Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Note de lector. ,,Dincoace….Dincolo…Respectul!” de Ion N. Oprea, al zecelea volum din seria antologii,versuri și proză scurtă

Primit pentru publicare: 30 mai 2016
Autor: prof.  Petru BEJINARIU
Publicat: 31 mai 2016
Editor: Ion ISTRATE

                          

 Dincoace….Dincolo…Respectul!, de Ion N. Oprea

Al zecelea volum din seria antologii,versuri și proză scurtă
                                         –Note de lector-

                      Membrii Cenaclului literar la distanță, în coordonarea scriitorului Ion N.Oprea din Iași , au publicat al zecelea volum la Editura PIM Iași , la începutul anului 2016, sub titlul”Dincoace…Dincolo…Respectul!”.În acest volum  cu  536 de pagini au publicat studii, articole, versuri și proză un număr de  54 de autori din toată țara. Apariția acestui volum se cuvine să-l socotim drept un moment aniversar cu semnificații între care: constituirea și dezvoltarea unei comunități  literare care poartă  un nume: Cenaclul literar la distanță;cei mai mulți membrii ai Cenaclului se cunosc între ei doar prin scrierile  publicate în cele zece volume de până acum; diversitatea tematică a scrierilor adunate sub un anume titlu adună și multă noutate, prospețime intelectuală și diversitate în exprimare în pagina de carte; promovarea unor idei sau orientări în modalitățile comunicării prin pagina de carte etc. Mă opresc asupra acestui volum aniversar în care  din județul Suceava publică studii și articole nouă autori ( în ordinea din carte): Ioan Grămadă-Câmpulung Moldovenesc,Mihai Bejinariu-Câmpulung Moldovenesc, Petru Bejinariu-Rădăuți, Aurora Sârbu-Câmpulung Moldovenesc, Traian Nistiriuc-Ivanciu-Câmpulung Moldovenesc,Luca Bejenariu-Rădăuți, Silvestru Pânzariu- Siret , Ana Bejinariu-Câmpulung Moldovenesc și Adrian Păstrăv –elev din Câmpulung Moldovenesc.

                    Acest volum are o tematică largă și complexă  între teme individualizându-se problemele de spiritualitate și identitate românească, cunoașterea istoriei (evocări despre : Gheorghe Gheorghiu-Dej, Stalin,  1 Decembrie, Mihai Eminescu), valori morale tradiționale la români, lumea modernă de astăzi și educația, viața satului românesc etc.  În continuare ne oprim la prezentarea unor evaluări pentru textele semnate de autorii din județul Suceava . Ioan Grămadă prezintă în textul”La Ruginoasa-Iași și dincolo la Izvoarele Alimănești-Olt”lansarea cărții  “Ruginoasa- istorie, credință și cultură,” autor  scriitorul Marian Malciu. Activitățile de aici domnul Ioan Grămadă le-a început cu vizitarea Centrului  cultural , Primăriei, Școlii generale și în primul rând vizitarea, pentru prima oară, a Palatului “Al.I.Cuza”, întâlnindu-se  cu preotul paroh Pavel Pavel, doamna învățătoare Mariana Pavel, profesoara Gheorghița Durlac ș.a. A urmat evocarea lansării  cărții  la care între primii vorbitori a fost Ioan Grămadă. În continuare sunt evocate  momentele altei lansări de carte la Izvoarele-Alimănești din județul Olt și  anume”Boierii Alimăneșteni în cronica timpului”, autor lt.col. Victor Epure .

                  Titlul  eseului semnat de Mihai Bejinariu”Dincolo de hotarele țării mele”ne deschide pagini din volumele istoriei naționale și în care Basarabia și Bucovina ocupă o poziție centrală pe care autorul le numește “două lacrimi pe obrazul Europei”.Își amintește de evenimentele istorice din anii 1939-1947, de  colegii basarabeni de la Școala Normală Șendriceni, condamnarea colegului Alexandru Zub  la 10 ani de închisoare pentru afirmația:”Provinciile Basarabia-Bucovina sunt pământ românesc și participarea la organizarea, în 1957, a festivităților de la Putna dedicate lui Ștefan cel Mare “ . Sunt evocate și întâlnirile autorului cu lideri sau absolvenți ai Liceului militar Câmpulung Moldovenesc și spre sfârșit Mihai Bejinariu  ne spune că s-a vorbit de două Românii,”astăzi se vorbește de trei Românii:cea din interior, cea din proximitate(țările vecine) și cea din diaspora”.

         “Dincolo de mine și de tine/apare…viitorul;/o pasăre albastră,/împrăștiind simfonii galbene/pe clapele timpului/.”- scrie Aurora Sârbu din Câmpulung Moldovenesc în una din cele 12 poezii cu titlul”Dincolo de mine și de tine”. Și tot din Câmpulung, prof.Traian Nistiriuc-Ivanciu scrie despre respect”Dincolo de toate acestea-Respectul ?”.Tema abordată  realist și direct privește  problemele de educație și în primul rând în domeniul conduitei în familie, colectivitate și respectiv comunitate.  “Vrem oare să înlocuim normalul cu anormalul, școala cu penetenciarul, doctorii cu vrăjitoarele…….adevărul cu minciuna, cinstea cu hoția etc ?”-scrie profesorul Nistiriuc.  Cu tristețea deplin întemeiată profesorul Luca Bejenariu din Rădăuți evocă amintiri despre familie, despre Loredana și despre momentul când”vom dobândi lumina” ! Cu multă  sensibilitate este prezentată familia  de profesori Silvestru Pânzariu din orașul Siret scriind despre familia de intelectuali bucovineni – Iaricevschi- și descendenții, formând această“galerie de intelectuali bucovineni sau adoptați de Bucovina….constituind o pildă demnă de urmat de cei din jurul lor”.

Au scris  importante eseuri Ana Bejenariu, Adrian Păstrăv, și semnatarul rândurilor de față.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania