ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 02 Oct. 2018
Autor: Gheorghe MEDIAN, redactor la Rev. Luceafărul
Publicat: 03 Oct. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Cartea „Nemuritorii – scriitori de seamă botoşăneni”, recent apărută la Editura „Agata” din Botoşani, pe care scriitorul Ovidiu Chelaru ne-o propune spre lectură, este un original dicţionar literar, în care sunt cuprinse un număr de 21 de personalităţi botoşănene. Numitorul comun al acestora îl constituie prezenţa activă în viaţa culturală a judeţului, în varii domenii de activitate şi preocuparea pentru scris, toţi fiind semnatari ai unor lucrări literare, istorice, monografice, memorialistice, articole şi studii ştiinţifice etc.
Titlul cărţii, a fost ales de autor pe considerentul că personalităţile asupra cărora s-a oprit, sunt printre cele care s-au remarcat în mod deosebit, prin activitatea lor, în menţinerea Botoşanilor, ţinutul care a dat ţării pe Eminescu, Iorga, Enescu şi Luchian, între centrele culturale ale României. „In acest context – a ţinut să noteze autorul în preambulul cărţii – urmaşii şi discipolii acestora, păstrând proporţiile de valoare şi iluminare, prin bunăvoinţă, perseverenţă şi talent, la rândul lor, se străduiesc a deveni nemuritori, în micro-cosmosul în care au trudit şi trăit cele mai frumoase şi fecunde clipe din viaţă”.
Rod al unei laborioase activităţi de documentare, cartea consemnează cele mai importante date ale vieţii şi activităţii personalităţilor prezentate, autorul ţinând să sublinieze statornicia acestora în locurile de care s-au legat, strădania de le face cunoscută istoria şi tradiţiile şi de a contribui la ridicarea lor culturală şi economică, cu eforturi şi strădanii pentru care nu au cerut nimănui vreo recompensă. Remarcăm, din acest punct de vedere pe profesorii Mihai Matei, Gheorghe Burac, Gică Manole şi Georgică Manole, jurnalistul Traian Apetrei, poetul şi eminescologul Lucia Olaru Nenati, poetul Dorel Mihai Gaftoneanu şi fără a epuiza lista, pe Ion Istrate, directorul Editurii „Agata” din Botoşani.
Cartea de faţă reţine atenţia prin maniera în care autorul a elaborat-o. Acesta nu s-a mărginit doar la prezentarea personalităţilor asupra cărora s-a oprit, ci a marcat şi legăturile pe care le-a avut cu acestea, unele de decenii – ca în cazul inginerilor Simon Glasberg şi Gheorghe Cristescu – altele din ultimii ani, când a şi-a început activitatea scriitoricească – Ion Istrate, profesorul Teodor Epure, Lucia Olaru Nenati, Constantin Adam şi Gheorghe Median. In mod special atrag atenţia referirile pe care unii dintre aceştia le-au făcut la cărţile scrise de Ovidiu Chelaru, în prefeţele acestora, în articole publicate în Revista „Luceafărul” sau la lansările de carte. Redăm, pentru frumuseţea şi adevărul lor, câteva rânduri din alocuţiunea poetului Dumitru Ţiganiuc, la lansarea cărţii „Sfinte straie”, în ziua de 19 martie 2010, de la Teatrul „Mihai Eminescu”: „ Domnul Ovidiu Chelaru îşi expune cărţile sale printr-un cântec al sufletului său, destul de trepidant, legat de lumea în care trăieşte şi poate prea apăsat de trecerea vieţii către bătrâneţe. Viaţa este ca un fulger. Cărţile d-lui Ovidiu Chelaru nu sunt un obstacol. Eu cred cu tărie, că cel mai frumos lucru ce poate să facă un om la vârsta senectuţii, aşa cum o face dl. Chelaru, este să se apuce de scris şi să scrie în felul său, aşa cum curge şi ţâşneşte dintr-o arteziană în fiecare zi, din sufletul lui foarte tânăr, în raport cu vârsta”. În încheierea celor spuse, poetul Dumitru Tiganiuc îşi exprima convingerea că „… domnul Ovidiu Chelaru îşi va vedea în continuare de cărţile sale şi că nu se va abate niciodată de la poezie şi în genere ne va arăta mereu adevăratul său suflet, destul de adânc, cu care îşi scrie poemele”.
Confirmând speranţele poetului Dumitru Tiganiuc, Ovidiu Chelaru a continuat să scrie şi o face şi acum, dovada fiind inspiratele versuri dedicate fiecăruia dintre cei prezentaţi în carte.
Prin conţinutul şi modul în care a fost concepută, cartea de faţă constituie o realizare scriitoricească demnă de admiraţie, autorul ei Ovidiu Chelaru confirmând, încă odată că puterea de creaţie nu are legătură cu vârsta şi lăsându-ne să sperăm că ne va surprinde şi în anii viitori cu noi şi inspirate creaţii literare.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania