REPORTER: – Faceți parte din tânăra generație de actori care s-au afirmat în ultimii ani în țara noastră. De ce ați ales această profesie ?
NAE ALEXANDRU: – Din totdeauna am vrut să devin actor. Am fost crescut de bunică și mătuși care au lucrat în lumea teatrului. bunica a fost cabinieră la TEATRUL BULANDRA , am văzut spectacole frumoase cu actori MARI. Copil fiind i-am văzut jucând pe marii actori ai teatrului ROMÂNESC. Adolescent fiind ,în clasa a 9-a, am început să văd și mai mul teatru și film . Vedeam toate spectacolele de la teatrele din București și toate filmele cu marii noștri actori . Eroul meu era MĂRGELATU- FLORIN PIERSIC. Da, recunosc, am vrut să fiu ca FLORIN PIERSIC și AM REUȘIT.
REPORTER: – Vă rog să numiți actorii care v-au fost profesori în timpul studenției sau mentori după absolvirea universității.
NAE ALEXANDRU: – Primul profesor l-am avut la ȘCOALA POPULARĂ DE ARTĂ, când aveam 15 ani. Actorul ION ARCUDEANU de la Teatrul de copii ION CREANGĂ. EL m-a învățat să nu mai imit. Imitam pe aproape toti actorii români . Apoi am intrat la 17 ani în TRUPA DE TEATRU EVENIMENT, condusă de regizorul GRIGORE POPA . Aici am avut mari satisfacții. Am obținut 8 premii naționale, în 2 ani, la festivalurile de teatru pentru amatori din țară, pentru roluri în spectacole sau recitaluri . Același regizor m-a pregătit și pentru institutul de teatru. Am intrat la institut în 1995, la 18 ani, la clasa marei regizoare SANDA MANU. Aici i-am avut asistenți pe GHEORGHE VISU și FLORIN ANTON. După doi ani petrecuți în această clasă am plecat la clasa MIRCEA ALBULESCU , unde i-am avut asistenți pe regizorul CĂTĂLIN NAUM și pe DINU MANOLACHE . DINU MANOLACHE va rămâne mereu profesorul meu de suflet. Păcat că a dispărut dintre noi atât de prematur. Vă închipuiți că având asemenea profesori am absolvit facultatea în 1999 cu mare succes. Jucam în 5 din cele 7 producții ale studioului CASANDRA din acel an. Mai târziu, ca actor al TEATRULUI DE REVISTĂ , marii actori ai acestui teatru mi-au influențat cariera.
REPORTER: – Când s-a produs debutul dumneavoastră, ca actor ?
NAE ALEXANDRU: – Am debutat ca actor în anul 2000 la TEATRUL EVREIESC DE STAT jucând în muzicalul SCRIPCARUL PE ACOPERIS , aături de DAN TUFARU.
REPORTER: – Înainte de a ajunge la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” la ce alte instituții teatrale ați mai activat ?
NAE ALEXANDRU: – După un concurs semiratat la teatrul din BRAȘOV , unde cu toate că luasem concursul , nu am jucat nici măcar 10 minute, am hotărât să rămân în BUCUREȘTI , orașul meu natal. Am făcut figurație specială în TEATRUL NAȚIONAL DIN BUCUREȘTI iar în anul 2000 m-am angajat ca actor debutant la TEATRUL EVREIESC DE STAT. Aici am lucrat timp de 6 ani cu regizori ca HARY ELIAD, GRIGORE GONȚA , ALEXANDER HAUSVATER , BOGDAN DRĂGULESCU , KINCES ELEMER , MATEI ALEXANDRU . Am jucat alături de actori dragi mie, realizând peste 20 de roluri. Ultimul rol fiind și o încununare a muncii mele , interpretând rolul lui MENAHEM MENDL din ROMANUL UNUI OM DE AFACERI , personaj celebru al literaturii evreiești. În anul 2006 am ajuns actor la TEATRUL DE REVISTA, chemat de la teatrul EVREIESC de către regizorul BIȚU FĂLTICINEANU , scriitorul AUREL STORIN și directorul ALEXANDRU ARȘINEL.
REPORTER: – După părerea dumneavoastră, este apreciată așa cum se cuvine profesia de actor în România ?
NAE ALEXANDRU: – Profesia de ACTOR este una specială Ca actor muncești non -stop . Ai mereu de învățat . ACTORIA nu se face doar în TEATRU , TELEVIZIUNE, etc. , actor ești din prima secundă când te trezești până te culci . Actoria e un alt fel de a-ti TRĂI VIAȚA . Astăzi actorii sunt în suferință , deoarece societatea GLOBALIZATĂ a distrus criteriile de valoare , iar profesia noastră funcționează doar pe baza criteriilor de valoare . ACTORIA este o meserie pe FĂCUTELEA , cum spunea profesorul meu , nu te poți duce la teatru și sa te prefaci că muncești . În alte profesii se poate. De aceea cred că actorul , astăzi , suferă pentru că nu mai este tratat așa cum ar merita.
REPORTER: – Ce ar trebui să facă statul și televiziunea națională pentru o mai bună promovare a actorilor cu adevărat talentați ?
NAE ALEXANDRU: – Statul AR TREBUI SĂ ÎNFIINȚEZE UN ORGANISM care să se ocupe cu promovarea valorilor artistice . Nu se va întâmpla niciodată. Este păcat că nu există producții de filme așa cum ar trebui. Televizunile au devenit PREA COMERCIALE , se vorbește mult și nu se fac producții cu adevărat valoroase.
REPORTER: – Mai are ”priză” la publicul de astăzi teatrul de comedie ?
NAE ALEXANDRU: – O ZI ÎN CARE NU AI RÂS ESTE O ZI PIERDUTĂ . Comedia va fi mereu la modă și va avea succes . Comedia este cel mai greu gen teatral , pentru că nu poți păcălii . Ai , sau nu ai har comic.
REPORTER: – Tinerii actori de comedie au posibilitatea să se ridice la nivelul marilor actori de odinioară ?
NAE ALEXANDRU: – Valoarea actorului este stabilită în funcție de mai mulți factori . REGIZORUL și TEXTUL . Pentru un actor de revistă, TEXTUL este foarte important . Talentul trebuie șlefuit cu TEXTE VALOROASE . Degeaba ești actor bun și joci niște texte care nu te reprezintă. Politica repertorială în teatru este ESENȚIALĂ .Sunt mulți actori tineri , foarte buni . Și ei se văd . Eu cred că teatrul ROMÂNESC are un viitor bun.
REPORTER: – Care au fost rolurile mai importante care v-au marcat activitatea de actor, desfășurată până acum ?
NAE ALEXANDRU: – Toate rolurile am fost învățat să le fac cu dăruire totală . Toate rolurile le fac cu dorința ca să rămână ceva și în memoria spectatorului . Cred că unul dintre cele mai dragi roluri din ultima perioadă a fost cel din SOSESC DESEARĂ , unde îl interpretam pe SACHE și mâncam jumătate de borcan de dulceață de vișine , la fiecare spectacol.
REPORTER: – Cum reușiți să ”împletiți” prezența pe scenă cu unele emisiuni de televiziune, în care evoluați de mai mulți ani ?
NAE ALEXANDRU: – Genul de teatru pe care îl practic este un gen POPULAR . Atunci când am fost invitat să fac parte din trupa teatrului TĂNASE, l-am întrebat pe MIRCEA ALBULESCU dacă să mă duc , răspunsul lui , pe care n-am să-l uit niciodată a fost: DU-TE , ĂLA E UN TEATRU DE VEDETE . Este normal să fac televiziune , și mai ales DIVERTISMENT DE TELEVIZIUNE , dar din păcate nu se face atâta cât ar trebui. Îmi place foarte mult această alergătură din platoul televiziunii pe scena de la TĂNASE. Altceva nici nu mă văd făcând.