Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Păreri din Est valabile și pentru Vest? Iată ce răspunsuri am primit pe subiectul Fericirea ?!

Păreri din Est valabile și pentru Vest ?
Iată ce răspunsuri am primit pe subiectul « Fericirea ?! » :

Satisfacția derivă din realizări . Dar, ce câștig ți-ar aduce aceste realizări. Deci fericirea este mult mai mult. In text era vorba nu despre definiții ale fericirii, ci felul cum ai folosit unii termeni. Fericirea nu poate fi “ utilă” altora ! Fericirea este in tine și cu tine și pentru tine! Că ai satisfacții, că ai împliniri … eu cel puțin nu știu dacă am fost fericită. Poate bucuroasă, împlinită, mulțumită ! Știi că Albert Camus considera că nu vei fi niciodată fericit dacă vei continua să cauți fericirea ? Este o stare de spirit! (A.A.

Fericirea , pentru mine, înseamnă să te poți bucura de aspectele simple ale vieții! Sunt fericită că pot vedea răsăritul soarelui în fiecare dimineață, că pot să admir frumusețea florilor, să ascult glasul copiilor! Sunt fericită când îi am pe cei dragi lângă mine ! (Aurica Chișcă)

Un ascultător: Există vreo împrejurare în care bărbatul își dă seama ce-i fericirea ?
Radio Erevan : Da, o singură împrejurare, după nuntă, dar atunci e prea târziu.
(Ioan Serediuc)
Fericirea, nu trebuie s-o cauți, ci s-o trăiești când apare. Nu există rețete și nici reguli. Să faci fericit pe cineva poate fi o clipă de fericire.
Crăciunul în ultimii ani de comunism. Pe Moș Crăciun îl înlocuiseră cu Moș Gerilă și nu mai venea pe 25, ci de Anul Nou. Un puști de 5 ani plângea în fața unei vitrine. La televiziunea din Republica Moldova
( unii reușeau să prindă postul), Moș Crăciun era déjà în vitrine cu costumul și cu sacul plin de cadouri. – La noi de ce nu a venit? scâncea puștiul.
Mama nu știa ce să-i spună. Și atunci mi-a venit o idée :
-Dacă acum e în Moldova are nevoie de pașaport, de viză și mai întârzie câteva zile. Dar sigur va veni și la noi.
Puștiul s-a oprit din plâns și un zâmbet i-a luminat fața. În acea clipă eu am fost fericită. Fericirea stătea ascunsă într-un zâmbet de copil.(XX)

Fericirea este o stare, o trăire determinată de ceva, cineva, de anumite condiții și circumstanțe. Nu o poți programa. Am trăit multe momente de fericire, dar niciodată nu mi-am programat să fac ceva ca să fiu fericită. Și apoi care e definiția fericirii? Oamenii nu percep fericirea în același fel. Ce este sigur este faptul că e o stare de o anumită intensitate și de o anumită durată declanșată/determinată de un context foarte diferit de la o persoană la alta.
Fericirea nu e pretențioasă sau costisitoare. Se mulțumește cu puțin, dar trebuie să ai capacitatea de a-i lăsa întotdeauna o portiță deschisă ca să poată intra. Poți fi fericit că vezi, auzi, respiri, mergi, vorbești, înțelegi, ții minte…Poți fi fericit că simți parfumul unei flori, sau gustul unui fel de mâncare. Poți fi fericit că ai prieteni, că poți ajuta sau ești ajutat.
Un pușcăriaș este fericit când și-a recăpătat libertatea. Noi, ceilalți care suntem liberi, nici nu ne gândim la acest aspect.
Un pacient care a suferit o operație e fericit că este din nou pe picioare în timp ce o mare parte a oamenilor își pun sănătatea în pericol printr-un stil de viață prostesc.
Mulți trec pe lângă momente de fericire pentru că sunt nevoiți , din anumite motive, să renunțe la anumite lucruri și sunt incapabili să se adapteze și să accepte schimbările intervenite în viața lor.
Cei invidioși/ ranchiunoși/pesimiști nu au cum să cunoască momente de fericire, dacă nu cumva fericirea din punctul lor de vedere este când fac rău cuiva, când celălalt suferă sau are un eșec. (XX)

La vârsta existenței mele actuale și a maturității minții actuale, pentru mine fericirea înseamnă modestie și cumpătare în toate, armonie in viată cu orice formă de existență din jurul nostru, … și cel mai important este aceea fericire pe care ți-o oferă iubirea, de Dumnezeu, de părinți, de copii și de cei dragi din jur !
Asta înseamnă pentru mine f e r i c i r e a !
nu sunt cuvinte alese pentru a da bine !
le-am ales doar din “interiorul” meu !
MinuscuLe
Voi minuscuLe ființe ,
Ce trăiți La taLpa noastră ,
Vă rog mulLt să vă feriți ,
Când pășim prin Lumea voastră !
De vă întâLniți cu omuL ,
Vă rog fiți foarte atente ,
Căci unii nu văd deLoc ,
ALții au priviri absente ,
“ Eu , de mâine vă promit ,
Când voi mai păși , să fiu !
GrijuLiu La a mea taLpă ,
Să nu vă mai strivesc vreodată ,
… și eu chiar o fac de multe ori, conștient că existența mea fericită și euforică, poate fi tragedia altcuiva din jurul meu ! plastic vorbind, (pic68)

Mai întâi…fericirea nu poate fi măsurată sau „măsura” mea e întotdeauna alta decât a ta. Fericirea nu poate fi programată, catalogată, ierarhizată în funcție de ceva. Se întâmplă. Dacă ești norocos. Dacă știi s-o recunoști. Dacă nu urli disperat alergând șui ( de la șarpe) pe cărări întortocheate după ea. Fericirea – zâmbetul unui copil pe al cărui chip încă nu s-a uscat lacrima „unei mari nenorociri „. Fericirea -uimirea, mulțumirea bătrânei de la care cumperi flori lăsându-i-le în mâinile tremurânde. Fericirea-îmbrățișarea unui copac cu ochii pierduți în zarea albastră . Aș fi fericit să nu aud interdicții : nu pleca, nu gândi, nu visa decât din punctul x până la punctul y, după modelul z. Aș fi fericit să nu văd tălpi greoaie, pline de noroi pe drumul meu. Fericirea e doar strălucirea captivantă, uluitoare, pasageră a zbaterii aripilor unui fluture perfect creionat. În rest e doar mulțumire, satisfacția acumulărilor de tot felul, egocentrism… și ce mai vrei tu. (Elena Bursuc )

Eu aș scrie puțin. Fericirea mea este în fiecare dimineață când razele soarelui mă mângâie pe față. Îmi dau seama că Dumnezeu mi-a mai dăruit o zi. Fericire!.
Fericire este fiecare clipă în care, Matei, nepoțelul meu îmi zâmbește.
Fericire este să te bucuri de fiecare clipă dăruită ție de Dumnezeu pe acest Pământ.
Să asculți un greiere, o mierlă,… O pisica mieunând…
Fericirea ne este dată pe acest Pământ. Nu refuzată. Depinde de noi dacă înțelegem asta și profităm atât cât ne este dat să călătorim pe aici.
Fericirea pentru mine : am înțeles ce important este să ai prieteni adevărați în momente critice. Experiența Covid 19, prin care am trecut, foarte ușor, de altfel, într-un spital din Brașov, mi-a adus în viață noi prieteni, dar și miracolul prezenței în viața mea a fiilor mei și a bunilor și vechilor prieteni, care m-au susținut și mi- au arătat ce forță uriașă are iubirea de aproapele. Asta e FERICIREA pentru mine. (Gabi Bunea)
„Fericirea pentru mine e ca un val pe care încerci să îl prinzi, dar care se sparge mereu atunci când se lovește de pielea arsă de soare…însă, acele picături care îți dansează în podul palmei freamătă de viață și ne potolesc setea de fericire pentru o vreme, până când ne aruncăm obosiți, dar plini de speranță într-un nou val albastru turcoaz…fericită sunt atunci când îi am pe cei dragi aproape, când suntem împreună, când râdem și ne veselim în ograda bunicii, la umbra liliacului și a nucului…fericirea e copilul meu.. fericită sunt atunci când mă plimb și simt parfumul teilor cum mă învăluie.. fericită sunt atunci când ninge și pășesc pe zăpada albă ca aripile îngerilor sau o privesc pe fereastră cum acoperă grăbită pământul greu și obosit…fericită sunt atunci când intru pe ușa bisericii și simt cum cântarea îmi umple sufletul de bucurie…fericită sunt atunci când ascult muzică și fiecare celulă din corp se încarcă de plăcere și energie…fericită sunt când citesc o carte sau vizionez un film și mă ascund în lumi nebănuite care mă captivează și mă atrag asemenea unui magnet…fericită sunt atunci când reîntâlnesc oameni dragi sufletului meu..fericită sunt când văd omenie și bunătate în jurul meu…fericită sunt când reușesc să alung tristețea ce se cuibărește ca un animal abandonat…fericită sunt că trăiesc…” (Simona Postolache)

La munte : nepotul meu prinde cosași, se joacă cu avionul și cu paleta și e fericit. Are zâmbetul mereu pe buze.
Cât despre mine, fericirea mea e în ochii celor pe care îi iubesc.
Sunt cea mai fericită din lucruri simple. Mă fac fericită un fluture, o floare, o pasăre. Imaginea muntelui.
Faptul că îmi scrie profesoara mea preferată din școala generală. (BEB)

Da, am revăzut articolul tāu din 1/07/2020 …sincer să fiu nu știu ce sā-ți rāspund fiind FOARTE GREU de dat un rāspuns… Intervin multe gânduri , senzații, o viață plină de momente bune ( se pot crede și fericite ), dar și momente mai puțin bune ( fără fericire ?! )… Platon a dat un rāspuns prea rațional lui Socrate despre fericire, unde PRIMA FLOARE culeasă a fost cea mai frumoasă și deci a devenit și FERICIREA PERPETUĀ… Creștem mereu ( intelectual vorbind ) și se schimbă fără încetare așteptarea unui eveniment care ar putea fi definit FERICIRE… Ceea ce mi se părea FERICIRE la 20 de ani , s-a schimbat la 25 , apoi la 30 și așa mai departe. Eu cred că ADEVĂRATA FERICIRE ( pt mine ) este VIAȚA . A trăi VIAȚA, cu toate evenimentele și trăirile ei POATE FI NUMIT FERICIRE. Puteam sā numesc MUZICA , dar pare ceva scontat pentru unul ca mine care a ( încercat ) sā fac ā muzică toată viața . În final , pot închide subiectul cu această lozincă shakespeariană : MUZICA ESTE FERICIREA VIEȚII …!!! (VF)

Cam asta ar fi vremea post-pandemiei…

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania