Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Medalionul literar „Alexandru Ioan Cuza făuritorul  Unirii Principatelor Române-Mihai Eminescu făuritorul limbii  română literară„

  • La Liga Scriitorilor
  • Medalionul literar „Alexandru Ioan Cuza făuritorul  Unirii Principatelor Române- Mihai Eminescu făuritorul limbii  română literară„
  • Invitați speciali scriitorii din Năsăud

Joi, 25 ianuarie a.c. orele 17, la Cercul Militar din Cluj-Napoca a avut loc ședința cenaclului literar “Artur Silvestri “, la care au participat scriitori și iubitori de cultură din toate colțurile țării.Sala Armelor a fost neîncăpătoare, încât a fost nevoie să fie aduse scaune din altă parte.Există un fenomen care s-a format în jurul președintelui național al Ligii Scriitorilor care polarizează în jurul domniei sale scriitori și iubitori de cultură din întreaga țară și chiar din diaspora românească.

Ședința a fost deschisă de președinta cenaclului scriitoarea profesor Voichița Pălăcean Vereș care, la început, le-a urat celor prezenți “un An Nou cu sănătate și realizări”, apoi a anunțat ordinea de zi, dând cuvântul domnului președinte național al Ligii Scriitiorilor Al.Florin Țene care după urarea de bun venit și tradiționalul “La mulți ani!”, a dat drumul la aparat și s-a ascultat “Imnul Ligii Scriitorilor” în picioare cu evlavie și respect.

În continuare scriitorul Al.Florin Țene, așa cum a intrat în tradiție, a făcut o restrospectivă a activităților din ultima perioadă a celo 39 de filiale din țară și străinătate ale Ligii Scriitorilor.Au fost evidențiate filialele: Nord-Est din Iași, condusă de scriitorul Ilie Serediuc, cele două filale vâlcene “Gib Mihăescu “condusă de Ion Nălbitorul și “ Valeriu Anania“condusă de Lucia Trușcă, filiala din Constanța, condusă de scriitoarea Vasilica Mitrea, filiala Maramureș condusă de Carmena Băințan.

În cuvântarea sa, polivalentul scriitor, a prezentat revista “Bogdania “ condusă de neobositul scriitor Ionel Marin, publicație care se află printre primele reviste din peisajul revuistic din țara noastră.A analizat volumul de versuri al poetului Ionel N.Marin  intitulat “Desculț, pe cărări de lumină “, sublinind că acest volum conține poeme deosebite, frisonate de o sensibilitate ce unește sufletul cu Dumnezeu.

În continuare scriitorul Iulian Patca, președintele filialei Cluj a Ligii Scriitorilor i-a înmânat scriitorului Al.Florin Țene  “Diploma de gratitudine “ din partea Ligii Scriitorilor din România, Filiala Arad “Ioan Slavici “, în care se spune că se “accordă domnului Al.Florin Țene  pentru implicarea în activități culturale și aportul adus pentru promovarea culturii și artei pe plan național și internațional“ . Diploma este semnată de președinta filialei ,scriitoarea Mirela Minuța Alexa și scriitorul Alexandru Ioan Chiș, vicepreședinte.

Apoi președintele național Al.Florin Țene și Iulian Patca  au înmânat Diplomele scriitorilor prezenți care au fost premiați pentru cărțile apărute în anul 2023, inclusiv scriitorului Vasile B.Gădălin cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

În continuare Iulian Patca a vorbit despre cărțile scriitoarei bistrițene Rodica Fercana, subliniind valoarea romanului său”Drumul osândei “.În acest context  președintele filialei Cluj și-a prezentat volumul de versuri “Povara singurătăți “.

Președinta cenaclului, în continuare, i-a dat cuvântul scriitoarei profesor Antonia Bodea care a susținu conferința “Eminescu poet național “. Conferința care a conținut multe noutăți originale despre opera poetului nepereche.a fost apreciată prin vii aplauze.

Profesorul Vasile Sfârlea a vorbit despre importanța domniei lui Cuza și despre lucrarea de doctorat în manuscris al Patriarhului Miron Cristea, intitulată”Eminescu, viața și opera unor creați mai noi din literatura română “, aflată la Arhivele Naționale din București.

Un punct foarte important a fost când președinta cenaclului l-a invitat pe scriitorul Ioan Mititean președintele Filialei Ligii Scriitorilor din Năsăud.Acesta a fost invitat în prezidiu de unde a vorbit despre bogata activitate a acestei filiale, amintind că Năsăudul a fost și este un mare centru de cultură și românism, localiate care a dat peste 30 de academicieni.Ioan Mititean a ,prezentat amplul volum” Cu cartea pe roți“,  ce face parte din marele ciclul de articole “În vârful Peniței “, volume ajunse la numărul impresinant de 28.

Volumul “Cu cartea pe roți “ conține aspect din activitatea Ligii Scvriitorilor români-Filiala Năsăud, dar și ale acțivităților întreprinse de filialele noastre din Cluj și din țară.Așa cum ne spune talentatul mscriitor năsăudean, această carte a fost lansată și prezentată în America, Canada, Constanț, Bistrița, Iași, Zalău,  în diferite biserici din țară și străinătate. Practic acest volum este o istorie a Ligii Scriitorilor din România.Ioan Mititean a vorbit despre volumul “ La poalele Sodomei“, roman semnat de Grigore Avram, despre care Elena M.Cîmpan, în prefață, conchide : “Cu această carte, “La poalele Sodomei” Grigore Avram mai face un pas pe  scara literaturii, urcând responsabil, temeinic și apăsat spre acel profil al creatorului care își asumă propria creație. “

Scriitoarea Lucreția Mititean a vorbit despre cărțile domniei sale, iar domnul Macedon Tofeni a prezentat revista năsăudeană pe care o editează “Glasul Armadiei “ și volumul său  de poeme “Rătăcit printre gânduri-poezie și pictureă “

Ansamblul de prezentări ale scriitorilor năsăudeni a fost subliniate cu vi aplauze , semn de prețuire ale scriitorilor prezenți pentru bogata activitate a filialei din Năsăud condusă cu profesionalism de Ioan Mititean.

Din discuțiile care au urmat s-a desprins un adevăr despre rolul unei femei în Mica Unire. Patriotismul înaintea familiei este deviza femeii Ecaterina Conachi Vogoride, femeia care a făcut Unirea! Puțini știm acest lucru minunat, in cărțile de istorie nici vorbă. Totul s-a întâmplat pentru că a existat o doamnă pe numele ei Ecaterina-Cocuța Vogoride, născută Conachi. Revoluționarii de la 1848 au reușit după un deceniu de eforturi enorme ( erau foarte mulți cei care se împotriveau unirii, chiar și printre boierii neoși) să își îndeplinească cea mai mare dorință revoluționară. Unirea. Dar era cât pe ce să nu se întâmple și proiectul să se ruineze. Caimacamul Vogoride, un fel de domnitor locțiitor pus de Poartă al Moldovei, orbit de promisiunile de preamărire făcute de otomani de a ajunge domnul Moldovei, a falsificat alegerile, pentru a arăta Marilor Puteri că dorință poporului nu este pentru unire. Astfel, chiar și puținii suporteri ai Unirii Principatelor ar fi înțeles care este „voința românilor” si ar fi renunțat în favoarea turcilor. Doar că ambițiosul Vogoride avea pe cineva acasă pe care nu îl putea domina. Era însăși soția lui, cea cu care a avut 3 copii. Înainte de unire, Cocuţa l-a convins pe Nicolae Vogoride să renunţe la desemnarea lui Constantin Catargiu sau Nicolae Cantacuzino ca miniştri, ambii recunoscuţi antiunionişti, ameninţând în caz contrar cu divorţul şi cu plata unor despăgubiri egale în cuantum cu zestrea sa, pierdută de soţ, în urma unor neinspirate plasamente. Cocuţa Conachi reproşa „veneticului din Fanar”: „Ai venit în ţară sărac lipit pământului, n-ai altă avere decât zestrea ce ţi-am adus-o eu. Îţi iert risipirea ce ai făcut-o, dar nu-ţi voi ierta trădarea faţă de neamul, faţă de ţara care ar fi trebuit să devie şi a dumitale. Cum nu ai astăzi altă avere decât a mea, aş putea, printr-un divorţ, să te aşez din nou pe paiele de unde te-am ridicat”. Se pare că amenințările ei nu au funcționat până la capăt. Atunci, boieroaica a pus mâna pe scrisorile secrete ale soțului, care dovedeau că a măsluit alegerile, la cererea otomanilor și le-a trimis spre publicare prin intermediul lui Costache Negri și Dimitrie Rallet, cotidianului «L’Étoile d’Orient» („Steaua Dunării”), care fusese interzis la Iaşi şi apărea la Bruxelles. Scurte review-uri în limba română ale acestor epistole care au făcut înconjurul Europei, au fost publicate şi în Moldova sub numele de „Estract de scrisori secrete trimise caimacamului Moldovei de deosebite feţe. Iar veste  alegerii lui Cuza ca domnitor al Moldovei a fost primită de Alexandru ioan Cuza la Galați în momentul când juca biliard.

Viitoarea ședință va avea loc  joi, 29 februarie, la orele 17, la Cercul Militar din Cluj-Napoca.

Nicu Stoenescu

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania