Primul Congres Mondial al Eminescologilor, la Chișinău
Botoşaniul reprezentat de către poeta Lucia Olaru Nenati
În perioada 3-5 septembrie a.c. Chișinăul a fost gazda Primului Congres Mondial al Eminescologilor organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Filologie al Academiei de Științe, Academia Română, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu”, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Primăria municipiului Chişinău și Primăria Municipiului Iaşi în onoarea Acad. Mihai Cimpoi cu prilejul împlinirii vârstei de 70 ani, reputat critic, eminescolog, istoric literar, eseist și redactor literar.
In typicus gestu, la Congres au participat 70 de înalte personalităţi din Franţa, Germania, SUA, China, Elveţia, Rusia, Cehia, Slovacia, Italia, Israel, Polonia, Ucraina şi România. Urbea natală a lui Eminescu – Botoșaniul – precum și filiala locală a Uniunii Scriitorilor din România au fost reprezentate de poeta Dr. Șt.Um. Lucia Olaru Nenati, care a înmânat ,,împreună cu urările şi mesajul de rigoare din partea Primăriei Botoşani, şi un set obiecte şi însemne reprezentative ale acesteia, nu în ultimul rând un album al acestui ţinut, purtând pe copertă o imagine din interiorul Casei memoriale „Mihai Eminescu” de la Ipoteşti, de a cărei reamenajare m-am ocupat cu decenii în urmă (la 1 septembrie a.c. s-au implinit exact patru decenii de la venirea mea ca muzeograf la Ipoteşti).” (Lucia Olaru Nenati)
Lucrările Congresului s-au desfășurat, in honorem , în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei din Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, la care ,,au subscris atât participanţii invitaţi cât şi autorităţile din ţara vecină, începând cu preşedintele ţării, dl. Nicolae Timofti, care l-a felicitat pe sărbătorit şi l-a decorat cu … distincţia oficială „Om emerit al Republicii Moldova”, urmat de reprezentanţii celorlalte instituţii organizatoare, nu în ultimul rând de Acad. Eugen Simion, din partea Academiei Române, de Acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, de poetul şi parlamentarul Ion Hadârcă, acela care a susţinut un remarcabil laudaţio şi de mulţi alţi participanţi români şi străini.” (botosaninews.ro)
Cuvântul de deschidere a fost rostit de Acad. Gheorghe DUCA, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Discursuri omagiale au fost rostite de Ion Hadârcă – poet, parlamentar, Acad. Ionel Haiduc – preşedintele Academiei Române, Acad. Eugen Simion – preşedintele Secţiei de Filologie a Academiei Române, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară «G. Călinescu», Prof. Victor Crăciun – preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Prof. Helmuth Frisch (Germania).
,,Dezbaterile şi lucrările de fond ale congresului, moderate de academicienii Mihai Cimpoi, Eugen Simion şi Nicolae Dabija, au aprofundat, fireşte, numeroase aspecte ale studierii şi propagării operei eminesciene şi au avansat propuneri pentru viitoarele ediţii ale congresului văzut ca o formă importantă de coagulare şi stimulare a eminescologiei. Au fost lansate de asemeni, mai multe lucrări de anvergură precum Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic de Acad. Mihai Cimpoi, Dicţionarul literaturii române coordonat de Acad. Eugen Simion, Album „Mihai Cimpoi -70” de Daniel şi Filomena Corbu şi altele. In acest cadru, au fost prezentate şi noile cărţi ale scriitoarei botoşănene Lucia Olaru Nenati: Academia Nordului-150 şi Eminescu. De la muzica poeziei la poezia muzicii, ediţia a III-a revizuită şi adăugită, însoţită de CD-ul Cântecele lui Eminescu, apărute la Editura Agata din Botoşani. Diferite alte momente ale programului, vizite la obiective deosebite, întâlniri cu publicul, recepţii de ţinută ş.a., au sporit ponderea acestui eveniment cultural important pentru valorile spiritualităţii naţionale şi pentru propagarea lor internaţională, cu valoare de exemplară şi pentru alte spaţii legate de numele marelui creator şi gânditor care a fost Mihai Eminescu.” (www.botosaninews.ro).
Congresul Mondial al Eminescologilor, la prima sa ediție, s-a dovedit a fi o inițiativă remarcabilă apărută la ,,un moment potrivit când Eminescu nu că are nevoie de lauda noastră, dar are nevoie puţin de înţelepciunea noastră şi de spiritul de cumpătare al nostru. Mihai Cimpoi, pe care îl sărbătorim astăzi are în imaginaţia mea pe un valah, figura şi semnele comportamentale ale unui răzeş din epoca lui Ştefan cel Mare. Îmi place la el că nu se grăbeşte şi mai ales că se ţine de cuvânt. El duce munca până la capăt, nu-i place să construiască din fuga cailor. Nu e să remarc tema lui unică de studiu, dar este în mod evident tema sa prioritară. A scris mult despre Eminescu. Acum strânge toate cunoştinţele, toate descoperirile, analizele sale critice într-un dicţionar enciclopedic Eminescu.” (Acad. Eugen Simion).
Acad. Mihai Cimpoi, vădit impresionat de faptul că s-a dat curs invitațiilor de a participa la acest eveniment precum și de cuvintele adresate, a precizat că acest ,,Congres are loc la Chişinău, unde Eminescu este iubit, studiat, înţeles şi acceptat ca poet naţional al tuturor românilor. Ce-a făcut Eminescu în domeniul eminescologiei ştiţi prea bine, lucruri fundamentale, iar a-l înţelege pe Eminescu înseamnă a-l scrie, a-l raporta la literatura universală şi întreaga literatură românească pe care el a cunoscut-o”. (www.asm.md)
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania