Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Orchestra Filarmonicii de Stat Moldova şi pianista Alexandra Dariescu într-un concert inedit

Primit pentru publicare: 25 mai 2017
Autor: Marcela Cosmina OLTEAN – UNAGE Iași, redactor șef adj. la Revista Luceafărul
Foto: Filarmonica de Stat Moldova
Publicat: 25 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Orchestra Filarmonicii de Stat Moldova şi pianista Alexandra Dariescu într-un concert inedit

 

Într-o seară frumoasă, de 24 mai, am participat alături de mii de ieşeni la un concert vocal-simfonic de excepţie. Pasiunea, dăruirea şi performanţa artiştilor Filarmonicii de Stat Moldova, a Corului Academic Gavriil Musicescu şi a pianistei de renume internaţional Alexandra Dariescu, au învăluit atmosfera, iar notele muzicale ne-au transpus pentru aproape 2 ore şi jumătate într-o altă lume. Corul, Filarmonica, sub bagheta reputatului dirijor Gabriel Bebeşelea şi invitata specială a serii şi-au unit forţele în numele marii lor pasiuni comune: muzica clasică. În inima Iaşului, în faţa Palatului Culturii, la ceas de seară, s-a deschis un portal spre un tărâm al muzicii clasice, spre care ne-a condus aceşti muzicieni cu o măiestrie remarcabilă. Publicul, încântat de frumuseţea şi unicitatea momentului artistic, a aplaudat la final minute în şir pentru a-şi arăta aprecierea. Concertul, unul dintre punctele forte ale ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional al Educaţiei, a fost dedicat memoriei victimelor din atentatul de la Manchester, de la începutul săptămânii curente.

Invitata specială, Alexandra Dariescu, este o pianistă ieşeană stabilită în Marea Britanie de la vârsta de 17 ani, completându-şi acolo studiile muzicale. De la Royal Albert Hall din Londra, la Concertgebouw din Amsterdam şi Carnegie Hall din New York, pianista se bucură permanent de aprecierile specialiştilor şi de admiraţia unui public larg. Revista Forbes a numit-o un ambasador al muzicii clasice. A revenit la Iaşi după 13 ani cu ocazia acestui concert, arătându-se emoţionată şi entuziasmată.

Din paginile istoriei Filarmonicii ieşeane

Istoria muzicii clasice la Iaşi începe la sfârşitul secolului XIX cu concertele susţinute de Franz Liszt la 1847 în actuala Casă Balş, sediul rectoratului Univeristăţii Naţionale de Artă George Enescu, Iaşi. Treisprezece ani mai târziu, în 1860, ia fiinţă Şcoala de Muzică şi Declamaţiune, transformată după 4 ani în Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, iar în 1868 apare Societatea Filarmonică. Prima stagiune simfonică ieşeană avea loc în 1905-1906, iar de atunci până în prezent Filarmonica numără 75 de stagiuni.

Filarmonica de Stat Moldova este inaugurată la 9 octombrie 1942 cu un concert dirijat de maestrul George Enescu, în sala Teatrului Naţional Vasile Alecsandri. Din 1962, datorită dirijorului Ion Baciu, orchestra simfonică ieşeană atinge rangul naţional şi la scurt timp pe cel internaţional. Cu un profund respect pentru iniţiativa muzicienilor fondatori, Filarmonica din Iaşi a scris în timp o istorie proprie, aparte, de excepţie. Astăzi, miza acestei orchestre simfonice este de a se adapta publicului, de a contribui la formarea unui gust muzical şi de a duce mai departe moştenirea muzicii clasice.

Muzicienii Filarmonicii sunt cunoscuţi datorită profesionalismului, exigenţei şi disciplinei, dublate de un entuziasm nemăsurat. De peste două decenii, orchestra simfonică susţine anual etapa finală şi gala laureaţilor la Concursul Internaţional Grand Prix Maria Callas de la Atena.

Muzicienii orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Moldova vă așteaptă cu drag la concerte.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania