Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Nicolae Iosub – Sraoșa al nostru către Mihai Eminescu

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 29 Mart. Apr. 2018
Autor: Dorina RODU
Publicat: 29 Mart. 2018
Actualizare și republicare: 26 Apr. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

Nicolae Iosub – Sraoșa al nostru către Mihai Eminescu

 

Adevărata cultură este cea care ne ajută să lucrăm pentru o îmbunătăţire socială a tuturor.
Henry Ward Beecher

  Nicolae Iosub s-a născut la data de 14 noiembie 1947, în localitatea Sârbi, comuna Vlăsinești. Este colecționar filatelist din anul 1974 și, fiind un botoșănean care stimează valorile județului, este și un eminescolog „născut din pasiune”, astfel semnând cărți închinate lui Mihai Eminescu: Eminescu în filatelie (în colab.; Botoşani: Axa, 2001), Mihai Eminescu la Botoşani (Botoşani: Editura Axa, 2004), Mănăstirea Agafton – loc de popas şi reculegere pentru Mihai Eminescu (Botoşani: Agata, 2010), Data şi locul naşterii lui Mihai Eminescu (Botoşani: Axa, 2011), Mihai Eminescu. Un om, o viață, un destin (Botoșani: Editura Axa, 2014), Mihai Eminescu la Botoșani (Botoșani: Editura Axa, 2016). În anul 2003 a înfiinţat Gruparea Colecţionarilor cu tema <Mihai Eminescu> şi a scos trimestrial Buletinul Informativ „Mihai Eminescu” (2003-2009), pentru care a şi fost distins cu diploma şi medalia de bronz argintat la Expoziţia „Librafila 2007” de la Cluj, iar pentru cartea Eminescu în filatelie cu medalia de argint. Pentru colecţia cu tema <Mihai Eminescu> şi pentru activitatea „de cunoaştere şi cinstire a poetului prin expoziţii, materiale filatelice şi numismatice şi prin studiile publicate în Buletinul Informativ”, Editura Geea din Botoşani i-a acordat Premiul EMINESCU, Medalia „Teiul de Argint”, Botoşani, 2007.”[1]

Munca asiduă, depusă în căutarea și adunarea informațiilor, atât despre poetul nostru național, cât și despre locurile, perioadele și / sau oamenii cu care acesta s-a întâlnit, dezvăluie atașamentul și loialitatea fără cusur a autorului față de Mihai Eminescu. „Activitatea sa, lucrările și volumele publicate au provocat aprecieri și referiri critice din partea unor personalități: Conf. Dr. Constantin Mălinaş din Oradea- Scrisoare de apreciere a cărţii ,,Mihai Eminescu la Botoşani”; Revista ,,Familia româna” nr.1 – 2, martie-iunie 2005 Oradea, Nicolae Cornea; Publicaţia ,,Raţiunea” nr.101-103 2005 Craiova, A. Braşoveanu; Nicolae Danciu Petniceanu din Mehadia, redactor şef,  Revista  ,,Eminescu” al Societăţii Literar – artistice ,,Sorin Titel” din Timişoara, precum și altele.[2]. Devotamentul și aprecierea lui Nicolae Iosub față de Mihai Eminescu l-au călăuzit pe urmele lui Eminescu și l-au încurajat la fiecare pas să continue această muncă minuțioasă continuă, contribuind astfel la îmbogățirea informațiilor ce țin de Luceafărul poeziei, cât și despre locurile, perioadele și persoanele cu care acesta a intrat în contact în scurta sa viață. Toate acestea îl caracterizează pe autor ca fiind un bun ascultător al informațiilor primite, ca mai apoi verificându-le să le poată certifica; supus unui singur subiect principal: Eminescu, devotat culturii și literaturii noastre naționale și, bineînțeles un călăuzitor al pașilor acțiunilor, evenimentelor, persoanelor și locurilor care au făcut parte din viața poetului. Așadar, putem spune că ing. Nicolae Iosub este un Sraoșa a lui Mihai Eminescu, care, în mitologia persană este personificarea ascultării, a devotamentului, a supunerii, mesager credincios al zeului suprem – Ahura Mazda, însă, tot el ajută sufletele morților să își găsească drumul înspre existența de după viață.

„Cultura minţii trebuie să fie aservită celei a inimii” (Mahatma Gandhi), în acest context nu încape nici măcar o urmă de îndoială, căci colecționarul botoșănean Nicolae Iosub, din pasiunea și din cultura inimii sale a îmbogățit informațiile și datele despre M. Eminescu, la fiecare pas, cu cel puțin un detaliu nou, fiind conștient că mai sunt încă multe de spus: Încă înaintea apariţiei de sub tipar a cărţii mele „Mihai Eminescu la Botoşani”, mi-am dat seama că cele cuprinse în carte sunt departe de a fi epuizat subiectul pe care l-am tratat[3]. Ei bine, dacă Sraoșa călăuzea sufletele celor morți să-și identifice cărarea spre existența de după viață, Nicolae Iosub călăuzește însemnătatea și mărinimia poetului-geniu, cât și importante date, informații către publicul larg pentru a nu ne uita simbolistica și tot ce a însemnat Mihai Eminescu, atât de venerat de către autor, pentru România, în același timp omagiindu-l prin articolele, cărțile semnate de Domnia sa despre marele poet, cât și prin toată activitatea închinată poetului. „Scriu aceste rânduri, în apărarea poetului nostru de geniu- Mihai Eminescu- la 165 de ani de la naştere, ca un omagiu adus celui mai mare şi mai iubit dintre români, tradus în 64 de limbi, citit şi apreciat de toţi iubitorii de poezie din lume.”[4].

Note:
[1] LAZAROVICI, SILVIA: Scriitori și Publiciști botoșăneni – dicționar biobibliografic, ed. a 3-a – pag. 248
[2] ISTRATE, ION: Inginerul Nicolae Iosub, un eminescolog născut din pasiune, articol publicat în Revista Luceafărul (Botoșani), în data de 17 ianuarie 2011.
[3] IOSUB, NICOLAE: Mihai Eminescu la Botoșani, pag. 5, Editura Axa, Botoșani, 2016.
[4] IOSUB, NICOLAE: VIAŢA LUI MIHAI EMINESCU”, articol publicat în revista Luceafărul (Botoșani), la data de 10 ianuarie 2015.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania