Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Post Festum – Vlăsineşti, 15 august 2012

Post Festum – Vlăsineşti, 15 august 2012
Scris de Ana-Maria MALUȘ

Un eveniment de o înaltă ţinută culturală s-a petrecut azi, 15 august, la Vlăsineşti, unde organizatorii – Primăria comunei şi Editura Agata – au reuşit să stimuleze participarea unui mare număr de invitaţi: prof. Mihaela Huncă – inspector general al I.S.J. Botoşani; Prof. Gheorghe Median – muzeograf la Muzeul Judeţean Botoşani, Ion Istrate – directorul Editurii Agata, prof. Georgică Manole – redactor şef al Revistei Luceafărul, prof. Livia Ciucălău – director al Şcolii Vlăsineşti, prof. Mihai Matei, prof. Mihai Belecciu, prof. Dumitru Pancu, prof. Ilie Avârvări, prof. Ana Lebădă, prof. Marcel Trufin, prof. Paul Luţuc, reprezentanţi ai presei judeţene, precum şi numeroşi iubitori de cultură.
Promotorul acestui eveniment a fost domnul Lucian Trufin, primarul Vlăsineştilor, unde în această zi s-a sărbătorit şi ,,Ziua Comunei Vlăsineşti”.

Lansarea cărţii ,,Lumini ce nu se sting” din colecţia ,,Cărţile Revistei Mihaela-Hunca,15aug2012 [800x600]Luceafărul”, autor Gheorge Burac, volum apărut la Editura Agata, a avut menirea de a înnobila şi de a da prestanţă acestei zile, dar şi de a menţine la înălţime activitatea culturală, aşa cum afirma însuşi primarul.
În viziunea modernă a primarului, aflat deja la al doilea mandat, „cea mai importantă activitate este aceea de a duce numele comunei cât mai sus, mai ales în domeniul culturii, sportului şi educaţiei”, iar în acest scop relaţia cu marele sfătuitor al comunei, prof. Gheorghe Burac, a evoluat de la cea de elev-profesor, la cea de colaborare pentru „a aduce cinste locului de baştină”. Pe lângă prosperitatea economică de care se bucură Vlăsineştii în ultimii ani, comuna s-a îmbogăţit mai ales spiritual, aşa cum a afirmat Lucian Trufin, prin zestrea pe care Gheorghe Burac a lăsat-o localităţii: „Omul iubitor de tradiţie şi profesorul s-au contopit într-o carte pentru generaţiile care vin şi mă bucur că sunt contemporan cu Domnia Sa!”.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor oameni dornici de a beneficia de hrană spirituală în această zi de sărbătoare a hramului – Sf. Maria Mare -, dar mai ales a primit girul ştiinţific prin prezenţa de onoare a muzeografului Gheorghe Median: „Particip cu bucurie şi emoţie la un eveniment deosebit nu numai în viaţa comunei, dar şi în viaţa Botoşanilor. Domnul Prof. Gheorghe Burac este Patriarhul comunei, iar la cei peste 75 de ani ai săi este un stâlp de lumină spre care din orice parte te-ai orienta nu poţi să nu-l vezi. Un om cu implicare activă în viaţa comunei, dar şi a judeţului, prin colaborarea cu revista Luceafărul.” Expressis verbis, istoricul – muzeograf a surprins aspecte dincolo de aparenţe: „Gheorghe Burac aparţine patrimoniului acestui judeţ şi cu certitudine este un miracol că un om care trudeşte în comuna natală este mai intelectual decât intelectualii de la oraş. Iar, fiecare dascăl are nevoie de un apostolat – ceea ce a fost Vlăsineştiul pentru domnul Burac. Dar ce datorează comuna Domnului Burac? Atât de mult încât activitatea de azi e o răsplata pentru întreaga sa activitate. Şi trebuie să vă bucuraţi că aici există un om de o asemenea valoare, un om care tot mai greu se poate găsi pe undeva! Să ne trăiască 100 de ani, tot verde ca acum!”.

Georgică Manole, redactorul şef al Revistei ,,Luceafărul” remarcă: „Un om deplin al culturii locale, judeţene şi chiar naţionale – aur curat pentru o comunitate locală, care prin intermediul instituţiei primăriei ar trebui valorificat la maxim.” Aşa cum ne-a obişnuit, profesorul Georgică Manole a analizat şi „starea existenţială”, pentru că în lumea lui Gheorghe Burac „totul a fost perfect, fără nici o abatere de la ceea ce şi-a propus.” În acest intelectual, Georgică Manole a identificat mai mulţi Gheorghe Burac, care se întâlnesc întrunul: „omul religios (creştinul profund), omul moralist (un moralist de forţă), omul care citeşte (dar care citeşte foarte mult şi nu oricum) şi omul care scrie – toţi dau la un loc chipul intelectualului perfect, de care cei tineri trebuie să profite la maxim”, mai ales pentru că „această carte este străbătută de un puternic sentiment local, dar are şi un dram de pedagogie”, fiind scrisă de un „mare arheolog de suflete, un scormonitor în istoria locală.”

Dar pentru a ne bucura cu toţii de evenimentul de astăzi, eforturile au fost deopotrivă din partea tuturor părţilor implicate: autor – Gheorghe Burac, editor – Ion Istrate şi sponsor – Lucian Trufin. Aşa cum aprecia Gheorghe Median, cartea nu putea să apară fără implicarea directă a I-Istrate [800x600] Domnului Ion Istrate, un om care, conform obiceiurilor pământeneşti, a primit de la tatăl său îndemnul „taci şi prăşeşte”, şi „taci şi scrie”, de la mătuşa sa, Adela, care îi supraveghea ,,temele pentru acasă” atunci când era elev în şcoala primară, ajungând astfel „să prăşească în spaţiul cultural actual”, pentru că editarea unei cărţi şi valorificarea zestrei spirituale este ca şi cum „ai îngriji o plantă roditoare şi a îndepărta nocivitatea neghinei”. Aşa cum a menţionat editorul Ion Istrare, editarea acestei cărţi nu este decât materializarea scopului iniţial stabilit la fondarea Revistei Luceafărul: crearea unei colecţii -„Cărţile Revistei Luceafărul” – şi valorificarea potenţialului cultural al Botoşanilor. Aşa s-a născut ideea fundării ,,Clubului Cărţile Revistei Luceafărul”. Momentul a fost marcat prin acordarea Certificatului de Cofondator al ,,Clubului Revistei Luceafărul” acordat domnului prof. Gheorghe Burac şi Certificatului de Membru de Onoare al Clubului acordat domnului primar, ing. Lucian Trufin.

Toate acestea ne fac să ne dăm seama de câtă atenţie au nevoie comunităţile locale – interminabile zăcăminte intelectuale – şi ţipătul lor este atât de mare, încât surzeşte auzul, şi aşa deficient al instituţiilor responsabile. Astfel că legătura Editurii Agata cu Vlăsineştii a ajuns la un nivel la care, cu sinceritate, primarul Lucian Trufin a mărturisit audienţei: „Mulţumim Domnule Ion Istrate pentru efortul de a scoate această carte, care se adaugă la bogăţia noastră sufletească, atât de necesară unei comunităţi. Sunteţi de-al nostru! Şi să ştiţi domnule Istrate că prăşiţi bine!”.

Plăcut suprinsă a fost audienţa de prezenţa d-nei Inspector General Prof. Mihaela Huncă, răspunzând cu onoare invitaţiei de a participa la acest eveniment cultural din viaţa Vlăsineştilor: „Mă bucur că în satele noastre se mai întâmplă şi asemenea evenimente culturale (…). Vin, acum, de la Ungureni, unde a fost lansată o carte, şi ca fiică a acestei aşezări, mă mândresc cu Eugen Neculau, aşa cum şi Dvs. vă mândriţi cu domnul Burac! Am păşit în şcoală ca elevă, iar pentru că mi-a plăcut şcoala, am rămas un om al şcolii! Îmi doresc ca şcoala, în general, să fie implicată în cât mai multe evenimente de acest gen!”.

Nu au lipsit nici cuvintele de laudă ale participanţilor, de la Mihai Matei, care a întărit că ,,sunt oameni care au făcut istorie şi alţii care o scriu”, mărturisind, în acelaşi timp, cum face de multe ori „spionaj cultural şi social” în comună, prin îndelungate vizite la profesorul Burac, până la cuvintele doamnei Angelica Sârghie, care şi-a amintit cu emoţie vremurile când „eram în şcoala veche şi d-l profesor, deşi tânăr, ne-a învăţat să lucrăm cu cuvântul”, dar mai ales, de faptul că „d-l Burac a avut timp şi atenţie pentru orice om cu care s-a întâlnit”. Prof. Mihai Belecciu a menţinut tonul aprecierilor subliniind: „Gheorghe Burac nu mai este un personaj, ci un exponent al acestei localităţi. (…) Primul crez al Domniei Sale a fost: să lase copii pregătiţi… Un om care gândeşte tridimensional – se uită pe furiş la trecut, dar nu uită prezentul şi viitorul. (…) Gheorghe Burac şi-a creat o identitate, o identitate care se confundă cu cea a comunităţii în care trăieşte şi fără de care nu se poate…”.

A fost un eveniment şi o zi deosebită, pentru care, sincer, cred că am reuşit să redau acurateţea impresiilor create de atmosfera de bună dispoziţie culturală!
La-Lansare-15aug2012 [800x600]Mihaela-Hunca,, [800x600]Vasile-Lebada [800x600]Lucian-Trufin,15aug2012 [800x600]Gorgica-Manole [800x600]Gh-Damian-15aug2012 [800x600]Gh,Median [800x600]Fam-Lutuc,15aug2012 [800x600]Ana-Lebada(Ungureanu),15aug2012 [800x600]



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. VITCU OCTAVIAN spune:

    Felicitari pentru cartea lansata recent,”Lumini ce nu se sting”aparuta la Editura Agata Botosani. Sper ca si celelante carti ce vor apare,dupa prima carte aparuta,va „starni”mai ales la tineri placerea lecturii.Felicit calduros autorul cartii,distinsul Domn Profesor Gheorghe Burac. Cu respect,Profesor gr.I ing.Octavian Vitcu,Ibanesti-Botsani.

  2. NADIA MARINA BABIUC TRIAROS spune:

    Mi-ar face mare placere sa pot cumpara aceasta carte. Sunt domiciliata in strainatate….cum s-ar putea?
    Multumesc anticipat!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania