MIHAI MATEI s-a născut în urmă cu 75 de ani (27 iulie 1934) la BRĂIEŞTI, judeţul Botoşani. Este un produs tipic al satului românesc, ce prin multă voinţă, ambiţie şi învăţătură, a urcat treaptă cu treaptă pe scara socială şi profesională. Clasele primare le-a urmat în satul natal, după care a făcut clasa a V-a complementară pentru a avea cunoştinţele necesare intrării în clasa I a Şcolii Normale de Învăţători de la ŞENDRICENI – DOROHOI. Şcoala Normală prin reforma învăţământului din august 1948 a fost transformată în Şcoală Pedagogică. Între anii 1947-1954, la această renumită şcoală nord-moldovă a avut profesori de excepţie precum Gheorghe Romândaşu (istorie), Octav Guţic (geografie), D.Surmei (lb. franceză), Al. Gr. Ostafi (fizică), Constantin Radinschi (desen) şi alţii. Între anii 1954 – 1958, a urmat Facultatea de Istorie a Universităţii ,,Al.I.Cuza” din Iaşi.
După absolvirea facultăţii a activat în învăţământ la Curteşti, în apropiere de Botoşani, în perioada 1958 – 1959 iar de la 1 noiembrie 1959 până la 1 martie 1968 a fost inspector – metodist la Inspectoratul Şcolar Raional Botoşani. De la 1 martie 1968 până la 1 noiembrie 1989 a fost Inspector General al I.Ş.J. Botoşani. Din anul 1990 până în anul 2000, când s-a pensionat a fost titularul catedrei de istorie la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” din Botoşani, fiind unul dintre dascălii exemplari ai învăţământului botoşănean din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
De-a lungul timpului a publicat numeroase articole şi referate în presa locală. După împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani, a publicat prima carte Monografia satului Dorobanţi, Editura ,,AGATA”, Botoşani, 2005, urmată de două cărţi, Meridiane şi continente, Editura ,,QUADRAT” Botoşani, 2007 şi Evocări, Editura ,,QUADRAT”, Botoşani, 2008.
La sfârşitul anului 2009 profesorul Mihai Matei a publicat o nouă carte de calatorii DE LA COLUMB LA … MARCO POLO, Editura ,,QUADRAT”, Botoşani.
Scriitorul ne ,,poartă” pe aripile scrisului în reportajele sale de călătorie din S.U.A, prin Peninsula Florida, străbătută de autor de la nord la sud şi de la est la vest. Un profil aparte este dedicat dr. Napoleon Săvescu, născut la 24 iunie 1946 la Bucureşti unde a absolvit Facultatea de medicină, specializându-se în chirugie, iar în anul 1982, se stabileşte în S.U.A.
Iubitor al istoriei române se specializează pe problema originii şi afirmării dacilor în spaţiul carpato-danubiano-pontic, fiind organizatorul mai multor congrese despre cultura şi civilizaţia geto-dacilor şi în acelaşi timp este şi editorul revistei ,,Dacia Magazin”. Tatăl bunicului lui Napoleon Savescu s-a născut în oraşul Săveni din judeţul Botoşani.
Parte a II-a a cărţii este dedicată Franţei, autorul fiind ghid la Muzeul National ,,Picasso”. Apoi ne poartă prin oraşul Lille, care a fost capitala europeană a culturii în anul 2004. În continuare ne prezintă metroul parizian, un week-end în Munţii Vosgi, care se întind din Alsacia până în Elveţia şi la final oraşul-erou Caen din Normandia.
Partea a III-a este dedicată Belgiei, unde este prezentată localitatea istorică Waterloo, unde Napoleon Bonaparte a fost înfrânt definitiv pe 18 iunie 1818 şi exilat în Insula Sfânta Elena. Mai târziu aici s-a ridicat Complexul muzeal Waterloo.
În mare, partea a IV-a ne prezintă Asia Centrală cu statul Uzbekistan cu capitala la Taşkent. Teritoriul Uzbekistanului este străbătut de ,,Drumul mătăsii” (pe care a călătorit Marco Polo) ce leaga Extremul Orient de ţărmurile Mării Mediterane.
Prin cartea De la Columb la … Marco Polo, autorul ne poartă prin zonele cele mai cunoscute şi mai vizitate din America de Nord, Europa Occidentală şi până în Extremul Orient.
Profesorul şi scriitorul Mihai Matei a fost însoţit în majoritatea călătoriilor de către soţia sa Otilia – Elena. În S.U.A. le-a fost alături fiul lor, dr. Emil Matei şi nora, dr. Mihaela Matei, iar în Franţa de către celălalt fiu, dr.Cornel Matei.
După ce ne-a încântat cu ultimele două cărţi cu reportaje de călătorie, are pe masa de lucru două lucrări de referinţă: Istoria Liceului ,,Mihai Eminescu” din Botoşani şi Monografia comunei Brăieşti.
Iată, un adevărat dascăl ce a făcut onoare învăţământului botoşănean şi românesc prin activitatea didactică de conducere şi la catedră, iar în prezent prin cărţile publicate. Prin activitatea didactică şi cărţile publicate este un adevărat produs al Şcolii Normale din Şendriceni Dorohoiului, alături de Aristotel Crâşmaru, Ştefan Ciubotaru, Mihai Munteanu şi Ilie Pascal. Toţi au fost formaţi după modelul haretian din perioada respectivă.
În încheiere vreau să întăresc ideea că am citit cartea De la Columb la… Marco Polo cu sufletul la gură, fiind scrisă într-un ritm alert, atrăgător pentru toate vârstele de cititori.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania