Mai de mult, am primit cartea De la Asklepios la Diogene : catrene militante, semnată sub Incognito, publicată la Iași: PIM, 2024, căreia i s-a alocat ISBN-ul 978-606-13-8368-9 cu indicele de catalogare a Bibliotecii Naționale a României sub nr. 821.135.1. Cartea am primit-o cu autograf de la Domnul prof. Ștefan Bașno, deci veți înțelege că ,,Incongnito” e un pseudonim, care îi aparține, iar Domnia sa nu este un necunoscut.
Cititorul, pentru a înțelege mai bine mesajul militant al acestei cărți, vorba unui alt cunoscut epigramist botoșănean, Teodor Jacotă, ”Catrenele sunt pentru cei care știu carte” , reamintesc ceva despre Asklepios și Diogene. Asclepios, (zeu și) eroul medicinei în religia și mitologia greacă antică. Este asociat cu arta vindecării și a medicinei sub simbolul șarpelui. In cazul cărții domnului Bașno, șarpele mușcă dar și urmarea-i vindecătoare după ,,înțepătură”. Diogene, Diogene din Sinop, cunoscut și ca Diogene Cinicul, filozof grec, simbolul vieții simple și autentice: ,,Dacă nu eram Alexandru, aș fi vrut să fiu Diogene”.
Așadar, conținutul cărții, așezat într-o structură ordonată de autor, de la În loc de prefață; Vremi și vremuri; Politică dâmbovițeană; Șarje amicale; Diverse până la Un fel de postfață, oferă o critică ironică și satirică a vieții din cotidianul social. În primul rând, se ascute critica pentru prefațatorii cărților de astăzi, a prefețelor obișnuite, în care autori notabili încearcă să explice și să clarifice ideile deja citite, folosind citate erudite și comparații. În contrast cu acestea, autorul alege să fie direct și sincer, evitând subiectele banale și concentrându-se pe problemele reale ale societății, cum ar fi corupția și ipocrizia. Incognito subliniază că nu scrie doar pentru a amuza, ci pentru a evidenția aspectele critice ale lumii în care trăim. Deși recunoaște că nu va schimba radical societatea, consideră important să nu tacă și să exprime adevărurile incomode. Prin aceasta, Ștefan Bașno își asumă o poziție fermă împotriva incorectitudinii politico-sociale și preferă anonimatul pentru a evita, probabil, repercusiunile sau alte incomode atitudini. Autorul se referă, de asemenea, și asupra rolului scriitorului în societate și asupra importanței provocării gândirii cititorilor și își exprimă dorința de a influența cititorii, pentru ai provoca să reflecteze asupra lumii în care trăim și să nu accepte pasivitatea la ceea ce este neadecvat în relațiile socio-umane.
Profesor de științe sociale (filozofie), Ștefan Bașno este un atent observator a tot ce mișcă în jurul Domniei sale și, cu înțelepciunea unui eminent dascăl din învățământul botoșănean, a dăruit publicului o carte, ce se constituie într-o satiră inteligentă și bine articulată, care îndeamnă cititorii la reflecție și critică constructivă, subliniind importanța exprimării libere și a gândirii independente.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania