Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Opinia cititorului, în revista Luceafărul (01 Ian. – 18 Febr. 2018)

Opinii: Alina L., Mariana Zisu, D.M. Gaftoneanu, Nina Neagu, Florin Grigoriu, Vasile Găurean, Paulina Georgescu.

Editor: Ion ISTRATE

 

Despre poemul lui Ciprian ANTOCHE: Măicuță, Aripi de Rai – selectatat pentru volumul în construcție Antologie – Cenaclul DinOgor, 2018; https://luceafarul.net/ginduri-condeiate-in-versuri-de-ciprian-antoche-maicuta-aripa-de-rai; Alina L. -Câtă acuratețe și respect aduse sufletului drag nouă… mama./Felicitări pentru gândul transmis si emoția împărtășită./ Ați adus în mine un sentiment imediat de a-mi suna mama și a-i mulțumi pentru tot efortul ei cu mine. Multumesc!; Mariana ZISU -Nu pot decât să mă închin în fața versurilor dv.!!!/ Frumos! Foarte frumos! Vă felicit pentru reușită! Inspirație multă vă doresc!

Despre Tableta lui Marin IFRIM: https://luceafarul.net/doctor-de-familie-culturalaD.M. GAFTONEANU – Frumoasa evocare a unui om cu un profil aparte!; Nina NEAGU – Multumim, Marin Ifrim! Medicul Valeriu Bistriceanu rămâne un reper de profesionalism, educație, erudiție și bunătate pentru toți cei care l-au cunoscut…

Despre Tableta lui Marin IFRIMhttps://luceafarul.net/dincolo-de-politica-sictir-total 
Florin GRIGORIU:
1) POEM ÎN DIVANUL AD_HOC: Statuia nu e vinovată/ De ce am fost trăit odată…/ Ca mâine vom vedea statui/ La omul care astăzi nu-i./ Dar dacă suntem, ou sau pui/ Ori doar o pasăre tăiată/ Statuia nu e vinovată,/ Iar vina e, o știu, nu spui/ Că am mai spus ceva odată/ Și-apoi mi-au zis că eu mi-s șui/ Și viața mea a fost tocată/ La ordinul partidulu;/ De fapt a unuia ce nu-i/ Statuie astăzi vinovată.
2) După 1989, s-a dat lista unor oameni inteligenți altor oameni inteligenți și aceia i-au expediat în România, unde au fost primiți ca valori reprezentative (poate că erau, poate că sunt). Cazul recent al unuia lăsat de Dumnezeu să trăiască 100 de ani și ceva, că poate va spune adevărul de ce nu a scris și publicat opere până la venirea lui în țară, ca apoi să curgă scrierile valuri-valuri și să fie publicate în ediții luxoase și în tiraje mari, cu presă corespunzătoare, adulatorie, inclusiv la televiziuni mai mult sau mai puțin de stat (drepți) cu oameni hipnotizați în fața fenomenului Djuvara, na, c-am spus doar un nume (dar un Djuvara era mare istoric pe la 1900, iar altul, alții, prin închisori comuniste, cu biblioteci distruse sau dispărute, inclusiv cu manuscrise etc). Dar fiecare epocă istorică (o fi existând așa ceva în timpul hiperboreu?) își ridică statuile sale, în vreme ce în București nu există un Muzeu al Unirii și nici statuile Făuritorilor Unirii din 2018, iar clădirea unde voievodul pământean a fost ales, lângă Hanul lui Manuc-trădătorul, punct important pe harta Bucureștilor turistic, băutorelnic etc, restaurat și restaurant, deci locul votului decisiv pentru Unirea din 1859 este în părăsire, distrugere, cu o placă anemică, arătând Concordia…Monumentul 1907 din București, formidabilă, a fost dusă alt-unde și de ea nu se vorbește și nici nu apare pe harta turistică a Bucureștilor (sau politică etc), dar există o piață C.A. Rosetti, cel care a fost capul complotiștilor din 1866, exact opusă Pieței Mihail Kogălniceanu, cel care a propus Bucureștii Capitală a noii țări formată din două voievodate, cu gând a fi centrul de speranță și faptă al DacoRomânității estice-sudice-vestice-nordice. CONCLUZIE: Dincolo de politică există fenomenul cultural. AVE! Trăiască Nația! zicea Mihail Eminescu și nu avem decât a spune SUS CU EA!
Paulina GEORGESCU: Nu pot să spun decât admirație! Urmăresc cu drag tableta primita pe facebook de la prieteni, și de fiecare dată mă minunez. Un adevăr incontestabil, crud, a ceea ce suntem./ Mă bucur că există astfel de oameni. Mă bucur că sunt contemporană cu scriitorul. Și regret că nu l-am cunoscut mai demult.
D. M. GAFTONEANU citează: …/Sunt un român obosit, învins de propriile sale iluzii./

D.M. GAFTONEANU despre Tableta de Marin IFRIM: https://luceafarul.net/despre-unii-si-despre-altii-nu-toata-mierea-e-facuta-de-muste;  … E mare lucru să trăiești și să mori în picioare! Despre unii și despre alții, nu toată mierea e făcută de muște!

Prof. Vasile GĂUREAN despre articolul lui Mircea DAROȘI: https://luceafarul.net/cele-mai-frumoase-povesti-de-dragoste-din-literatura-si-istorie;  Marile iubiri sunt tot atâtea exemple de drame sfâşietore sau tragedii. Este atunci dezirabilă o ,,mare pasiune”? Imposibilitatea spaţiilor, timpului şi obstacolelor de a provoca extincţia iubirii generează şi amplifică magnitudinea pasională. Oricum, felicitări domnului Mircea. Daroşi pentru romantismul şi exuberanţa ce ni le inculcă.
Prof. Vasile GĂUREAN despre articolul lui Ion ISTRATE: https://luceafarul.net/eul-din-noi-eul-din-ei-marcel-alexa-ionut-gafiteanu-si-mircea-mihailescu#comments ;  Multe observaţii condensate, îndemnând la meditaţie profundă. Ambientalul păduros al Ţării de Sus a Moldovei ,,naşte” creatori, după cum zona bistriţeano-năsudeanu a generat un Rebreanu, Coşbuc, I. P. Reteganu, V. Micle. Nu de la sine, bien entendue… Bărăganele, Dobrogele (minisaharele noastre) sunt paupere întru ale artei.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania