Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

,,Mihai Eminescu la Botoşani”, de Nicolae Iosub, Ed. Axa, Botoşani, 2016

Primit pentru publicare: 13 iunie 2016
Autor: Răzvan DUCAN, Târnăveni
Publicat: 13 iunie 2016
Editor: Olivian IVANICIUC

 

,,Mihai Eminescu la Botoşani”

de Nicolae Iosub, Ed. Axa, Botoşani, 2016

 

Iosub    Acest total de timp al popasului sau locuirii poetului în localitatea în care s-a născut, constituie subiectul unei analize foarte ample şi serioase, cuprinse într-un tom de 376 de pagini! Nu este o analiză făcută în sensul cronologic al timpului, al derulării lui, din trecut spre viitor, ci o însumare de subiecte, care împreună acoperă credibil perioada de timp botoşăneană, invocată de autor. Subiectele sunt încercări, în cea mai mare parte reuşite, de a răspunde întrebărilor ardente privind  viaţa lui Mihai Eminescu, dar şi de a reface „pas cu pas” perioadele mai puţin ştiute sau neştiute deloc. Aceste perioade creionează oameni  (uneori chiar familii întregi), locuri sau  fapte care dau o imagine integratoare clipei „cea repede” a poetului nostru naţional. Foarte scrupulos şi atent în vehicularea informaţiilor, dl. Nicolae Iosub adună perioadele certe, dar şi cele deduse din logica evenimentelor, în care Eminescu a stat la Botoşani, ca să ajungă la concluzia unui total de 3 ani, 8 luni şi o săptămână, deci aproape a zecea parte din viaţa sa (pg.189).

    Şi totuşi, în pofida muncii sisifice de adunare de materiale, date şi informaţii, de interpretare corespunzătoare şi de aşezare în acel puzzle ale faptelor şi lucrurilor ştiute, autorul recunoaşte cu modestie:,,Încă înaintea apariţiei de sub tipar a cărţii mele „Mihai Eminescu la Botoşani”, mi-am dat seama că cele cuprinse în carte sunt departe de a fi epuizat subiectul pe care l-am tratat (pg.5). Prefaţatorul cărţii, dl. Iulian Moldovan remarcă just: Cele 19 capitole ale cărţii (de fapt sunt 44 de capitole în această a II-a ediţie a cărţii-n.m.), capitole de sine stătătoare, pot fi citite separat unul de celălalt, informaţii din documente fiind reluate de câte ori o cere tema tratată, aduc în faţa cititorului o serie de informaţii despre familia poetului, data şi locul naşterii poetului, locurile pe unde a copilărit poetul în anii petrecuţi pe aceste meleaguri, cum a învăţat Eminescu carte, Eminescu câştigându-şi singur existenţa, perioada de suferinţă la Botoşani sau legătura lui Eminescu cu botoşănenii şi cum au înţeles aceştia să-l preţuiască după trecerea sa în eternitate”. Referitor la această preţuire postfactum, sunt demne de amintit cuvintele scriitoarei şi cercetătoarei botoşănene contemporane, Lucia Olaru- Nenati:,,La Botoşani toate se numesc Eminescu dar fiecare are, parcă, Eminescul lui.

   ,,Autorul se apropie cu teamă dar şi cu dragoste – după cum spune acelaşi prefaţator – de viaţa poetului petrecută pe meleagurile botoşănene, căutând să descopere şi să înţeleagă cât mai exact amânuntele acelei perioade care are destule lacune în materie de documente. Citind multe cărţi despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, autorul a găsit informaţii cu care a dorit să le completeze, dar mai ales a dorit să le adune la un loc tot ce ştie despre legătura poetului cu meleagurile sale natale”.

   Fiecare capitol ar merita discutat în parte. Fiecare are bogăţia sa informaţională, fiecare este o piatră la temelia cunoaşterii şi raportării poetului la oraşul Botoşani, şi mai larg, la zona sau judeţul Botoşani.

  Cartea captivează, mai ales pentru cei interesaţi de Eminescu şi care, se presupune, au oarecare cunoştinţe despre acesta. Ea îmbogăţeşte pe cititor şi chiar clarifică anumite aspecte, mai puţin ştiute, din viaţa poetului „nepereche”.

   Mărturisesc că am citit cartea cu pasiune şi cu… creionul în mână, pentru a şi a-mi sublinia aspectele ce au menirea de a mă îmbogăţi informaţional. Şi nu au fost puţine aceste aspecte. La final m-am simţit mai plin (nu preaplin) de Eminescu, „poetul nostru drag”,  cum a spus Nichita Stănescu într-un interviu.

   Autorul are chemare pentru cercetare literară, iubirea de Eminescu fiind însă cea care îi dă forţă şi „putere de mers”. Apoi, mai este şi iubirea de Botoşani, loc unde trăieşte de decenii bune. Ar mai fi foarte, foarte multe de spus despre bogăţia cărţii şi în fotografii, cu subiecte-obiecte ce au legătură cu Eminescu, multe inedite, despre istoria fiecăreia în parte, redată fără zgârcenie, despre eforturile celor din Gruparea Colecţionarilor „Mihai Eminescu” din Botoşani, în numele căruia şi pentru care, de 14 ani, dl. Nicolae Iosub depune atâta efort intelectual, fizic şi material- financiar, inclusiv acela de a edita Buletinul Informativ, aflat în ianuarie 2016, la al 42-lea număr.

    Cred că această carte este lucrarea sa de căpătâi în opera omnia, cea în jurul căreia va gravita toate celelalte realizări. Mai cred, de asemenea, că prin această carte dl. Nicolae Iosub şi-a câştigat dreptul de a fi inclus între importanţii cercetători în viaţa şi opera celui care nu credea să-nveţe  a muri vreodată.

                                          

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania