Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Micuțul geniu Iustin Nicolas Cazacu a devenit campion mondial și european la șah la numai 8 ani

Campion  european și mondial la șah

             La doar 8 ani, Iustin Nicolas Cazacu este campion mondial și european la șah la categoria lui de vârstă. La sfârșitul lunii august, Nicolas a participat la Campionatul Uniunii Europene de Șah în Cehia, împreună cu alți 107 concurenți.
Pe foarte scurt, Iustin Nicolas este din Iași, are 8 ani și tocmai a câștigat medalia de aur, la categoria de vârstă U8, la a XX-a ediție a Campionatului Uniunii Europene de Șah.
Concursul s-a desfășurat în perioada 21-30 august în orașul Pec pod Snezkou, o stațiune montană din regiunea Hradec Kralove, din Cehia, și a avut la start 108 sportivi. Cele 9 zile istovitoare de concurs nu l-au împiedicat pe Nicolas să facă ce știe mai bine: să joace șah, iar la final să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, potrivit Glasul Cetății.

            Nicolas Cazacu joacă șah de la vârsta de 4 ani și are deja în palmares titlurile de Campion Național la Șah Blitz 2021, categoria 8 ani, Trofeul Litoralului 2021, Cupa Primăriei Vaslui 2021, Cupa Moldovei 2021, precum și numeroase participări la competiții internaționale.
Susținut de întreaga familie, micul geniu care la 7 ani era deja lider mondial la șah, la categoria sa de vârstă, și a fost trimis de antrenorul său în ”luptă” la concursurile de seniori, dovedind că perseverența și pasiunea cu care joacă șah îl poate ajuta să își atingă obiectivele.
Campionul român a început să joace șah încă de la vârsta de 4 ani, atunci când bunicul său, Nicolae, l-a inițiat în tainele acestui sport, pentru a petrece mai mult timp împreună. Șahul este sportul preferat în familia Cazacu dintotdeauna, atât tatăl lui Nicolas, cât și frații săi, au învățat să joace șah din copilărie, dar nu au trecut de nivelul de amatori.
„Rapiditatea cu care Nicolas a învățat despre piesele de șah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obține victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povestește Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Iustin Nicolas, pentru Ziarul de Iași.

                   Primele competiții la care a participat micul geniu au fost pe plan local, începând cu vârsta de 5 ani. Atunci, el a câștigat doar locul 1 la categoria sa de vârstă, iar în luna decembrie 2020, a participat la primul concurs Internațional de juniori – ”Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci țări; și aici, Iustin Nicolas s-a clasat primul, la categoria sa de vârstă.

                Antrenorul său, Vlad Ungureanu, a luat decizia de a-l trimite în ”luptă” la concursurile de seniori. Prima competiție a fost la începutul anului trecut, la Cupa Unirii, desfășurată la Poiana Țapului. Aici, Nicolas a fost cel mai tânăr participant din competiție și a obținut victorii imense, împotriva unor jucători cu experiență, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internațional. Acum e posesorul unui trofeu pe măsura efortului și talentului său. Tânărul campion se antrenează cel puțin două ore, zilnic. Acasă joacă împreună cu sora lui sau cu alți pasionați din mediul online. Acum, se pregătește intens pentru noi competiții internaționale.

              Colegii noștri de la MATRICEA.RO au realizat un interviu cu micul geniu:
Iustin-Nicolas Cazacu, imaginea perfectă a unei Românii plină de campioni sportivi.
Iustin-Nicolas Cazacu este un adversar puternic în șah. A descoperit jocul minții la patru ani, iar un an mai târziu deja ne reprezenta la competiții locale. Apoi, pentru că pe plan local competițiile erau prea simple, a început să participe la concursuri naționale și pentru adulți și să se enumere printre elite.

                     Iustin are un  program încărcat față de copiii de vârsta lui, dar nu se plânge niciodată. Reușește să negocieze cu timpul întrucât are vreme de activitățile școlare și de antrenamente, dar și de prietenii de la bloc. Este obișnuit să câștige, iar când este înfrânt, deși nu se întâmplă decât foarte rar și doar în fața seniorilor, se calibrează și se motivează pentru următoarele concursuri.
Ca drept dovadă, ultimul campionat al Uniunii Europene s-a desfășurat la Praga unde s-a prezentat cu toate priceperile și dibăciile sale, astfel a ieșit pe primul loc precum ne-a învățat de cele mai multe ori. Să-l cunoaștem mai bine!
Iustin, ești un copil-minune al șahului. Ai nenumărate premii, rezultate formidabile, ți-ai făcut familia mândră cu tot ce ai realizat tu până la anii tăi. Totuși, de unde această pasiune pentru acest sport al minții?

              Am început să joc șah încă de mic, de la vârsta de patru ani, cu bunicul meu care dorea să mă țină ocupat cât timp stăteam cu el. Mi s-a părut un joc foarte interesant și tot timpul am vrut să știu mai mult, așa că îl puneam pe tata, și el joacă șah destul de bine, să mă învețe mai mult despre acest joc. Cu timpul, atunci când familia nu a mai avut ce să mă învețe, părinții m-au dus la un club de șah și am început să particip la competiții.
Câți ani ai tu, Iustin, și câți ani ai de când joci șah la nivel de performanță?
Am 8 ani, șah am început să joc, așa cum am mai spus, de la patru ani și primele competiții pe care le-am și câștigat, au fost începând cu vârsta de cinci ani. Apoi, pentru că pe plan local competițiile erau prea simple, am început să particip la concursuri naționale și pentru adulți.
Copiii de vârsta ta bat mingea după blocuri, sar coarda, joacă și se distrează în echipă toate jocurile copilăriei.Tu cum îți împarți programul zilnic ca să mai ai timp și de joacă, și de școală, și de pasiunea ta?

              Și mie îmi place să joc fotbal cu copiii de la bloc, chiar am ieșit aseară cu ei și m-am jucat pentru că a fost vacanță și am avut mai mult timp liber. În vacanță, am alocat cam 3 ore pe zi șahului, pentru că a trebuit să mă pregătesc cu antrenorii mei pentru Campionatul Uniunii Europene. Acum că a început școala, va fi mai greu pentru că temele de la școală și antrenamentele la șah îmi vor ocupa cam tot timpul.
Ce spun colegii și profesorii la școală despre tine?
Colegii se bucură pentru mine, mă încurajează, chiar câțiva prieteni mai buni au venit să mă felicite la aeroport după reușita de la Campionatul Uniunii Europene. Doamna învățătoare și ceilalți profesori mă susțin și mă încurajează la fiecare competiție.
Ce înseamnă șahul pentru tine? Ce ai învățat despre tine prin intermediul lui?
Șahul pentru mine e mai mult decât o pasiune, este o parte din viața mea de zi cu zi. Cu ajutorul acestui joc am învățat să fiu o persoană răbdătoare care gândește înainte de a face orice.
Iustin, cine te-a susținut prima dată din familia ta? Cine te-a descoperit?
Susținere am primit și primesc din partea întregii familii. Părinții și bunicii sunt cei mai implicați în toată activitatea mea. Bunicul a fost cel care m-a învățat să joc șah și apoi tata a fost cel care m-a înscris la primele competiții. Când timpul nu le permite părinților să mă însoțească la competiții, bunicii sunt cei care merg cu mine și cu sora mea, Sofia.
E greu sau ușor pentru un copil de 8 ani să joace șah la nivel de performanță, să participe la competiții și să joace împotriva seniorilor?
Nu pot să zic că e ușor, chiar e greu mai ales la competițiile de seniori, dar e și frumos pentru că așa am posibilitatea să învăț de la fiecare câte ceva nou.

              Când și cum a fost prima experiență la un concurs? Emoțiile la ce nivel au fost prezente?
Primele competiții au fost pe plan local în Iași când aveam 5 ani. Nu aveam emoții mari atunci pentru că nu era prea greu să câștig. Competițiile importante precum cele de seniori sau Campionatele Naționale sunt cele la care am emoții pentru că am adversari dificili și e mult mai greu.
Iustin, ești obișnuit doar să câștigi? Cum reacționezi când ești înfrânt?
Îmi place să câștig, mă întristez când pierd, dar încerc să mă mobilizez pentru următoarele meciuri și sper să ajung mereu pe primul loc.

                  Ce planuri ai pentru tine sau este devreme să te întreb? Se poate face carieră din șah? Se pot câștiga bănuți din acest sport?
Visul meu este să ajung Campion Mondial la Șah, cu siguranța vreau să fac și asta în viitor. Despre bănuți, cred că ar trebui să vorbiți cu părinții mei, eu nu mă prea pricep la acest subiect.
Apropo de câștiguri, care premiu obținut a fost cel mai mare? În ce a constat?
Cel mai important premiu pentru mine a fost cel obținut la Praga, Campion al Uniunii Europene la categoria mea de vârstă. Am primit și un laptop și m-am bucurat tare mult.
Cu ce te mândrești la anii tăi?
Mă mândresc cu faptul că am participat la multe concursuri, că am vizitat multe locuri datorită șahului, că mi-am făcut mulți prieteni și că am obținut multe cupe și premii.

Primele informații despre Iustin și succesele lui de la  George Mandicescu, Ploiești, postate și ele aici, Antologii. Istorii, comentarii, miscelanea, coordonator Ion N. Oprea, Iași, 13 octombrie 2022.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania