Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Nicoleta Voica: „Faceţi pe cei din jurul vostru  să iubească mereu cântecul care izvorăşte din suflet“

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 3 (123), Martie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Nicoleta Voica: „Faceţi pe cei din jurul vostru să iubească mereu cântecul care izvorăşte din suflet“

Primit pentru publicare: 26 Mart. 2019
Interviu realizat de Ioan VASIU, scriitor, poet,  membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Publicat: 27 Mart. 2019
© Ioan Vasiu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Nicoleta Voica: „Faceţi pe cei din jurul vostru să iubească mereu cântecul care izvorăşte din suflet“

 Reporter: -Sunteţi cea mai cunoscută, îndrăgită şi apreciată interpretă a cântecului popular din Banat. Câţi ani au trecut de la debutul dumneavoastră ?
Nicoleta Voica: -Am început să cânt din primii ani, când mergeam la grădiniţă, la modul copilăresc bineînţeles. Am participat la toate concursurile interşcolare, dar la modul profesionist am început să cânt la 16 ani, când am făcut imprimări la radio şi am participat la concursuri mai serioase.
Reporter: – Ştiu că aţi obţinut, la începuturile carierei , preţiosul trofeu „Floarea din grădină” , în urma unui concurs riguros. Ce loc ocupă acest trofeu în palmaresul dumneavoastră ?
Nicoleta Voica: -Am participat la concursul „Floarea din grădină“ când nu aveam 17 ani şi mi s-a părut cel mai preţios, cel mai dificil şi riguros concurs, pentru că se cereau anumite lucruri, adică am trecut prin „probe de foc“ şi a fost foarte bine. Aşa trebuie să se întâmple cu cei care doresc să îmbrăţişeze această meserie de solist de muzică populară. Ei trebuie să ştie mai mult decât să cânte pe scenă, adică să cunoască amănunte despre costum, despre obiceiuri, despre zona de unde vin, care este specificul zonei în ceea ce priveşte linia melodică şi textul, regionalismele şi aşa mai departe.
Reporter: -Când aţi făcut primele înregistrări audio şi video ?
Nicoleta Voica: -Am înregistrat la Radio Bucureşti în perioada când am participat la „Floarea din grădină“. Înainte de a înregistra am predat liniile melodice şi textele care treceau printr-o comisie. Aşa se proceda atunci. Am dat aproape 20 de cântece, fiindu-mi aprobate 8-9 piese şi mi s-a explicat de ce nu au trecut toate şi a fost foarte bine. Îmi amintesc că printre primele piese care m-au făcut cunoscută, în scurt timp, au fost: „Floare mândră, bănăţeană“, „Eu mi-s floarea florilor“, doina „Grea e dragostea pe lume“, „Măi dorule când ţi-oi spune“.
Reporter: -Cu ce mari dirijori de orchestre aţi colaborat în decursul anilor ?
Nicoleta Voica: -Pot să spun că am fost o privilegiată pentru că am colaborat cu orchestre de renume, cu oameni preţioşi, care şi-au pus amprenta pe cântecul popular, indiferent de zonă. Mă bucur că mi-aţi pus această întrebare pentru că pot să-i amintesc pe marii dirijori: Nicolae Perescu, sub bagheta căruia am cântat cu Ansamblul din Reşiţa, unde am început să activez, căruia îi aduc un pios omagiu; m-am bucurat să fiu acompaniată de orchestrele dirijate de George Vancu (Orchestra Radio), maestrul Albeşteanu, maestrul Arvinte, Nicolae Botgros sau Pera Popa, dirijorul Orchestrei din Novi Sad, şi nu în ultimul rând fraţii Vincu.
Reporter: – Credeţi că statul român face tot ce trebuie pentru promovarea folclorului românesc în lume ?
 Nicoleta Voica: -Ar fi multe lucruri de făcut şi ar trebui ajutaţi cei care doresc să îmbrăţişeze această meserie, pentru că e o meserie. Tinerii au nevoie de mai multă susţinere şi noi, în general, românii, am avea nevoie de o promovare mai serioasă în ceea ce priveşte cântecul popular în lume, pentru că românii trăiesc peste tot. Bunăoară şi eu am fost plecată mulţi ani şi cunosc situaţia bine, ştiu că sunt dornici de a cunoaşte şi asculta muzică populară românească. Oriunde ar trăi, românii îşi iau cu ei obiceiurile şi gusturile şi duc dorul acestora.
Reporter: -Apar tot mai mulţi tineri interpreţi de muzică populară. Vi se pare de bun augur acest fenomen sau dimpotrivă ?
Nicoleta Voica: -Este un lucru îmbucurător că tinerii se apleacă spre cântecul popular, că doresc să cânte şi să joace, dar ar trebui făcută o triere. Dacă ai nevoie de un carnet de conducere ca să conduci o maşină, probabil că ai avea nevoie şi de un act care să ateste că poţi cânta. De asta se întâmplă ce se întâmplă şi de multe ori muzica pe care  o ascultăm în ultimii ani nu seamănă cu nimic, nu defineşte nicio zonă. Era o vreme când, auzind partea orchestrală dintre strofe, ritornela, îţi dădeai seama ce fel de cântec urmează. Acum aceasta nu mai defineşte nimic, este ceva ce nu ne reprezintă, este o muzică electronică, ce pare contrafăcută, care te duce oriunde, dar nu spre cântecul popular şi este păcat. Cineva ar trebui să-i îndrume pe tinerii care sunt dăruiţi şi merită să cânte. Ar trebui să cânte şi să joace cei care au darul divin.
Reporter: -Consideraţi că manelele influenţează în mod negativ minunatul nostru folclor ?
Nicoleta Voica: -Nu cred că manelele sunt cele care dăunează atât de mult, fiind un gen muzical nou. Publicul ar trebui să fie mai selectiv şi fac o paranteză. Pe piaţă există flori de plastic sau de hârtie, dar asta nu înseamnă că nu se mai cumpără florile adevărate, nu înseamnă că lumea nu ştie să facă diferenţa între un fals şi un original. Ar trebui ca fiecare dintre noi, cei care suntem în slujba cântecului popular, să aibă mai multă responsabilitate atunci când înregistrează un material. De multe ori cântă cine nu ar trebui să cânte, e pe scenă cine nu ar trebuie să ia acel loc unuia care e talentat. Pentru că dacă fiecare se trezeşte peste noapte şi a doua zi vrea să fie cântăreţ şi cu o săptămână în urmă să facă şi bani, dacă se poate, vom avea parte de tot felul de meteoriţi muzicali pe care nu avem cum să-i combatem, cântând corect. Publicul trebuie să aleagă, să facă departajarea.
Reporter: -Ce sfaturi daţi tinerilor interpreţi ai muzicii populare româneşti ?
Nicoleta Voica: -E greu de dat un sfat. Am primit şi eu sfaturi şi am ţinut seama de foarte multe pentru că am avut oameni care mi-au influenţat cariera. Şi acum există oameni respeonsabili, dar probabil au ajuns la concluzia că se bat cu morile de vânt. De multe ori, dacă eşti dispus să dai un sfat, să faci observaţie, eşti pus la zid şi de aceea mulţi s-au oprit. Tinerii trebuie să ştie că nu orice linie melodică ne face cinste şi nu orice text ar trebui cântat. Să nu ne depărtăm prea mult de rădăcină. Cu cât ne îndepărtăm de tulpină, frunzele devin mai firave, mai puţin însufleţite. Să avem grijă să dăm parfumul zonei. Să avem grijă de tezaurul nostru folcloric pentru că o să vină o vreme când o să găsim cu greu cântecele şi jocurile noastre.
Reporter: -Ce mesaj doriţi să transmiteţi fanilor dumneavoastră, în special şi iubitorilor de folclor, în general, prin intermediul acestui interviu ?
Nicoleta Voica: -Celor care mă ascultă şi mă aplaudă aş vrea să le spun atât de multe şi să le mulţumesc. Iubiţi cântecul popular pentru că el nu ne lasă să ne îndepărtăm de rădăcină şi este liantul care ne uneşte, ne face mai buni şi ne ajută să mergem mai departe. Faceţi-i pe cei din jurul vostru să iubească mereu cântecul care izvorăşte din suflet !

                                



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania