Primit pentru publicare: 26 iun.2015
Autor: muzeograf, Ana-Elisabeta FLORESCU
Publicat: 27 iun.2015
Rânduiţi de divinitate şi încărcaţi de om cu valoare, anii se succed aproape insesizabil, încât, măcar din timp în timp este bine să ne oprim o secundă pentru o sumară retrospectivă: ani, oameni, fapte şi întâmplări, evenimente.
Anul 2014 a fost pentru colecţionarul botoşănean Stelian Brînzei un an al împlinirilor. Mai întâi a vârstei – 65 de ani, împliniţi în data de 13 iulie, apoi al realizării unei expoziţii de o extremă complexitate – găzduită de prestigioasa instituţie de cultură care este Muzeul Judeţean Botoşani şi, nu în ultimul rând, al ,,candidaturii” pentru obţinerea primului loc de colecţionar de insigne din lume.
Născut în satul Băiceni, comuna Curteşti, „chiar pe locul pe care a stat şi marele biolog român Grigore Antipa”, aşa cum însuşi declara, Stelian Brînzei a început să adune tot felul de lucruri – de la monede şi cărţi, medalii şi insigne până la bibelouri – de pe când încă nu împlinise zece ani.
De-a lungul celor 55 de ani, pasiunea copilăriei s-a transformat în stil de viaţă, colecţiile s-au mărit şi diversificat, încât acum colecţia sa depăşeşte 85.000 de insigne şi medalii, dar şi ceasuri, decoraţii, bancnote, plachete, tablouri sau documente, care pot constitui – fără putinţă de tăgadă – fondul unui muzeu al colecţiilor. Acesta este, de altfel şi unul dintre visele, încă neîmplinite, ale colecţionarului, care afirma: „Nu ţin tot ce am colecţionat până acum în casă. Acolo sunt doar o parte dintre obiecte, pentru că atâtea au încăput, multe le am în bancă”. Colecţia cea mai valoroasă a lui Stelian Brînzei este fără îndoială cea de insigne şi medalii, reuşind să adune aproape 85.000 de astfel de obiecte şi aprovimativ 8.000 de medalii.
Pasiunea şi efortul – inclusiv cel financiar – al colecţionarului botoşănean au fost apreciate la nivel naţional şi internaţional, fiind răsplătite de-a lungul timpului cu peste 300 de premii şi diplome obţinute la expoziţiile şi târgurle din ţară şi din străinătate.
Conştient de valoarea deosebită pe care o au colecţiile pe care le deţine, precum şi de rostul şi rolul acestora în formarea publicului tânăr, colecţionarul Stelian Brînzei s-a oferit să prezinte şi botoşănenilor posibilitatea de a se întâlni cu exponate unicat, în cadrul unor evenimente expoziţionale organizate la: Memorialul Ipoteşti -Centrul Naţional de Studii ,,Mihai Eminescu”, la Biblioteca Judeţeană ,,Mihai Eminescu” din Botoşani, la sediul Jandarmeriei Botoşani, la diverse instituţii de învăţământ (Palatul Copiilor, Liceul ,,Octav Onicescu”, Grupul Şcolar ,,Demonstene Botez” din Truşeşti, la şcoli generale şi grădiniţe din municipiul Botoşani), la Primăria Flămânzi, etc.
Între expoziţiile destinate publicului botoşănean, şi nu numai, un loc aparte îl ocupă expoziţia deschisă la data de 12 iulie 2014 sub denumirea de ,,Colecţii şi colecţionari-Stelian Brînzei”- expoziţie de insignografie, documente şi mărturii, eveniment având ca pretext împlinirea vârstei de 65 de ani a cunoscutului colecţionar botoşănean.
În cadrul expoziţiei, la a cărei panotare s-a lucrat mai bine de o săptămână cu aportul personalului Muzeului Judeţean Botoşani au fost expuse peste 80.000 de piese: insigne, cupe şi medalii, diplome, premii, cărţi cu autografe, fotografii, afişe, numeroase publicaţii colecţionate de-a lungul vieţii, ilustrând atât o pasiune de viaţă, cât şi frumuseţea şi diversitatea lumii cultural-artistice, economice, sportive, ştiinţifice, etc., româneşti şi străine, din ultima sută de ani până astăzi, cuprinse în 48 de teme insignografice.
Bogăţia şi varietatea exponatelor, precum şi aprecierea efortului colecţionarului, dar şi dorinţa acestui de a dona preţioasa sa colecţie comunităţii locale au fost elementele menţionate în discursurile invitaţilor la deschiderea expoziţiei: dr. Sergiu Balanovici – manager interimar al Muzeului Judeţan Botoşani, etnograf Steliana Băltuţă, muzeograf Florescu Ana, Florin Aioniţoaie – director al Teatrului pentru Copii şi Tineret ,,Vasilache” Botoşani. De asemenea, din partea Grupării Colecţionarilor ,,Mihai Eminescu” Botoşani ing. Nicolae Iosub a susţinut o scurtă prezentare asupra activităţii expozantului, menţionând şi numărul foarte mare al exponatelor, urmat fiind şi de alţi vorbitori.
Mediatizarea deosebită a evenimentului, prin prezenţa mass-mediei (radio, TV, presa scrisă) şi publicul deosebit de numeros prezent atât în ziua deschiderii expoziţiei, cât şi în zilele ce au urmat evenimentului – pe o perioada de expunere de o lună de zile – a dovedit interesul aparte faţă de exponatele prezentate, fiind, în acelaşi timp, un gest de apreciere pentru munca asiduă a acestui colecţionar botoşănean.
Datorită faptului că, aşa cum însuşi declară, lui Stelian Brînzei îi ,,place orice este frumos. Tot ce este legat de cultură, învăţământ, artă, oameni şi chiar politică, dar numai să fie frumos”, un loc aparte între obiectele colecţionate de dumnealui îl ocupă cele dedicate lui Mihai Eminescu ,,omului deplin al culturii româneşti” (C. Noica).
Astfel, Stelian Brînzei este deţinător al peste 2.000 de tipuri de insigne cu tematică eminesciană: colecţionate, primite cu ocazia diverselor evenimente la care a participat şi create de către colecţionar de-a lungul vremii, pentru a marca anumite evenimente dedicate poetului. Spre ilustrare, putem menţiona câteva:
– Insigna Congresul Naţional de Poezie Botoşani-Ipoteşti-Vorona-Suceava (6 ediţii : 2009-2014); – Insigna Centrul cultural ,,Mihai Eminescu” Dumbrăveni (7 ediţii: 2008-2014); – Insigna Activităţi culturale Botoşani – Eminescu. Luchian. Evocări – 28 ianuarie 2011; – Insigna Premiul Naţional de Poezie ,,Mihai Eminescu” Botoşani-15 ianuarie (2010, 2014); – Insigna Zilele ,,Mihai Eminescu” iunie – 42 de ediţii, respectiv pentru toate evenimentele dedicate poetului Mihai Eminescu.
În acelaşi timp, colecţionarul Stelian Brînzei a înmânat – în nume personal -, cu ocazia diverselor evenimente la care a fost invitat sute de diplome – în calitate de membru fondator al unor asociaţii şi cluburi de specialitate din ţară (membru fondator, alaturi de alţi 6 colecţionari, al S.N.R – Secţia Botoşani, al A.C.I.R., al Clubului Numismatic ,,Mihai Eminescu” din cadrul Cercului Militar Naţional şi al Asociaţiei Colecţionarilor ,,Mihai Eminescu” al S.N.R., etc.), zeci de platouri omagiale, cupe, plachete şi sute de insigne (inclusiv mărţişoare) realizate pe tema Eminescu, precum şi volume şi lucrări de artă pe tema Eminescu (tablouri şi caricaturi) din care exemplificăm.:
La rândul său, colecţionarul a fost recompensat cu numeroase premii, diplome, plachete, cupe şi insigne, pe care le prezent mai jos.
De asemenea, printre iniţiativele colecţionarului Stelian Brînzei – dedicate lui Mihai Eminescu – se numără şi aceea de realizare, la Darabani, a unui bust în bronz al poetului, pentru care, aşa cum se menţionează în http://www.momentul.ro/Momentul%20de%20Darabani/2010-12 13/Bustul+lui+Eminescu%E2%80%A6, au mai făcut donaţii o serie de persoane şi anume : Căruceriu Ioan a donat 7 kg de cupru, judecătorul Smochină David a donat suma de 100 de lei, iar colonelul ( r) Strugariu Dumitru din Bajura, dar care trăieşte la Bucureşti, a donat suma de 400 lei. Cu aceste ultime donaţii, cantitatea de 100 kg de bronz necesare a fost în întregime achiziţionată, urmând ca după sărbători să trecem la faza a doua, anume să luăm legătura cu sculptorul botoşănean Marcel Mănăstireanu pentru turnarea operei care va împodobi soclul din parcul oraşului. Tot în acest timp a fost completat şi ,,Comitetul de Iniţiativă’’şi anume : poetul Victor Teişanu – preşedinte, consilierul juridic Dumitru Haha – secretar, judecătorul David Smochină – membru; colonelul (r) Dumitru Strugariu – membru; colecţionarul de numismatică botoşănean Stelian Brînzei – membru. Domnul Stelian Brînzei a confecţionat şi donat deocamdată ştampila ,,Comitetului de Iniţiativă’’ care are următorul text : ,, Bustul lui Mihai Eminescu – Darabani – Comitetul de Iniţiativă ’’.
Eminescu – pasiune, stil de viaţă, omagiu şi împlinire personală. Eminescu în insigne, medalii şi diplome. Eminescu în crezul unui colecţionar. Botoşănean de data aceasta… Stelian BRÎNZEI.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania