Primit pentru publicare: 26 mart.2015
Autor: Ion N. OPREA
Publicat: 26 mart.2015
“Despre jurnalismul cultural” se spunea în unanimitate la consfătuirea organizată şi desfăşurată de revista contemporană ieşeană Timpul în cadrul Festivalului international de literatură şi traducere (FILIT), Iaşi, 2014, că“s-a deprofesionalizat”, iar în ceea ce priveşte revistele culurale s-a emis părerea că “trebuie să ne scoatem din cap părerea că ar forma oamenii” , “o revistă culturală nu formează pe nimeni”, de vreme ce “facem revistele fără să ştim exact ce vor cititorii de la noi”, a susţinut Marius Chivu, el însuşi scriitor şi publicist.
Părere total greşită, susţin în unanimitate cititorii care combat asemenea lecţii. Însăşi publicistica prezentă confirmă că totul depinde de condeiul care ştie ce vrea cititorul şi lucrează servindu-l, oferindu-i ce trebuie. “Revista Timpul şi-a lansat noua platformă”, anunţă Ziarul de Iaşi (17 martie 2015) subliniindcă“ evenimentul marchează împlinirea a 139 de ani de la fondarea acestei publicaţii cu valoare istorică”, prezentîndu-ne viziunea editorială, “cu rubrici de actualitate culturală, evenimente, recomandări de carte, film şi teatru”, deci în cunoştinţă de ce-i necesar cititorului. O nouă viziune redacţională faţă de ce era cu 3-4 luni în urmă, s-ar întreba participanţii la evenimentul discutat sau cititorii, interesaţi de ancheta noastră?!
O revistă mai altfel, – cu studii şi istorie literară, poezie, proză, teatru, eseuri,ştiinţă şi educaţie, aforisme şi panseuri, comentarii politice, pagini din lupta anticomunistă, opinii, fişe de autori, spiritualitate, momente din bătălia pentru apărarea limbii române – îşi anunţă Meridianul Cultural Românesc apariţia primului număr, ianuarie-martie,trimestrial, 2015, Vaslui, director şi editor prof.dr. Dumitru V. Marin, redactor-şef Val Andreescu, cu difuzare entuziastă în 4 continente – Europa, Africa, Australia, America – în peste 20 de mari oraşe ale lumii – Montreal, New York, Sidney, Ierusalim, Paris, Geneva, Roma, Stuttgard etc.
Prezentându-ni-o ca o „revistă dinspre jurnalismul cultural”, directorul şi editorul ei, pornind de la „dovada schimbărilor care influenţează evoluţia limbii”, susţine că a venit „clipa noastră, a celor de astăzi, vii, spre consemnarea stadiului modificărilor în exprimare – scriere –comportament – aspiraţii”, (şi trebuie) să ne zbatem pentru apărarea limbii neamului, „limba veche şi-nţeleaptă”, „invadată din ce în ce mai serios de împrumuturi lingvistice sau tehnice”, neconforme.
Reţinând că procesul de modernizare – de-acum o sută de ani -, globalizarea de astăzi impun alte moduri de comunicare, deci şi alte instrumente lingvistice – o limbă din ce în ce mai conformă cu condiţiile politico-economice, deci, mereu alterată, tehnicizată, foarte sigur alta decît acum un secol, în viitor previzibil alta decît cea de azi! – domnul Dumitru V. Marin prezintă ce vor să facă la Vaslui „deschizătorii noului front în bătălia pentru maica noastră limba romînă”:„Meridianul Cultural Românesc e astăzi o oglindă a momentului românesc într-un timp al prefacerilor, a creatorilor crescuţi eminescian, într-o societate caragialiană cu aspiraţie blagiană în exprimare personală: talente ale unui mediu şi ale unui moment anume, 15 ani din mileniul III!”
Editorii se gândesc şi speră la o revistă mai altfel, mai vie, cu prezenţe din toată lumea, în care ar vrea ca pe linia multi cultuaralismului novator până şi Academia Română, cum făcea cândva, să încurajeze cultura şi ştiinţa, pornind de la ce este folclorul romînesc, mereu lecţie pentru limba română, dar cu întrebarea firească a momentului: „vom salva şi noi „firişoare de aur” dintr-un „azi” pe care-l avem?”.Răspunsul la îngrijorarea afişată îl dă în revistă universitarul Ioan Dănilă de la Bacău care ne asigură că se munceşte! (p. 22)
Meridianul Cultural Românesc, o revistă cu unic grad de universalitate, plecată în ianuarie-martie 2015 de la Vaslui (plecat-am 9 din Vaslui…), sediul Grupului de presă care susţine TVV. Ro, Unison Radio Bârlad – eter şi online, ziarul Meridianul – tipografie şi online, acum şi revista de cultură citată, însă, administrată de Societatea nonprofit UJPI ECOMAR, Vaslui, la primul său număr, 154 de pagini, este o reuşită.
Frumos, bogat şi cu gust ilustrată, revista cu cele 92 de semnături de autori, proză şi poezie, în forme literare divers prezentate, poate pretinde justificat – educă şi formează oameni. Să o căutăm şi să o citim!
Nota:
* “Revista culturală formează oamenii?” anchetă jurnalistică cu debut în revista Luceafărul/ Botoşani din 8 şi 21 octombrie 2014, îndesfăşurare.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania