Lecții de fericire din VEST utile și în EST ?
Organizația Națiunilor Unite a publicat un tweet (scurt mesaj de maximum 14o caractere, 280 pentru limbile latine) în care afirmă că oamenii nu ar trebui să folosească termeni incorect din punct de vedere politic, precum „iubit”, „prietenă”, „soț” și „soție” pentru a „ajuta la crearea unei lumi mai egale”.
„Ceea ce spui tu contează. Ajutați-vă să creați o lume mai egală folosind un limbaj neutru în funcție de gen, dacă nu sunteți sigur cu privire la genul cuiva sau vă referiți la un grup ”, afirmă tweet-ul cu pricina. Apoi enumeră o serie de termeni alături de alternativa lor corectă din punct de vedere politic.
Lista include: omenirea, președintele, congresmanul, polițistul, proprietarul, vânzătorul, iubitul / iubita, omul de afaceri, numele fetei, pompierul, soțul / soția…
Cuvântul FERICIRE lipsește de pe listă. Slavă Domnului ! Norocul nostru : cine nu visează la o viață (mai) fericită ? Adică să nu mai folsim cuvântul ăsta ? Si daca am folosi alt cuvant am schimba situația ? Cu ce să-l înlocuim ? Până vreo comisie vine cu ideea, iată la ce ne putem gândi noi :
ceilalți.
Acestea sunt lecțiile pe care personajul principal, un tânăr psihiatru, le-a extras din călătoria făcută (Le voyage d’Hector ou la recherche du bonheur de François Lelord, Odile Jacob Poches, 2004 ) ) prin țări diverse, și bogate și sărace tocmai pentru a înțelege ce este fericirea.
Cât or fi avansat cercetările din 2004 până acum asupra distanței dintre viața actuală și cea pe care ne-am dori s-o trăim, sau distanța dintre viață actuală și cea mai bună perioada din trecutul nostru, sau distanța dintre ce au alții și ce avem noi ?
Cum să măsurăm gradul nostru de fericire ? Să ne întrebăm de câte ori am fost fericiți, veseli, mulțumiți într-o zi, într-o săptămână sau într-o lună ? În care domenii ale vieții sunt oamenii mai fericiți ? Să ne ghidăm după expresia feței oamenilor ?
Înainte de a va da tema pentru acasă ( nu e nimic de speriat !), o glumă picată la țanc zilele astea, auzită pe un post de radio : « -Vreau să fiu fericit/ ă . Ce trebuie să fac ?- Să iei decizii ! »
Tema-sondaj : În ce măsură și în ce condiții sunteți/ ați fi fericit/ ă ? Aveți, de fapt, mai multe întrebări și opțiuni de alegere. Răspunsurile în scris de mâna sau de tastatură se pot trimite la …Luceafărul.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Articol revigorant pentru suflet, spirit si intelect intr-o lume tot mai nefericita si fara legatura cu divinul, tot mai debusolata!
Fericirea e suma bucuriilor mic si aparent simple, dar pretioase, sa privesti florile, cerul, sa razi cu prietenii, sa vezi lucruri noi, sa te bucuri de fiecare zi pe care Dumnezeu ti-o daruieste pentru ca tu sa faci tot ceea ce am scris mai sus!
După mine, fericirea este o stare, o emoție pozitivă, un concept asumat de un individ conform dorințelor și așteptărilor sale. Nu e nevoie de lucruri mari ca să fii fericit,avem nevoie de puțin pentru a fi fericit, exemplul meu:Am fost foarte fericită că am putut alerga pe un câmp plin cu flori, așa cum facem în copilărie.