Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Posesorul colecțiilor adună diferite obiecte de la vârsta de 12 ani.”

Petru Costin s-a născut la 18 mai 1958, în satul Seliștea Nouă, raionul Călărași, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (astăzi, în Republica Moldova). Este căsătorit și are un fiu și o fiică. A absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității de Stat a Moldovei din Chișinău și deține titlul de doctor în Istorie. A lucrat în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova (1992-2021), unde activează și în prezent, fiind colonel în rezervă. Este un reputat colecționar de obiecte diverse, deținător a două recorduri mondiale în domeniu, nominalizate în „Guinness Book of Records”, și a șase certificate mondiale conferite de case de omologare a recordurilor, fiind distins cu peste 90 de ordine, medalii și diplome din țară și din străinătate. A înființat Galeria colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni (Muzeul Serviciului Vamal) din orașul Ialoveni, inaugurată la 27 martie 2022, precum și Colecția muzeală „Vestigii ale epocii sovietice” din satul Malcoci, raionul Ialoveni.

Andreea Busuioc s-a născut la 14 septembrie 2007, în orașul Ialoveni, raionul cu același nume, Republica Moldova. Este necăsătorită și nu are copii. Este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Andrei Vartic din Ialoveni și ghid al Galeriei colecțiilor Petru Costin a Consiliului Raional Ialoveni (Muzeul Serviciului Vamal) din același oraș (din anul 2014).
Despre colecțiile expuse aici, mi-a vorbit într-un interviu realizat la 28 iunie 2024, la muzeu.

– Cine este posesorul colecțiilor?
– Petru Costin adună diferite obiecte de la vârsta de 12 ani, ajungând să dețină, astăzi, peste 25 de colecții, găzduite în zeci de săli din cele patru niveluri ale muzeului. Acesta a fost inaugurat în anul 2022, iar vizitarea sa durează o oră și jumătate. Fondatorul lui a deschis în Europa 360 de expoziții și deține două recorduri mondiale omologate pentru colecția de potcoave – 3.200 de bucăți în 2011 și 13.855 în 2021.

– Faceți, vă rog, o prezentare generală a galeriei.
– Imaginea de pe peretele central al holului de intrare reprezintă cartea de vizită a muzeului, înfățișând diverse steme, steaguri și personaje istorice. Tot aici, se găsesc colecția de drapele, inclusiv cel al lui Alexandru Ioan Cuza, una de potcoave și alta de chei, alături de un tun cu ghiulele și o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare, originalul aflându-se la [Palatul Topkapi din] Istanbul. La primul etaj, ne întâmpină colecțiile de mașini de scris, radiouri, televizoare, casetofoane, gramofoane, patefoane, discuri, telefoane fixe și portabile, comutatoare pentru rețele telefonice, telegrafe, stroboscoape, proiectoare, mașini de calcul, calculatoare, aparate și camere de fotografiat, lămpi cu gaz, fiare de călcat, piese de harnașament, embleme, epoleți, trofee pentru competiții sportive, etichete de cutii de chibrituri, timbre, diferite aparaturi și tehnologii. Etajul întâi adăpostește colecțiile de uniforme militare și speciale, costume de scafandru și de cosmonauți, obiecte de astronautică, chipiuri, centuri, cravate, însemne militare, insigne, binocluri, măști de gaze, arme albe și de foc, cuțite de vânătoare sau folosite în navigație, unelte de muncă și mărturii arheologice din epocile de piatră și de bronz descoperite pe teritoriul Moldovei; tot aici, mai există un minisubmarin, o corăbioară și un detector de metale. La etajul al doilea, se găsesc colecțiile de monede, medalii jubiliare, distincții, chei simbolice pentru accesul în orașe și târguri, samovare, icoane vechi, evanghelii, coroane pentru cununii, ouă pascale, cărți, documente, desene și fotografii; mai pot fi admirate o planșă cu domnitorii Moldovei de-a lungul a cinci secole, o hartă a Țării Moldovei din timpul lui Ștefan cel Mare și un clopot masiv. La subsol, se află o sală școlară de clasa I, în care sunt expuse bănci vechi, o catedră, abecedare cu alfabetul chirilic și caiete pentru elevi, o altă sală cu uniforme pentru serviciul vamal, „camera roșie” sau încăperea dedicată obiectelor ce ilustrează regimul comunist din cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, în care pot fi văzute drapelul și emblema U.R.S.S., steaguri ale unor organizații și întreceri, statui și portrete ale lui [Vladimir Ilici] Lenin, [Iosif Vissarionovici] Stalin [Djugașvili], [Leonid] Brejnev și ale altor personalități similare din acea perioadă, toate cele 63 de volume ale lui Lenin, precum și diverse afișe și fotografii din epocă.

– Ce conține muzeul în aer liber?
– Colecția muzeală „Vestigii ale epocii sovietice” din Pădurea Condrița, aparținând satului Malcoci, raionul Ialoveni, cuprinde peste 50 de statui și busturi ale unor reprezentanți de seamă ai perioadei comuniste, precum și două elicoptere și un avion tip Antonov An-2. Ca și galeriile de aici, muzeul din pădure este în continuă dezvoltare, pe baza achizițiilor pe care Petru Costin le face în permanență.

Florin Bălănescu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania