Galeria Aparte (UNAGE Iași) a prezentat proiectul expozițional “Povestea care ar fi putut fi” (10-16 august 2023), ce a cuprins lucrări semnate de lect. univ. dr. Oana Maria Nae și de invitații săi, Ioana Păvăleanu (medic) și Horia Ioachim Nae. În proiectul de față, Oana Maria Nae este artist-curator, responsabil atât de conceptul expozițional, cât și de conținutul și procesul artistic. Expoziția este povestea unui parcurs personal, din care artistul-curator a desprins și apoi a îmbinat aspectele practice și cele teoretice din propria poveste și interacțiune cu arta de-a lungul anilor.
“Începută ca un demers intimist, prilej de rememorare și reactivare a unui proces creativ personal, expoziția de față devine un suport al ideii de potențialitate a unei cariere artistice care nu s-a întâmplat”, aflăm de la curator. Oana Maria Nae este în prezent istoric de artă și se concentrează pe zona teoriei artei moderne și designului modern. Cu toate acestea, cu mai mulți ani în urmă, ea a avut parte de o formare în câmpul artelor vizuale, experimentând lucrul cu diverse concepte și tehnici artistice. Expoziția constă într-un colaj fragmentar realizat din schițe, texte, lucrări cu diverse teme pe care Oana Maria Nae le-a realizat din școala primară până in perioada studiilor masterale (aprox. 1990-2008). “Acestora se adaugă un proces activ și actual de auto-analiză care are la bază distanțarea temporală față de acea perioadă. Intervalul dintre posibilul început al unei cariere artistice și prezentul dominat de alte preocupări, profesionale sau domestice, devine un timp in care capacitatea și libertatea de a alege, supunerea față de alegeri și acceptarea lor, se transformă subtil într-un mecanism de reglare și înțelegere a echilibrului între realitate și potențialitate”, mai transmite Oana Maria Nae.
O vădită notă feministă de lectură a acestui act artistic este adusă de rolurile pe care Oana Maria Nae și le asumă și expune pe tot acest fond. Ca un ecou real acestor idei sunt aduse în expoziție câteva lucrări realizate de Ioana Păvăleanu, medic, și Horia Ioachim Nae, lucrări care conturează alte potențialități creative, una de amator, iar alta de copil în formare, care se pot stinge sau, dimpotrivă, pot crește sau exista în continuare.
“<<Povestea care ar fi putut fi>> este o expoziție-autoanaliză a procesului creativ în evoluția sa temporală, semnată de Oana Maria Nae, istoric de artă, cu un incontestabil talent, potențat de ani de educație academică în artă. Și un clin d’oeil făcut trecerii anilor, o analiză a statutului și alegerilor artistice, cu doi artiști invitați – Horia Ioachim Nae (în formare) și Ioana Păvăleanu (medic și artist amator).” – Cristina Simion, critic de artă.
Oana Maria Nicuță Nae, istoric de artă, predă cursuri de artă modernă și contemporană în cadrul Universității Naționale de Artă George Enescu din Iași. Este interesată de modul de reprezentare a femeii în pictura românească modernă dar și de relația între orientalism și occidentalism în arta modernă. A experimentat câțiva ani procesul de creație artistică, în special tehnicile artei decorative, fiind absolventă si a specializării Artă Murală (2006) și participând la diverse expoziții și proiecte artistice colective (2002-2008). A realizat și două proiecte de artă murală în Iași (2002, 2006) și a ilustrat grafic cartea “O super, mega, extra călătorie în lumea somnului” (ed. Sedcom Libris, 2022).
Cosmina Marcela OLTEAN
Foto, Galeria Aparte, Iași
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania