Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

O reflexie profundă asupra valorilor fundamentale ale artei și literaturii ! „Gânduri”, o carte scrisă de doi autori: Ciprian S. și Oliver S.

„Gânduri”, o carte scrisă de doi autori: Ciprian S. și Oliver S., apărută la Botoșani, Editura Agata, 2024


Cei doi autori, prin acest volum, își dovedesc harul de a expune elocvent o colaborare intelectuală dintre un profesor de filozofie și un profesor de matematică, unde se asociază într-un tot, înțelepciunea filozofică cu precizia matematicii, pentru a explora teme esențiale despre lume și viața în context cultural actual. Acest lucru dă cărții o valoare educativă și filozofică profundă. Ca urmare, conținutul cărții este pregnant sub influența unor gânditori cunoscuți, precum Emil Cioran și Friedrich Nietzsche, navigând între agnosticism și creștinism (ortodoxie), ceea ce aduce la o afunzime înclinată către o contemplare, în contrast cu un stil mai direct și analitic, folosind referințele la diagramele  lui Venn și chiar Jim Morrison. Acest contrast, între stiluri și influențele celor doi autori, oferă cititorilor o experiență de lectură variată și provocatoare într-un dialog continuu între perspective și filozofii și nu o simplă colecție de aforisme. Așadar, această abordare profundă și complexă, reflectând asupra stării societății și a artei în epoca contemporană, atrage observația asupra alienării muncii și înțelegerii greșite a raporturilor sociale, ca raporturi dintre lucruri și ființe, care influențează negativ percepția și receptarea artei, culturii și literaturii. Critica acestei cărții evidențiază riscurile culturii și scrisului, sugerând că fără o artă literară viguroasă și adecvată, spiritul uman este amenințat cu declinul.  Autenticitatea în artă și rolul criticii literare sunt puse sub semnul întrebării, iar metacritica devine o probă necesară pentru a înțelege aceste mutații. De asemenea, se face o distincție clară între diferitele faze ale maturității și înțelepciunii scriitorilor, subliniind pericolele teoretizării excesive și ale clasicizării.
Pe scurt, aforismele autorilor îndeamnă la o reflexie profundă asupra valorilor fundamentale ale artei și literaturii într-o societate în continuă schimbare. Conținutul lor nu este doar un diagnostic al prezentului, ci și un apel la menținerea unei conștiințe artistice active și vii.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania