Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O VIAȚĂ ÎN SLUJBA ȘCOLII, Mihaela-Dorina BARBACARU

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.11 (143),  Noiembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


 O VIAȚĂ ÎN SLUJBA ȘCOLII

Primit pentru publicare: 12 Nov. 2020
Autor: Teodor EPURE, redactor la Revista Luceafărul     
Publicat: 13 Nov.  2020

© Teodor Epure, Mihaela- Dorina Brabacaru, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

 O VIAȚĂ ÎN SLUJBA ȘCOLII


Mihaela-Dorina BARBACARU

 Motto

”Meseria de educator este o mare și frumoasă profesiune, care nu seamănă cu niciuna alta, o meserie care nu se părăsește seara, odată cu hainele de lucru ; o meserie aspră și plăcută, umilă și mândră, exigentă și liberă, o meserie în care mediocritatea nu este permisă, unde pregătirea excepțională este abia satisfăcătoare, o meserie care epuizează și înviorează, care te dispersează și în care dragostea este sterilă fără forța spirituală, o meserie care este când apăsătoare, când implacabilă, ingrată și plină de farmec.” André Marie

 Ne amintim cu plăcere și recunoștință de profesorii care au reușit să presare în sufletul nostru frânturi din mintea şi din inima lor și care, cu căldură, cu dragoste și pasiune, cu răbdare și înțelegere ne-au îndrumat pașii pe calea cunoașterii. Uneori, primesc în schimb, o scânteie din energia fără seamăn a copiilor, care-i face să rămână tineri şi energici, un strop de inocență, care le dă încredere în forțele lor, un zâmbet fericit, ce le luminează drumul anevoios și lung. Este și cazul doamnei Mihaela-Dorina Barbacaru, profesoară de limba franceză, care a rămas cu sufletul tânăr, mereu îmbogățit de strălucirea din ochii copiilor și de experiența anilor adunați la catedră.

Mihaela-Dorina este fiica lui Teodor și Olga, intelectuali care au trudit pe ogorul școlii, răspândind lumină prin ceea ce au făcut, prin înțelepciune, jertfă și iubire față de oameni. Mihaela-Dorina s-a născut la Gura-Humorului, pe plaiurile ”iubitei Bucovine”, cum spunea Eminescu, dar și-a petrecut copilăria în satul Vorniceni, cu oameni gospodari, care culeg roua dimineții alergând după treburi dis-de-dimineață. Dorința ei încă de mică era să urmeze profesia părinților săi, pentru că mama o lua adesea la școală, stătea cuminte în bancă și asista la lecțiile celor mari. Școala era o atracție, un loc de întâlnire și o mare bucurie. La rândul ei, aduna prietenii de pe stradă și se jucau de-a școala. Ea era învățătoare, îi punea pe ceilalți copii să numere, să recite poezii, să spună lecția, iar ea le punea note.

Nu-și poate stăpâni emoțiile când își aduce aminte despre lumea copilăriei sale și despre bunica pe care a iubit-o și a respectat-o din tot sufletul. Își amintește cu plăcere când, împreună cu fratele său, Dănuț, mergeau seara la bunica și așteptau cu nerăbdare să bea lapte proaspăt, fiert în ceaun.

Este înaltă și subțire, spre mijlocul vârstei, brunetă, cu ochii negri, cu chipul luminos și mereu surâzător, cu privirea blajină și pură, dar în același timp ageră și expresivă.

În 1984 se căsătorește cu Doru Barbacaru și are doi băieți : Dinu-Bogdan și Tudor-Dan. Amândoi sunt ingineri, au absolvit Facultatea de Automatizări și Calculatoare din Iași și lucrează la două firme importante din zonă. ”Am copii buni, ne spune ea, pentru că i-am crescut în dragoste dar și în exigență. Pentru mine calitatea de mamă și cea de profesoară s-au contopit”.

Profesoara Mihaela Barbacaru a urmat cursurile primare și cele gimnaziale la Școala Generală nr. 1 din Vorniceni, continuând apoi cursurile Liceului Pedagogic din Botoșani. În perioada anilor 1980-1984 urmează cursurile Facultății de Filologie, specialitatea franceză-italiană de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași. Începând cu 1 septembrie 1984 lucrează ca profesor de limba franceză la Școala Generală nr. 5 din Botoșani, predă la clasele de liceu de la Școala de Cooperație din Botoșani  și la Școala Generală nr. 14 din Botoșani.

În vacanța de vară a anului 1991 obține o bursă de studii și participă timp de 6 săptămâni la cursurile de vară pentru profesori și studenți străini la renumita Universitate Sorbona din Paris, la care a obținut trei calificative A, având onoarea de a primi diploma de absolvire de la primarul orașului, în cadrul unei festivități organizate la Primăria din Paris. Profită la maxim de perioada pariziană pentru a se documenta despre opera lui Charles Baudelaire, care va fi subiectul lucrării de gradul I, ”Dragostea și moartea în opera lui Baudelaire”, grad pe care-l obține în 2005 cu nota 10.

În perioada 2001-2002 a organizat primul schimb european de elevi din județ. 15 elevi dintr-o școală multinațională din Paris au avut ocazia să vină la Botoșani, printr-o finanțare din partea Primăriei orașului Paris în primăvara anului 2001 iar 20 elevi de la Școala nr. 14 din Botoșani au vizitat acest oraș minunat timp de o săptămână, în anul 2002.

Se titularizează prin concurs la Școala Generală nr. 6 din Botoșani, unde, în calitate de responsabil al comisiei europene coordonează 2 proiecte Comenius, un proiect multilateral cu Franța, Germania, Italia și Spania : ”Descoperirea altor limbi din Europa, cu ajutorul videoconferinței, la clasele primare” și un proiect de găzduire a unui asistent francez, Alexis Mesmer. Aceste 2 proiecte au condus la deschiderea ferestrelor către Europa, la introducerea dimensiunii europene în școală și la obținerea unor distincții naționale importante pentru școală : Certificatul Label European pentru folosirea unor tehnici inovatoare în predarea limbilor străine iar în anii de aplicație 2008, 2011 și 2014, distincția de ”Școală Europeană”.

În anul 2006 a obținut locul I pe țară la Festivalul Național de Teatru Francofon pentru Elevi de la Dej, cu trupa „Les Zigotos” şi premiul pentru modernitate conferit de Teatrul „Imposibil” din Cluj, în anul 2007. Pasiunea pentru teatru și pentru limba lui Voltaire a continuat de-a lungul timpului astfel că în anii 2018 și 2019 a obținut numeroase premii la toate secțiunile Festivalului Francofon Regional de Artă Teatrală “Paroles et théâtre” de la Botoșani (premiul I și trofeul festivalului, premiul II și premiul III pentru recitare, premiul al II-lea pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun actor și cea mai bună actriță etc.) obținând în același timp și rezultate foarte bune la olimpiadele școlare județene de limba franceză.

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, cu ocazia Săptămânii Francofoniei sau a Zilei Europei, a antrenat copiii în activități europene, concursuri școlare și spectacole interșcolare.

În 2013 câștigă o excursie de o săptămână la Bruxelles, la sediul Comisiei Europene, ca urmare a participării la competiția ”School Teachers from Romania” din cadrul programului național ”Europa, casa noastră”.

Experiența câștigată de-a lungul timpului a folosit-o pentru a organiza o excursie de o săptămână la Paris pentru 28 de persoane, copii și părinți de la mai multe școli din Botoșani, în cadrul proiectului educativ ”Paris, Orașul Lumină”, iar cu această ocazie, 12 elevi au beneficiat de un stagiu de formare lingvistică cu un profesor din Paris și tot grupul de vizitarea siturilor, a monumentelor și a muzeelor din Paris.

În clasă utilizează permanent calculatorul, mijloacele audio-video, baza de resurse didactice oferite de platformele educaționale și site-urile specializate pentru predarea limbii franceze. Utilizează strategii didactice care să asigure caracterul aplicativ al învățării și formarea competențelor de comunicare, realizează activități de învățare care presupun muncă individuală, lucrul în echipă sau pe grupe, folosește jocul și activități ludice în diferite momente ale orei pentru a favoriza interacțiunea, creativitatea, inventivitatea, spontaneitatea elevilor, aplică metode activ-participative, realizând lecții din perspectivă inter- și transdisciplinară.

Este exigentă cu toți elevii și cu ea însăși. Este fericită că foștii elevi, lectori universitari la facultăți din țară sau străinătate, profesori, medici, ingineri, cercetători nu au uitat-o, o prețuiesc și-i trimit felicitări și scrisori de mulțumire în care anunță realizările lor, bucuriile lor sau îi cer un sfat.

În 2008 și 2017 a făcut parte din grupul de lucru al ministerului pentru revizuirea programelor școlare de limbi romanice și clasice din învățământul gimnazial, din 2010 face parte din corpul profesorilor de elită din Botoșani, din 2012 este membră a Consiliului consultativ pentru disciplina limbi moderne al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, este metodist, formator, responsabila cercului pedagogic nr. 4 profesori de limbi romanice din județ, membră în comitetul director al filialei Asociației Române a Profesorilor Francofoni din Botoșani, îndeplinind funcția de secretar asociație de la înființare și până în prezent.

Pentru întreaga sa activitate de profesor şi educator, în anul 2008 obține distincția  „Gheorghe Lazăr” clasa I, acordată de minister pentru ”merite deosebite în activitatea la catedră și pentru rezultate remarcabile obținute în formarea și educarea tinerilor”.

Este coautoare a unui dicționar plurilingv, ”Dicționar poliglot numeric”, varianta în italiană, ce a apărut la Editura „Duo ABC Cultural” Iași, în anul 2012, coautoare a cărții „Tezaurul toponimic al comunei Vorniceni, județul Botoșani”, apărută în august 2008 la editura Agata, Botoşani și a volumului de memorialistică ”Stejarii din Dumbrava Înaltă”, apărut la editura Agata în 2017.

Viața unui profesor care s-a dedicat cu pasiune și multă dragoste pentru elevii săi nu poate fi cuprinsă în câteva rânduri. Cei care o cunosc o păstrează în amintirile inimii lor ca o imagine luminoasă de pedagog harnic, talentat și sensibil.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania