Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Pagini dintr-un jurnal. Toamna 1988

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 11 (131), Noiembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Pagini dintr-un jurnal. Toamna 1988 – Dec 1989

Primit pentru publicare: 18 Nov. 2019
Autor: Octavia BUHOCIU
Publicat: 19 Nov. 2019
© Octavia Buhociu© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.


 

Toamna 1988 – Dec 1989

Miercuri, 5 oct : Bunicu’ s-a împiedicat de un covor, a căzut pe parchet, s-a lovit destul de tare, greu l-am pus cu Olga în pat. Acuză dureri la gât, dar lucid, coerent, logic, cum să-l înmormântam, «Agurița să rămână la Olimpia, ce să mai facă aici?!» Problema esențială este lipsa Nakom-ului (de câteva luni nu se mai importa medicamentul și înlocuitorul, găsit de tata la un coleg suferind de aceeași boală nu are exact același efect asupra parkinsonului bunicului…) 

Duminică seara : Profesor de admitere, premiera absolută a unei comedii scrise de concetățeana noastră, Mariana Brăescu( Danilă). Va prinde bine liceenilor, probabil.

 Câteva bancuri :

  1. Cele trei doamne, Raisa G., Nancy R. și Elena C. discută . 

N.R. : mie, soțul  mi-a făcut cadou un Ford cu patru uși, instalație electronică,… 

  1. G. : mie un Picasso…
  2. C. : tot cu patru uși ? 

Celelalte două o privesc mirate. Seara, Elena discută cu soțul : ia , uite ce-am auzit… Nicolae C. : Tare curioși mai sunt Gorbaciovii ăștia … pe mine, Mihail m-a invitat la Lacul lebedelor și eu i-am spus că n-am slipul la mine.

  1. Doi țărani, Janos și Arpad, cosesc iarba la o margine de drum. Trece un alt țăran : – Care-i drumul spre gară ? Ei nu răspund. Mai tărziu, Arpad îl întreabă pe Jonas de ce nu i-a răspuns omului. -De 2000 ani este aici și tot n-a învățat care-i drumul !
  2. Dumnezeu i-a convocat pe soții doamnelor de la bancul întâi și i-a amenințat că, dacă nu se liniștesc, nu opresc războaiele, sărăcia, în 2000 lumea vă dispărea.

Ronald Regan se întoarce la senat.
–Domnilor, am doua vești, una bună : împotriva tuturor părerilor : Dumnezeu există. Și una rea : în 2000, dacă… 

Mihail Gorbaciov la sovietul suprem :
-Am două vești,una bună : împotriva tuturor teoriilor științifice: Dumnezeu există. Și una rea : în 2000, dacă…  

Nicolae Ceaușescu la Marea Adunare Națională :
– Dumnezeu, împotriva tuturor părerilor, mă cunoaște. Și în 2000 vom scăpa și de America și de URSS.

Sâmbătă 8 oct : aseară, la concert : Daniela Vlădescu (cam palidă, fără vlagă) și Pompei Hărășteanu (bine) și Nicolaie Ursu al nostru ca dirijor al orchestrei. 

Marți,18 0ct : la București, examen de traducător, cumpărături pentru prieteni și pentru mine plus două spectacole : Drumul singurătății de A. Schnitzer (austriac) cu Florin Piersic junior, Lamia Beligan, Simona Bondoc, Constantin Dinulescu, Damian Crișmaru și Torquato Tasso de Goethe cu Claudiu Bleonț, Silvia Popovici, Adela Mărculescu (bine și frumoasă ), … Bune spectacole ! 

Bunicu’ nu e mai bine, tata i-a pus sondă  să elimine problema urinatului, măcar.

Joi 27 oct, la Întorsura  Buzăului s-au înregistrat -21 grade. După radio. Ieri am fost cu elevii școlii la FNC (Fabrica de nutrețuri combinate ? de pe lângă fosta Melana…) : fără mănuși nu s-ar fi putut sorta și încărca porumbul… 

Marți 1 nov : de azi program de trei ore la TV, s-a dat o piesă  de teatru, Camera de gardă, cu Emil Hossu, Eugenia Maci, Ion Caramitru, Maria Ploae… 

Duminică  13 nov : soare, frumos, dar frig. Uscat. Șeful ar fi fost operat de cancer, la Moscova, de atunci poartă  sondă, are diabet, i s-au observat vizibile manifestări de paranoia (Radio France Internationale în limba română).

Luni 21 nov : ninge destul de bine. Vinerea trecută am înghețat ca s-o ascult pe Silvia Totan cântând la pian. Spectatori puțini. Joia trecută, Nabucco de Verdi într-o combinație București-Cluj-Iași. Pentru noi a fost bine.

Duminica 27 nov : « Moldovski tigan » din R.S.S. Moldovenească plus Olga Ciolacu. 60 lei biletul, frig în sala Casei de cultură a sindicatelor, muzica bună (vreo două cântece din filmul Șatra) ce ne-a mai încălzit pe lângă paltoane. Bunicul i-a zis mamei : « Ajutați-mă să mor ! ».

 Duminică 4 dec : Privește înapoi cu mânie , film englez, alb-negru, cu Richard Burton. Măcar atât. 

Miercuri 7 dec : 150 ani de teatru românesc la Botoșani. 30 ani de la înființarea teatrului « Mihai Eminescu ». Spectacol de gală. « Et qui en Italie/ N’a son grain de folie ? » întreabă prințul Culai din Locul unde nu s-a întâmplat nimic de Mihai Sadoveanu. Au participat : Valentin Silvestru, Virgil Brădățean, Stelian Preda, Dan Puric, Luminița Gheorghiu, Dionisie Vitcu și ai noștri. Putea fi mai bogat, mai fastuos.Dar a fost cald în sala teatrului și eu am pierdut binoclul. Duminică 18 dec : Colinde cântate de cele doua formații conduse de profesorul Gheorghe Cojocaru. Am ajuns mai târziu la Casa Sindicatelor și nu am auzit interpretarea unui colind al lui Ioan Buhoci. Curent în sală ! Vineri a venit Nicolaie Gâsca cu « Cantores amicitiae », puține schimbări față  de anul trecut. Un tip, Edi Ciubotaru, cred, a cântat niște cântece americane, parcă ar fi fost vocea lui Elvis Presley. În parc a venit deja Moș Gerilă, mici programme artistice date de copii de la unele școli din oraș, 9 elevi de la școală mea.

 Miercuri 21 dec : Complot (Les diaboliquesCelle qui n’était plus ) de cuplul Boileau- Narcejac, cred că-i primul roman scris de ei doi și citit de mine. Mă așteaptă Gândurile trândave ale unui pierde vară de Jerome K.Jerome.

 Duminică 25 dec-Crăciunul. Adevărată vijelie, a tunat și a fulgerat. Bunica a spus că așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 84 ani. Bunicul are aceeași părere. Ce-i insuportabil, dar probabil normal, e că se vorbește foarte calm despre moartea lui, înmormântarea lui. Se fac unele cumpărături necesare… Lugubru. Vineri, la concert, orgă, un bătrânel neamț a fost solistul. Foarte frumos, mai ales Adagio de Albinoni. Oare ce ne rezervă anul ce va începe ? Să fim optimiști sau pesimiști ?

S



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Virgil Ciuca spune:

    Fdelicitari! pentru bancul cu URSS!

    De URSS NE-A SCAPAT DEJ SI CEAUSESCU! DAR DE AMERICANI NU NE MAI SCAPA NICI DUMNEZEU- ESTE BINE PLATIT- SI NICI DRACU! oricat al fi el de DRAC si inger revoltat!

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania