasluieni, a apreciat că este minunat că se organizează astfel de manifestări a culturii, literaturii și a cărții care înseamnă însăși identitatea bunului român.

Referindu-se la cele patru premii atribuite pentru activitate la MCR, – pentru critică literară medicului Valeriu Lupu, pentru poezie profesorului Petruș Andrei, pentru proză scriitorului Val Andreescu, iar pentru umor comandorului Mihai Batog Bujeniță, Diploma de Excelență, surpriza manifestării n-am identificat câștigătorul, dar organizatorul în cuvântul său, domnul Dumitru V Marin, a și promis publicului că despre aceasta chiar va face o carte cu acest titlu, dovadă că, precum în alte județe, și la Vaslui este un centru literar care tocmai identitatea teritorială o exprimă.

Manifestarea în sine, ca eveniment cultural, a făcut câștigătoare tocmai Limba română, care se cere perpetuată și dezvoltată până va căpăta statutul de Festival Cultural Vasluian, Național dacă se va putea!

                                                             

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Horga Mihai spune:

    Respect și admirație !…

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania