Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Filarmonica “Moldova” Iaşi la 77 de ani de activitate

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Octombrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Filarmonica “Moldova” Iaşi la 77 de ani de activitate

 Primit pentru publicare: 10 Oct. 2019
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E  – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Foto: Filarmonica “Moldova” Iaşi
Publicat: 11 Oct. 2019

© Cosmina Marcela Oltean, ©Filarmonica “Moldova” Iaşi © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

9 octombrie 1942 – 9 octombrie 2019

Filarmonica “Moldova” Iaşi, instituţie cu activitate concertistică permanentă, era inaugurată la 9 octombrie 1942, în sala Teatrului Naţional din Iaşi, cu un concert dirijat de maestrul George Enescu, cel care a vegheat permanent asupra destinului muzical al Iașului şi cel care dă numele Universităţii Naţionale de Arte din Iaşi. Filarmonica ieşeană, formată din artişti de o înaltă ţinută, este una dintre cele mai importante filarmonici din ţară. Aceasta este formată din orchestră, balet, cor şi numeroşi solişti.

Programul de sală al concertului inaugural, prezentat atunci de prof. Constantin Georgescu, cuprindea uvertura “Nunta lui Figaro” de Mozart, Simfonia a 3a “Eroica”, de Beethoven, “Antractul din Rosamunde” a lui Schubert, “Rapsodia română” nr.2 în Re major de George Enescu şi uvertura “Maeştri cântăreţi” de Wagner. Cu ocazia primului concert al filarmonicii, maestrul George Enescu adresa următoarele cuvinte: “Urez Filarmonicei Moldova să trăiască veacuri pentru a-şi îndeplini prea frumoasa misiune ce le este încredinţată”. Aceste cuvinte sunt scrise în Cartea de aur a Filarmonicii, în anul 1943. Ȋn 1973, orchestra Filarmonicii ieșene este invitată pentru prima dată să participe la Festivalul Internațional George Enescu, iar în 1980, Cvartetul Voces devine ansamblu permanent al Filarmonicii “Moldova”.

Filarmonica ieșeană a devenit în timp o prezență artistică remarcată și apreciată nu o dată, pe scenele din țară – în primul rând cele bucureștene – și din străinătate: Sala Beethoven de la Bonn, Teatrul antic de la Macerata (Italia), Concertgebouw din Amsterdam, Meistersingersaal din Nürnberg, Sala Edvard Grieg din Bergen (Norvegia), Salle Gaveau din Paris, Auditorium-ul din Madrid, Gewandhaus din Leipzig, Tonhalle din Zurich, Gasteig a Filarmonicii din Munchen… De asemenea la New York, Washington, Chicago, San Francisco, Boston si Los Angeles ori la Vancouver, Edmonton, Ottawa, Toronto, Montreal, ş.a.

Ȋn cei 77 de ani de activitate concertistică, Filarmonica “Moldova” a crescut calitatea actului artistic la fiecare concert susţinut, a înregistrat nenumărate reuşite şi înainte de toate, s-a prezentat întotdeauna impecabil în faţa publicului, câştigând apreciere, admiraţie şi preţuire exteriorizate prin aplauze şi feţe luminate de zâmbete.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania