Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Mihai Matei „Memoria locurilor sacre”

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 5 (135), Mai 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Mihai Matei „Memoria locurilor sacre”

Primit pentru publicare: 09 Mai 2020
Autor: Gheorghe MEDIAN,
Publicat: 10 Mai  2020

© Gheorghe Median, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


  

                          Mihai Matei „Memoria locurilor sacre”

                                                                                                                       

Ţinându-şi promisiunea de a ne oferi în fiecare an o nouă carte, profesorul Mihai Matei, a tipărit recent, la Editura Quadrat, din Botoşani, volumul „Memoria locurilor sacre”, în care consemnează cele mai importante evenimente al căror martor şi participant a fost în anul 2019.  

Anul 2019, a fost unul deosebit pentru autorul cărţii, anul în care a împlinit vârsta de 85 de ani şi în care, a avut parte de o mulţime de evenimente deosebite, pe care le-a trăit împreună cu familia, prietenii şi foştii colegi de şcoală. Nu în ultimul rând, a fost anul în care, ca o recunoaştere a activităţii sale scriitoriceşti, a fost ales membru al Societăţii Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu”, după ce, în octombrie 2018,  fusese distins cu medalia „Steaua Nordului”, pentru implicarea în viaţa culturală a judeţului Botoşani.

Cartea semnată de profesorul Mihai Matei, ca şi cele publicate anterior, constituie o lectură plăcută şi instructivă, multe dintre paginile ei purtându-l pe cititor, în zone pitoreşti ale ţării  ( Munţii Bucegi, ţinutul Neamţului, Bucovina) şi oferindu-i informaţii preţioase despre acestea. Parcurgerea acestor minunate ţinuturi ale „Grădinii Maicii Domnului”, cum inspirat numea România, Papa Ioan Paul al II –lea, i-a fost prilejuită de invitaţia unor prieteni de suflet, de a vizita împreună, o parte a locurilor atât de frumoase ale ţării, de venirea în ţară a fiului său, medicul Emil Matei, rezident în SUA, sau a nepoţilor din Franţa, Adriana şi Lucaci. 

Vizitarea locurilor pe care le-a străbătut, nu a rămas doar un simplu fapt, istoricul şi omul de vastă cultură care este profesorul Mihai Matei, neputându-se abţine, ca şi în alte cazuri similare, de la a  consemna şi reda în carte, elementele emblematice ale fiecărui loc pe unde a trecut. 

Excursia, făcută împreună cu prietenii din Botoşani în judeţul Neamţ, în luna mai a anului 2019, i-a prilejuit parcurgerea unor localităţi pitoreşti precum Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ, vizitarea Cheilor Bicazului, dar şi a celebrelor lăcaşuri de cult, mănăstirile Agapia, Văratic şi Petru Vodă. 

Reţinem, pentru căldura pe care o degajă consemnările autorului, rândurile dedicate mănăstirii Agapia, scriitorilor care au amintit-o în operele lor-  Dimitrie Bolintineanu, Ion Creangă, Alexandru Vlahuţă şi Calistrat Hogaş şi nu în ultimul rând pictorului Nicolae Grigorescu, cel care a pictat biserica mănăstirii, precum şi cele referitoare la mănăstirea Văratec, unde s-a retras , călugărindu-se sub numele maica Benedicta, Zoe Dumitrescu Buşulenga pe care, cu ani în urmă, a însoţit-o prin judeţul Botoşani.

Aceiaşi preocupare de a însoţi impresiile despre cele văzute, cu date lapidare, dar deosebit de utile cititorului, o regăsim şi în evocarea vizitei făcute, în iulie 2019, împreună cu medicul Emil Matei  în Bucovina. Din cele consemnate, reţinem pasajele dedicate mănăstirilor Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ, descrierea acestora şi a celebrelor picturi cu care sunt decorate, fiind însoţite de  ilustraţii fotografice, deosebit de bine realizate.

Anul 2019,  a consemnat marcarea unor evenimente culturale de mare importanţă, în derularea cărora profesorul Mihai Matei s-a implicat.

 În luna octombrie, Liceul „Nicolae Iorga” din Botoşani şi Liceul Tehnologic „Al. Vlahuţă” din Şendriceni, moştenitoare ale Şcolilor Normale înfiinţate în anul 1919, au sărbătorit un secol de la înfiinţarea primelor Şcoli Normale botoşănene. La cele două licee au avut loc emoţionante manifestări aniversare, pe care profesorul Mihai Matei le-a consemnat în cartea sa, însoţindu-le de date privind învăţământul pedagogic botoşănean. Implicarea emoţională a autorului cărţii de faţă în evenimentul de la Şendriceni, a fost, cu atât mai mare cu cât, alături de academicianul Alexandru Zub şi profesorul Gheorghe Burac din Vlăsineşti şi ei prezenţi la manifestare, a fost elev al Şcolii Normale de aici.

Între evenimentele anului 2019 la care a participat ca invitat, alături de alte personalităţi ale judeţului, s-a numărat şi cea dedicată Zilei Naţionale a României, desfăşurată la 30 noiembrie, în sala cinematografului „Melodia” din Dorohoi. Profesorul Vasile Adăscăliţei, muzeograful Sergiu Balanovici, şi reprezentanţii românilor din Ucraina care au luat cuvântul, au făcut ca această manifestare să aibă un profund caracter patriotic si să impresioneze pe cei prezenţi, fapt pentru care, profesorul Mihai Matei a şi amintit-o şi comentat-o în cartea sa. 

Om al cărţii, prin profesia de dascăl dar şi prin cea de autor de cărţi, profesorul Mihai Matei nu putea să nu acorde atenţia cuvenită monumentalei monografii dedicată Şcolii Normale de la Şendriceni, căreia îi rezervă un spaţiu consistent în cartea sa. Scrisă de profesorul de filozofie dorohoian Gheorghe Grigoraş şi de tânărul preot Marius Onofrei, monografia, de peste 1000 de pagini, intitulată „Şcoala Normală/Pedagogică de la Şendriceni – Dorohoi  -1919 -2019), a fost lansată în ziua de 19 noiembrie 2019, într-un cadru festiv, în aula Liceului „Ghica Vodă” din Dorohoi, în prezenţa unui numeros public, între care absolvenţi ai Şcolii Normale cadre didactice ale şcolilor dorohoiene şi oficialităţi ale oraşului. 

Trecând cu evocările în anul 2020, autorul aduce un binemeritat omagiu Editurii „Quadrat”, care împlineşte un sfert de secol de existenţă şi directorului acesteia, profesorul Dumitru Ivan, pentru varietatea şi valoarea cărţilor tipărite. În acelaşi timp face cunoscut un proiect pe care îşi propune să-l finalizeze în acest an, publicarea cărţii „Istoria şcolilor din comuna Brăeşti”, pe care, fireşte, o aşteptăm cu nerăbdare.

Pe lângă multe alte informaţii pe care cititorul le găseşte în „Memoria locurilor sacre”, trebuie să le amintim pe cele care-l privesc pe autorul acesteia, profesorul Mihai Matei, care ni-l relevă ca pe una dintre cele mai importante personalităţi ale Botoşanilor. Cartea de faţă, impecabil tipărită, bogat ilustrată şi scrisă cu talent, este o indubitabilă dovadă a acestui fapt şi, nu putem să încheiem aceste scurte consideraţii, fără a-l felicita pe autorul ei şi a-l asigura că îi aşteptăm, cu aceeaşi bucurie dintotdeauna, viitoarele cărţi.     

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania