Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

SALONUL NAŢIONAL ,,MIHAI EMINESCU”, 12-27 IUNIE 2013

SALONUL NAŢIONAL  ,,MIHAI EMINESCU”

12-27 iunie 2013

 Începând cu 15 iunie 2009, la fiecare aniversare şi comemorare a Poetului, Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne ,,Mihai Eminescu” a Societăţii Numismatice Române organizează SALONUL NAŢIONAL ,, MIHAI EMINESCU”, manifestare complexă dedicată Luceafărului poeziei româneşti.

Manifestarea se desfăşoară la sala de expoziţii ,,Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului, în colaborare cu Serviciul de Ambientare şi Expoziţii al Secretariatului General al Camerei Deputaţilor.

Parteneri la această ediţie au fost:
– Fundaţia ,,GOLESCU”;
– Asociaţia Culturală ,,ADSUM”;
– Librăria ,,MIHAI EMINESCU”—Bucureşti;
– Fundaţia Internaţională ,,MIHAI EMINESCU”.

Vernisajul expoziţiei de medalii, plachete, insigne, pictură, grafică, cartofilie, carte veche şi alte materiale dedicate poetului Mihai Eminescu, a avut loc pe data de 12 iunie 2013, ora 15.00.

Momentele artistice ale manifestării au fost susţinute de interpreta Mirela Tolbaru şi Formaţia ,,Celest”, fiind întregite de recitaluri şi intervenţii competente din partea invitaţilor şi a altor participanţi, între care P. S. Părinte Episcop Galaction Stângă, graficianul Mihai Cătrună, actorul Petre Pletosu, omul de cultură Sorin Popescu, colecţionarul Mihai Iacob şi alţii.

Expozanţilor şi celor implicaţi în realizarea momentului artistic li s-au înmânat diplome şi medalia.

Salonul-Nat [800x600]Organizatorii au realizat o medalie deosebită faţă de cele din celelalte ediţii ale Salonului, atât prin gabarit cât şi prin modul de înmânare.

Corpul medaliei de ø 71mm ( un inel metalic ornamentat pentru Av.) include un disc de inox (ø 50 mm.) uşor matisat, care redă bustul lui Mihai Eminescu după grafica lui Mihai Cătrună, în semiprofil spre dreapta. În grafica sa, artistul s-a inspirat după ultima fotografie făcută de Jean Belig, la Botoşani în 1887.

Circular, lozinca dispusă la exergă: „124 ani de la trecerea în eternitate a Luceafărului poeziei româneşti” 1850-1889 grafica Mihai Cătrună.
Pe revers, (ø 50 mm) este redată macheta Palatului Parlamentului şi textul: ,,Participant la Salonul Naţional ,,MIHAI EMINESCU” 12-28 IUNIE-2013 PALATUL PARLAMENTULUI”.
Circular, la exergă, este trecut editorul: SOCIETATEA NUMISMATICĂ ROMÂNĂ Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne ,, Mihai Eminescu”.
Pe o bandă circulară (7mm.) este scris (cu tuş) numele şi prenumele posesorului. În partea superioară, medalia are ureche de prindere la care sunt ataşate două elemente metalice, de care este prinsă panglica tricolor. Medalia a fost realizată de firma ,,ACCESORII PROD” din Oradea, într-un tiraj de 35 exemplare (?)
Salonul-National,Mihai EminescuPentru aceeaşi manifestare, organizatorii au editat o insignă metalică emailată.
De formă pătrată ( l=35mm.) are redat central, în culoarea galbenă a metalului, bustul lui Mihai Eminescu în semiprofil spre dreapta, după ultima fotografie, din 1887. Pe cele patru laturi, sunt indicate, în text, manifestarea şi locaţia ,,SIMPOZIONUL/NAŢIONAL/M.EMINESCU/PALATUL PARLAMENTULUI.
Bustul este încadrat de perioada manifestării (12-28-VI—2013), iar la baza bustului sunt evidenţiate iniţialele editorului (G.C.M.I.E.).
Cu gândul de bine şi datorită vitezei de execuţie, realizatorii au finalizat tirajul de 50 de exemplare cu eroare de text: ,,SIMPOZIONUL” în loc de ,,SALONUL”.
Funcţie de  împrejurări şi antecedente, majoritatea colecţionarilor acceptă sau chiar gustă astfel de realizări. În cazul de faţă, se admite, justificat şi după text, modificarea de la SALON la SIMPOZION.

În componenţa tirajului, insignele sunt acoperite cu email în culorile:
– albastru;
– bleu deschis;
– galben;
– roşu închis.

Aducem cuvenitele mulţumiri organizatorilor acestei reuşite manifestări, la care au participat colecţionari şi oameni de cultură din toate colţurile ţării, felicitându-l pe d-l Mihai Costin, cu gândul la aceleaşi reuşite pentru viitoarele ediţii ale SALONULUI.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania