Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

POEME ÎN LUMINĂ ȘI CULOARE (25). PORTRET DE ARTIST – VIRGINIA BAZ BAROIU

POEME ÎN LUMINĂ ȘI CULOARE
PORTRET DE ARTIST – VIRGINIA BAZ BAROI

Motto
,,Arta este rostirea tainei prin taină”. (Wassily Kandinsky)

Născută în 25 ianuarie 1932, la Cernăuţi, Ucraina.
Studii: Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” Bucureşti, promoţia 1957.
Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Timişoara din 1958.
Debutează cu acuarelă în 1957, participând la expoziţii anuale, saloane oficiale cu caracter republican, expoziţii regionale şi interregionale.
Expoziţii personale şi colective în ţară: Bucureşti, Timişoara, Călimăneşti, Brăila, Deta, Sânnicolau Mare, Constanţa, Buzău, Turnu Măgurele, Giurgiu, Orşova, Strehaia, Turnu Severin, Târgovişte, Suceava, Reşiţa, Oradea, Bistriţa.

Expoziţii personale şi colective peste hotare:
1970: Maroc – Rabat,Iugoslavia – Belgrad,Italia – Vicenza – ,,Galleria il Salotto”.
1971: India – New – Delhi,Italia – Vicenza – ,,Galleria il Salotto”.
1972: Italia – Torino – ,,Galleria l’Approdo”,
1973: Elveţia – ,,Les Diablerets”; Vulpera – ,,Galleria Engiadina”.
1974: Nigeria – Lagos, Italia – Modena – Galleria ,,Civica D’Arte Moderna”, Elveţia – Expoziţie deschisă cu ocazia celui de-al V-lea ,,Festival de muzică şi zăpadă”- Les Diablerets.
1975: Irak – Bagdad,R. Filipine – Manila,Pakistan – Islamabad, Rawalpindi, Peshawar, Karachi
1976: Suedia – Helsingborg, Malmö, Göteborg.
1977: Norvegia – Oslo,Turcia – Ankara, Istanbul.
1979: Cipru,Grecia –Atena,Bulgaria – Sofia, Tărgovişte, Popov, Razgrad.
1980: Portugalia – Lisabona.
1981: Germania – Delmenhorst – Galeria ,,Hans Coburg”.
1982: Italia – Ferrara, Germania – Gera, Neue – Lobeda Jena.
1983: Brazilia.
1984: China – Beijing,Germania – Stuttgart.
1985: Cehoslovacia – Praga, Bratislava,Germania – Berlin, Rostock.
1986: URSS – Moscova, Belgia,Spania – Madrid.
1991: Austria – Viena – ,,Galeria Welt”.
1989: Iugoslavia, Belgrad.
1990: Ungaria – Szeged.

Lucrări în colecţii de stat:
Muzeele de artă din Bucureşti, Timişoara, Reşiţa, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Cluj-Napoca, Tg. Mureş. Muzeele de artă din Bulgaria – Popov, Tărgovişte, Razgrad, Sofia.

Colecţii particulare: România, Italia, Rusia, Ucraina, Elveţia, Cuba, Austria, Iugoslavia, Canada, Bulgaria, Grecia, Turcia, SUA, Germania, Israel, Franţa, Ungaria, Spania.

,,Un lirism fantastic se degajă din operele Virginiei Baz Baroiu, care pare să-şi ilustreze în cele expuse, o literatură proprie, nescrisă, de compulsaţie romantică plină de feeria unor ţinuturi de basm, cu cetăţi, turnuri de fortăreţe înghiţite de neguri violete, pajişti terestre şi preerii subacvatice, reale ori visate, cu regiuni hiperboreene sub zăpezi, primind reflexele aurorelor boreale ghicite, şi cu regiuni tropicale, luxuriant populate de păduri virgine cu flori carnivore şi păsări multicolore, în văzduhul greu de miresme, de efluvii şi zumzete.Dacă pictura este sinestezie, adică producere a unor complexe de senzaţii, venite pe calea tuturor simţurilor, printr-un excitant doar optic, – semnalul cromatic, – arta acestei artiste este într-adevăr pictură, de vreme ce trezeşte atâtea asociaţii şi senzaţii concordante, atâtea percepţii de vis. Este un fantastic optimim şi calm, la limitele realităţii văzute, care realitate se integrează liric, fără voie, în contexte poetice de tip irealist, ca metafora reuşită în vers. Afinităţi uneori cu Turner şi alteori cu Yves Tanguy şi Masson fac să ,,dateze” operele în chip diferit.
…Este ca o visare cu pleoapele deschise…Năluciri splendide, irizări de lumini concordante, musical întreţesute, … formele Virginiei Baz Baroiu sunt tipare în croi pentru o mască a realităţii, nu repudiate, ci transfigurate prin ceea ce, în ea chiar, zace ca valenţă de nobleţe şi splendoare…”
ION FRUNZETTI – ,,Un poet liric: acuarelista Virginia Baz Baroiu” în ,,Contemporanul”,
Bucureşti, 7 decembrie 1973

,,E o încântare pentru simţurile cu care receptăm senzaţiile, să comunice cu arta Virginiei Baz Baroiu. Nu atât pentru un sens anume, ci pentru o eflorescenţă de sensuri cu care se încarcă fiecare tablou. Acuarela aceasta compusă din vârtejuri în care culorile se dizolvă până la tranparenţă, e tocmai trăsătura lirică a pictoriţei. Un adevărat miracol de explozii tăcute. Aceste flăcări de suflet şi culoare, fac din transfigurarea fierbinte a realului, o muzicală dezlănţuire de nuanţe. Poate de aceea, nu de puţine ori, limbajul plastic al Virginiei Baz Baroiu se confundă cu vibraţia imperceptibilă a poeziei:

„Zidesc culori, dar zidul stă să cadă.
Lovind în ierni, mi-e milă de zăpadă.
Şi sunt doar spadă între rău şi bine.
Vorbesc de foc şi focul e în mine.”
DAMIAN URECHE – prefaţa catalogului expoziţiei din Elveţia 1974

,,…Virginia Baz Baroiu concurează natura, în veşnica ei căutare de a preface roca, lumina şi apa în culori şi arome, aşa cum s-a spus că Balzac, prin captivanta lume a Comediei umane,concurează starea civilă…
Fascinaţie – iată un cuvânt obsedant ce reclamă dreptul de a sublinia ceva din miracolul numit Virginia Baz Baroiu. Această expoziţie a miracolelor, această sărbătoare a florilor, aceste jerbe inepuizabile ale visului ne descoperă din nou o acuarelistă nebănuit de pură în nesfârşitele şi frapantele regiuni ale unei imaginaţii creatoare debordante…
Cine nu va rupe timpul în două, ca să se poată întâlni cu arta Virginiei Baz Baroiu, va fi şapte ani mai sărac la vorbă, mai trist la mers şi cu sărutul mai palid decât noi cei ce-am venit în Arcadia marei acuareliste, poeta care ar vrea ca fantasmele culorilor ei să aibă într-adevăr mişcarea pe care le-a dăruit-o ea, adică să ne ia de aripi şi să ne poarte cu ele în nebunele vârtejuri ale luminii şi ale speranţei.”
ANGHEL DUMBRĂVEANU – „Într-o privire de pasăre fermecată”, revista „Orizont”, Timişoara, 11 ianuarie 1979

Impresionante lucrări realizate de artiştii plastici ce vor face obiectul prezentei rubrici vor înnobila volumul de colecţie pe care ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART” îl va edita sub titlul ,,RECURS LA ÎNŢELEPCIUNE. MANUAL DESPRE UMANIZAREA PUSTIULUI” (maxime, cugetări, aforisme, citate celebre)

Material realizat de ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART”.

9 [800x600]2 [800x600] 3 [800x600] 4 [800x600] 5 [800x600] 6 [800x600]11 [800x600] 12 [800x600] 14 [800x600] 16 [800x600] 19 [800x600] 21 [800x600]



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania