Autor: Pavel NICOLAIE
În ultimul timp cred că nu a fost persoană care să nu fi auzit, mai ales înainte de aprobarea bugetului, de văicărerile celor care se străduiau să construiască un buget ce trebuia să se încadreze pe un anumit deficit bugetar. Una dintre văicăreli era aceea că avem un aparat bugetar care apasă asupra economiei, iar una dintre măsuri ar fi cea de înghețare a salariilor, tăierea unor sporuri etc. solicitându-se solidaritatea celor care ar fi trebuit, conform legii, să beneficieze de aceste măriri. Nu văd care este însă solidaritatea, de bunăseamă ce o mare parte a bugetarilor, și toate lumea știe care sunt ei, au fost așezați în grila maximă de salarizare din 2022 încă de la apariția Legii 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Și atunci, care să fie solidari, cei care nu au primit sau cei care au primit mai înainte de vreme? Solidaritatea ar fi fost ca cei care au fost așezați în grila de salarizare pe coeficienții maximi, prevăzuți în legea unitară de salarizare, încă din anul 2017 să înțeleagă că unii nu pot mânca două mere iar alții deși sunt în aceeași familie să mănânce numai un măr. Dar nu, s-a hotărât că cei care mănâncă de mult timp cele două mere să le mănânce și mai departe, iar cei care mănâncă numai un măr să-l mănânce mai departe și eventual să mai taie și din el. Și atunci cineva se tot miră că protestele sunt în floare.
Și ca un făcut, după ce proiectul de buget a fost aprobat, în data de grație 24.02.2021 Parlamentul a dat liber la angajările în instituțiile și autoritățile publice. Astfel, Camera Deputaților a modificat miercuri OUG 183/2020, prin extinderea derogărilor de la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, care bloca posibilitatea de ocuparea a posturilor vacante în instituțiile și autoritățile publice, în perioada decretării stării de alertă, iar modificarea vizează tocmai ridicarea acestei interdicții. În adoptarea modificării s-a argumentat „De asemenea, trebuie precizat că administraţia publică se confruntă cu un număr mare de pensionări şi plecări din sistem, iar în ultimul an ocuparea posturilor a fost suspendată, ceea ce face necesară această măsură, de ocupare a posturilor vacante şi temporar vacante”.
În mod paradoxal în Parlament a fost un consens deplin. De ce oare!?
Acum, chiar că m-am pierdut și nu mai înțeleg nimic. Deci, să recapitulăm: Avem un aparat bugetar, care sufocă economia, în care salariile sunt superioare celor din privat, se ia în calcul reformarea acestuia, prin eventuale disponibilizări, iar ulterior se aprobă un memorandum prin care se dă drumul la ocuparea posturilor vacante din sistemul bugetar.
În data de 25.02.2021 prim-ministrul transmite un mesaj către bugetari, văzând probabil mișcările de protest din ultima perioadă: Anul acesta nimeni nu este dat afară, toată lumea își primește sporurile și aceleași salarii ca în 2020. Anul acesta nu…, dar la anul!? La anul care vor fi cei ce vor pleca; cei care au vechime și experiență sau cei care vor fi încadrați în anul 2021. Eu unul nu mai înțeleg nimic! Se pare că, necunoscute sunt căile Domnului!
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania