Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

    Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

    Opinia cititorului, în revista Luceafărul (02-20 oct. 2017)

    Opinia cititorului, în revista Luceafărul: 02-20 oct. 2017
    Florin GRIGORIU, despre Marin IFRIM
    Vasile GĂUREAN, despre Teona SCOPOS
    Janeta MAXIM, despre Ionel BEJENARU
    Publicat: 20 oct. 2017
    Editor: Ion ISTRATE

     

    Florin GRIGORIU, despre poemele lui Marin IFRIM:

    1)E destul cer pentru tot pământulhttp://www.luceafarul.net/poem-de-marin-ifrim-e-cer-destul-pentru-tot-pamantul

    Nu cred că este un poem acest text, ci începutul unei proze, urmat de câteva cugetări, pe care le transcriu, dovadă a existenței într-aceeași persoană a unui gânditor ce iese la suprafață, ca-ntr-o scaldă într-un râu de cuvinte.
    Le aduc aici, sub titlul CINCI CUGETĂRI de MARIN IFRIM: 1) Din cer, cimitirul se vede ca-n oglindă. Toată lumea e vie, toți morții au locul lor. 2) E cer destul pentru tot pământul. Îngeri nu prea avem. 3) Îngerii se ascund în lumânări. Ard o vreme și se duc din nou în mărul care face umbră Bibliei. 4) Am impresia că sunt viu și pun în brațele iubitei mele sufletul. Și mor de dorul ei, cu ea lângă mine. 5) Uneori lumea înseamnă doar o pereche de păsări, de animale, de oameni.

    2)O bruiană numai bună de un ceai cald, http://www.luceafarul.net/poem-de-marin-ifrim-ca-o-buruiana-numai-buna-pentru-un-ceai-cald

    A fi buruiană de leac poetic este a crește de capul tău, sub cerul tău, oriunde vrei, fără a fi dădăcit, strâmtorat într-un ghiveci și mângâiat de stâpâna- stâpânul și musafirii casei. E a fi liber și la locul tău. Iar dacă un cititor, fie acesta și un pretins șef al timpului, un ceas învârtit să arate ora exactă a stăpânirii, se va apleca spre floarea de vers, poate se va vndeca de neczuri și va zice: Există lecuire prin cuvinte, chiar dacă planta, ce le înflorește, vine de unde nu știe, dar crede a fi extra- terestră, fiind ambele totodată și de-aii, de-acum și de-acolo, din loc fără timp, „CA O BURUIANĂ NUMAI BUNĂ DE UN CEAI CALD”.

    3) Locuiesc în sufletul unei femei, http://www.luceafarul.net/poem-de-marin-ifrim-locuiesc-in-sufletul-unei-femei

    Sufletul crește dincolo de corp*,*Locuiesc în sufletul unei femei*,ideile de bază ale unei plăcute poeme de dragoste,de Marin Ifrim, ca o stampă din tușe sigure fără clintire din plăcerea caligrafierii unui sentiment delicat. Și-n preajmă, un bonsai înflorit.*Sufletul crește dincolo de corp*,*Locuiesc în sufletul unei femei*,ideile de bază ale unei plăcute poeme de dragoste,de Marin Ifrim, ca o stampă din tușe sigure fără clintire din plăcerea caligrafierii unui sentiment delicat. Și-n preajmă, un bonsai înflorit.

    Janeta MAXIM, despre articolul lui Ionel BEJENARU, publicat la 23.02.2013HAIDUCUL SAU BANDITUL? GH. COROI – FILMĂRI INSOLITE ÎN ARESTUL DIN BOTOŞANIImi amintesc f. bine ca eram eleva la scoala si ascultam cu mare atentie la radio , piesa de teatru in seriale numita BANDA LUI COROI,care avea o introducere cam asa:In padure la GURANDA Ref HO,HOP SA SA SA SA, STA COROI CU TOATA BANDA ref.TOTI-S HAIDUCI DE VOINICIE Ref. CE-AU FUGIT DE SARACIE Ref….Se auzeu apoi calareti si mare zarva, apoi incepee propriu zis episodul radiofonic ,ce-l urmaream toata familia cu mare atentie.As dori sa-l mai pot asculta sau chiar viziona daca este facut si film.

    Prof. Vasile GĂUREAN, despre Teona SCOPOS: www.luceafarul.net/teona-scopos-sa-ti-fie-vesnicia-cu-lumina
    Suferinţa umană distilată (cu capacităţi de extindere la scara general-umanului) şi condensată apoi în stihuri a dat în lirica universală cele mai autentice creaţii.Este un privilegiu(tragic adesea) ca lirica să izvorasxă din propria existenţă auctorială. Deşi rămâneţi la un caz particular, fără a generaliza,talentul nu vă lipseşte.Succes!


    Abonare la articole via email

    Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

    Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

    Lasă un comentariu

    Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
    Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
    Server virtual Romania

    Statistici T5