Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

PRIN APROAPE, APROAPE! Interviu cu domnul  Nicolae Damian, profesor asociat la Universitatea București, doctor în geografie

PRIN APROAPE, APROAPE!
Interviu cu domnul  Nicolae Damian, profesor asociat la Universitatea București, doctor în geografie, realizat de profesorii Elizia și Vasile Lefter

Vă rugăm să răspundeți după algoritmul întrebare urmată de răspuns !

1.Domnule profesor, ani de-a rândul ați fost directorul   Școlii Gimnaziale din Pufești, cu două locații: Pufești și Domnești. De mai multe ori ați vrut să evadați în funcții mai înalte. Cu ce scop?

       În anul 2000, la terminarea facultății am revenit în comuna Pufești, acolo unde am copilărit, unde am învățat la gimnaziu. În decembrie 2010, primeam încrederea și numirea ca Director pentru toate unitățile de învățământ din comună, deci și din satul Ciorani. Nu a fost o evadare, a fost o devenire firească, ca urmare a rezultatelor profesionale obținute dar și ca o încredere care mi-a fost acordată.. Am fost președintele și sunt vicepreședintele Societății de Geografie, filiala Vrancea, cetățenii din Pufești mi-au acordat încrederea și sunt primarul acestei Unități Administrativ Teritoriale (UAT), sunt vicepreședintele Asociației Comunelor din Romînia, filiala Vrancea, membru îm Consiliul Director al GAL Siretul Verde și lista ar putea continua dar, trebuie să vă răspund la întrebarea fundamentală: ,,care a fost interesul”? Ei bine, poate unii se ghidează spre interese însă, scopul meu a fost acela de a realiza ,,ceva” pentru comunitățile la care am o apartenență: educația, geografia, România și comuna Pufești. Cred că nu doar am făcut ceva, a fost ,,un ceva” de calitate…

2.Sunteți doctor în geografie și aveți o colaborare cu Filiala locală a Universității din București. Vă place să lucrați în Învățământul Superior? 

      Da! Cu siguranță! În aceiași măsură cu învățământul preuniversitar; mai predau câteva ore la Școala din Domnești, tocmai fiindcă iubesc această meserie și copii, fiindcă nu vreau să mă rup de viața școlii unde am făcut apostolat și îmi place să mă implic activ în această comunitate. Revenind. Există o legătură cu învățământul preuniversitar și prin faptul că predau disciplina ,,Geografie și Didactica Geografiei” pentru specializarea învățământ primar și preșcolar, la filiala Universității din București a Facultății de Psihologie și Științele Educației. Această instituție își are sediul într-o clădire simbol a Focșaniului, Prefectura veche. Tot aici, din 2023 va funcționa și o filială a Facultății de Geografie a Univ. București, cu specializarea geografia turismului. Așadar, învățământul superior, titlul de doctor în geografie incumbă și o apartenență la o comunitate științifică. Fără a intra în detalii, particip la manifestări științifice, am publicații etc.

3.Există o curbă de sacrificiu în viața dumneavoastră ținând cont de responsabilitățile pe care le aveți? 

       Nu vreau să ascund sacrificiile dar, nici nu vreau să mă victimizez. Da! Multe…Sunt sacrificii dar, mi –le asum! Există o împlinire sufletească atunci când ai realizări pentru semenii tăi, când ai o recunoaștere profesională; acestea sunt peste sacrificii…

 4.E la modă ca lucrările de doctorat să fie contestate.Vă temeți de un posibil contestatar?

       Intrând în viața politică, deși chemarea mea este către a face administrație și nu o dedicare deplină proiectelor politice, mă aștept la o astfel de contestare. Nu înseamnă că este și fundamentată. M-am înscris la doctorat în 2004 și l-am absolvit prin susținerea tezei și a ordinului de ministru în decembrie 2011. În acea perioadă a fost o teză ce a reprezentat un element de noutate, întocmită conform rigorilor de atunci.  Poate nu mai este de actualitate dar, rămâne un reper în cercetarea geografiei culturale. Observați că am fost destul de critic cu propria evaluare. Vă felicit pentru această întrebare! Se dovedește că nu este doar o întrebare incomodă, niciun interviu aranjat. Revenind la doctorat. Sunt în anul al II-lea la doctorat, (al doilea…) specializarea științele educației.

5.Putem spune că aveți chemarea proiectelor îndrăznețe. Împreună cu profesoara Mariana Bogdan v-ați implicat în mai multe schimburi interșcolare, cu parteneri din UE. De doi ani ați fost ales primar. Cum reușiți să armonizați munca administrativă cu cea științifică și educativă, păstrând legătura cu școala?

     Mulțumim de aprecieri. Atunci când te implici, cu pasiune și suflet, când arzi pentru comunitatea din care faci parte, se văd rezultatele. Atât eu cât și Mariana Bogdan – Directorul Școlii din Pufești, trăim cu aceiași intensitate pentru copiii, părinții și bunicii acestei frumoase comune – Pufești. Școala a fost și va rămâne în sufletul meu. Vor fi proiecte frumoase pe care nu am mai avut timpul fizic să le pun în operă dar, vor deveni mature prin doamna Director. Sunt și proiecte noi care se vor realiza cu sprijinul echipei de cadre didactice coordonată de Doamna Director și bineînțeles prin implicarea mea și a Consiliului Local.

6.Știm că la nivelul comunei Pufești a fost o confruntare dură în alegerile precedente. Care este secretul pentru care locuitorii Pufeștilor v-au încredințat mandatul de primar pentru următorii patru ani?

      ,,Secretul” l-am spus mai sus. A fost recunoscut și de către unii ,,adversari politici”. Comunitatea m-a ales pentru rezultatele ca Director, pentru implicarea în viața cetății, nu pentru apartenența la o formațiune politică.

7.Faptele, realizările sunt fundamentate pe cunoașterea colaboratorilor. Problemele complexe ale activității oficiale exclud problemele personale? 

        Viața personală rămâne personală și așa ar trebui să fie pentru orice persoană publică. Fiecare om are problemele sale, însă în cazul meu problemele personale ale cetățenilor au devenit și problemele mele. Încerc să le rezolv, însă rămâne regretul că nu întotdeauna soluția stă doar la mine.
Colaboratorii se cunosc atunci când ai probleme profesionale…

8.Au trecut deja doi ani de mandat. Prin ce ați demonstrat că alegerea comunității Pufești a fost una de succes? 

        În cei doi ani se văd schimbări. De la rezultate simple la unele mai importante, iar ca un numitor comun, aceste realizări sunt pentru prima dată. Premierea a 35 de familii cu peste 50 de ani de căsătorie; construirea unui dig de peste 1 km lungime ce apără terenurile agricole (fapt așteptat din 2005); sterilizarea gratuită a peste 250 de câini și pisici din comună și din împrejurimi; organizarea manifestării ,,Ziua comunei”; implementarea plăților electronice prin ghișeul.ro; transparența în administrație prin înregistrarea și publicarea ședințelor CL; introducerea unei stații de microbuz în satul Ciorani; construirea a 2 terenuri de multisport cu gazon sintetic, iar în curînd vom finaliza un loc de joacă și un teren de minifotbal cu gazon sintetic în satul Ciorani; am contribuit la reparațiile bisericii din Domnești și mai pot continua cu alte exemple. În 2023, cred că vom finaliza etapa I la apă și canalizare și vom începe lucrările de extindere în toată comuna. Tot în 2023 am speranța că vor începe lucrările la DJ 205 H, o lucrare complexă aflată sub auspiciile Consiliului Județean Vrancea.

9.Aveți  pe masa de lucru proiecte pentru valorificarea monumentelor istorice de patrimoniu prin introducera lor în circuitul cultural? Știm că lucrați la o monografie a localității Pufeștri, încărcate de românism. V-ați gândit cumva și la un documentar cu valențe istorice?

        Îmi doresc să punem în valoare Biserica monument din Domnești Sat, ctitorie a domnitorilor Dabija Vodă și Duca Vodă, a cărui vechime este de secol XVII.
       Din păcate, nu mai am timpul fizic necesar pentru a cristaliza o monografie a comunei. Am toate datele, o parte dintre acestea regăsindu-se în monografia celor 150 de ani de învățământ din comuna Pufești. Așadar, domnule profesor vă lansez o provocare: haideți să materializăm împreună acest proiect !

10.Vă rugăm să dezvăluiți consătenilor câteva gânduri de viitor. 

        Fac apel la concetățeni, să aibă încredere și răbdare. Deja, în comună se văd schimbări. Acum plantăm semințele și marile proiecte de infrastructură vor veni, se vor concretiza. Le doresc tuturor sănătate, prosperitate, bucurii lângă cei dragi. Fiindcă, vin sărbătorile le urez: La mulți ani!

11.Credeți că acest început de carieră politică se va opri la funcția de primar sau vă gândiți și la un portofoliu în Parlamentul României?

        Nu sunteți singura persoană ce mi-a sugerat că acesta este doar un început și nu sunteți singura persoană/personalitate care ,,mă vede” în Parlament. Este onorant, deși percepția generală este una negativă asupra celor din Parlament. Un politician mi-a reproșat că am trădat partidul, deși mi-ar fi oferit posibilitatea de a candida pe un loc eligibil la Parlament. Un singur lucru este clar: nu am trădat și nu voi trăda locuitorii comunei Pufești ! Am început un proiect pentru dezvoltarea comunei Pufești, iar acest proiect nu poate avea rezultate depline în doar un mandat. Desigur, o poziție într-un for superior mi-ar permite să fac mult mai multe pentru această comună, pentru geografie, pentru educație.

12.Ce înseamnă pentru dumneavoastră a fi patriot?    

        A fi patriot nu trebuie să fie sarbede cuvinte, așa cum spunea un mare geograf, George Vâlsan. Sunt departe de dictonul ,,ubi bene,  ibi patria” și nu-i condamn pe cei care l-au adoptat…, fiindcă poți fi patriot și dincolo de granițele țării dar, nu-i înțeleg pe cei care își neagă apartenența la istoria acestui neam sau pe cei care sunt falși patrioți. Patriotismul se trăiește prin gesturi și lucruri simple, poate fiindcă în prezent țara nu îți mai oferă șansa unui sacrificiu suprem, fiindcă trăim într-o lume globală. Globalismul, însă nu trebuie să ducă la excluderea localului, a identității de neam…

     Vă mulțumim! 
Eu vă mulțumesc pentru că ați văzut lucrurile dintr-o altă cheie. Nu un interviu cu un politician. Un exemplu de implicare în administrația publică locală, dincolo de politică.

Foto:




Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania