O nouă carte la Agata
,,Scâncete de poezie”, de Ioan Buliga
Ieri, 26 iulie 2012, în Sala de Conferințe a Editurii Agata a avut loc un eveniment cultural deosebit provocat de hăneșteanul Ioan Buliga, care și-a lansat cartea ,,Scâncete de poezie”. Descoperit de Georgică Manole – redactor șef al Revistei ,,Luceafărul” – și dat pe mâini bune la Editura Agata, Ioan Buliga a surprins prin gingășia versurilor, subtilitatea și semnificația mesajului poetic. Au fost prezenți: redactori ai Revistei ,,Luceafărul” – Georgică Manole, Gheorghe Median, D.M.Gaftoneanu, Steliana Băltuță, Al.D. Funduianu, Ion Istrate -; poeții – Ovidiu Chelariu și Maria Moisoiu; oameni de cultură și scriitori; numeroși prieteni și cunoștințe apropiate ale poetului. Din mulțimea cuvintelor rostite, demne de reținut sunt aprecierile și accentele critice venite din partea domnilor Georgică Manole, Gheorghe Median și D.M. Gaftoneanu, care au creionat profilul și locul poetului în literatură. ,,(…) Lumea lui Ioan Buliga este lumea lui Creangă, Coşbuc şi Goga redată prin mijloace eminesciene, ceea ce nu e rău, şi pe care şi le numeşte scâncete. (…) Volumul lui Ioan Buliga, alături de cele ale Mariei Moisoiu sau ale lui Ovidiu Chelaru, apărute în ultima perioadă, vin şi infirmă ceea ce eu numeam tristeţea Simuţ, formulată de Ion Simuţ într-un eseu din „România literară”(2005): „Lumea lui Creangă şi a lui Coşbuc este din ce în ce mai greu regăsibilă pe măsură ce ne îndepărtăm de ea şi are din ce în ce mai puţini adepţi printre cititorii epocii noastre. E un proces previzibil de muzeificare, de trecere într-o zonă pasivă din rândul valorilor în circulaţie. Posteritatea lor a atins timpul cel mai fast, punctul de vârf al reconsiderării, cam prin anii `6o. Euforia unei societăţi închise, bazată pe identitatea ei arhaică, atunci şi-a celebrat ruralitatea etnografică. Astăzi Creangă şi Coşbuc sunt autori de referinţă pentru o mentalitate tradiţionalistă care nu mai e a noastră.” (G.Manole).
Ioan Buliga nu se va opri aici, pentru că deja sunt pregătite încă două volume de poezii – ,,Scântece” și ,,Descântece” -, adunate de-o viață, și speră să le facă publice cât mai curând.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Foarte emotionant . E o implinire a muncii depuse de-a lungul atator ani .Felicitari si la cat mai multe astfel de evenimente .
Clipe de neuitat, nevisate dar pe deplin meritate. Ti-am fost si noi alaturi cu gindul si ti-am simtit emotia si bucuria. Felicitari!
Felicitari tinere poet.
Felicitari! Pentru poezii dar si pentru curajul de a fi tu insuti, de a arata lumii un suflet tanar, plin de emotii si gingasie.Succes continuare
Nu pot trece peste articol fara a va adresa felicitari pentru aparitia acestor volume de poezii pline de emotii si gingasie.Succes