Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

CARTEA „COMUNA VLĂSINEȘTI”- ȘCOALA – 15O (1865-2015) -.  PRIVIRE MONOGRAFICĂ

Primit pentru publicare: 19 oct.2015
Autor:  Prof. Mihai PALAGHIA
Publicat: 19 oct.2015

CARTEA „COMUNA VLĂSINEȘTI” –  ȘCOALA – 15O (1865-2015). PRIVIRE MONOGRAFICĂ

de GH. BURAC , LIVIA CIUCĂLĂU ȘI LIDIA MAXINIUC

 

Această carte , editată , într-o ținută impecabilă , la Editura Agata, din Botoșani ,  cu sprijinul financiar al Consiliului Local, al Primăriei comunei Vlăsinești și al d-lui ing. Lucian Trufin , primar al comunei, este o lucrare lăudabilă din toate punctele de vedere .

După o succintă referire  , cu „preliminarii-selecțiuni” din volumul „Știința conducerii învățământului”, la reprezentanți ai științei conducerii din istoria pedagogiei universale , precum Comenius , Pestalozzi , Diesterweg , Ușinski , Makarenko , și precursori ai științei conducerii din istoria pedagogiei și învățământului românesc , ca Gh. Lazăr , Spiru Haret și Dimitrie Gusti , se trece la învățământul vlăsineștean , de la primele începuturi până astăzi .

Impresionează , de la bun început , atât dimensiunea ei și excepționala structurare a capitolelor și subcapitolelor , a altor subdiviziuni , complexitatea acestei laborioase lucrări , cât și multitudinea ideilor , stufoase , pletorice , argumentarea și exemplificarea lor , cu citate , ca cele din N.Iorga despre școală : „Școala să fie oglinda satului”; „Școala să fie mândria satului”; „Școala să fie iubirea satului”; „Școala să fie marele atelier al satului ”, „Școala cea mai bună e aceea în care înveți , înainte de toate , a învăța”. și alte trimiteri diverse , nenumărate detalii și multe altele de acest fel .

Lucrarea este complexă , cuprinde extrem de multe fotografii , atât de tip bust, ale unor personalități locale , portrete , cât și de grup sau colective , tablouri , ca de altfel și fotografiile mai tuturor corpurilor de cădire-școli și ale altor  instituții principale din comună .

Astfel autorul , cunoscutul prof. Gh. Burac , coordonatorul lucrării , și colaboratoarele d-lui , distinsele profesoare menționațe mai sus , au început prin a prezenta cele dintâi școli înființate în comuna Vlăsinești după promulgarea legii lui Cuza , cu „avatarurile învățătorilor și primele „sincope” ale școlii , cu „resuscitarea” școlii din Vlăsinești după opt ani de suspendare , acutizarea problemei localurilor  , dar și cu „personalitatea școlii în plină ascensiune și așezarea școlii din comună pe temelii durabile , cu cote fără precedent atinse de școala vlăsineșteană în anii de după cel de-al doilea război mondial , cu învățământul de zece clase , cu ritmuri evolutive și la școlile de suflet din Sîrbi și Miron Costin , cu noile investiții , reabilitări , modernizări și dotări actuale remarcabile în unitățile de învățământ din comună după 1989”.

De asemenea , în lucrare sunt prezentate , treptat , aspectele de alfabetizare , școlarizare totală , adică fără nici un neșcolarizat , învățământul preșcolar , deci al grădinițelor de copii , de suflet ,  școala și ca instituție socială instructiv- educativă , binevenitele și binefăcătoarele biblioteci școlare , recunoscutele reviste școlare , activitatea extracurriculară , cu elevii și alți factori , sărbătorile tradiționale ale satelor noastre , vizitele de prietenie , de neuitat , cu Germania și Belgia , de la Frumușica și Flămânzi , relația permanentă și solidă  a școlii cu familia , cu organizațiile de copii și tineret , cu munca voluntară și îndatoririle patriotice ale fiecărui școlar , cu codul etic și multe altele de acest fel .

Capitole speciale sunt dedicate factorului uman , veteranilor învățământului din comună in memoriam , personalului din învățământul local din alte diferite timpuri , boierilor luminați , rerspectatelor și respectabilelor grade militare superioare ,  dascălilor sau altor fii ai comunei , care au onorat sau mai onorează unități de învățământ din afara comunei , eroilor revoluției anticomuniste din decembrie 1989 , parlamentarilor , economiștilor  „de marcă”, învățătorilor temerari , respectiv directorilor de școli din comună , dascălilor și elevilor , absolvenților  școlilor din comună ajunși la înălțimea unor prestigioase catedre didactice , altor „personalități care au făcut cinste satului de baștină”, cadre didactice universitare respectate , reputați publiciști , ca și secretarilor de școli , personalului auxiliar , administrativ etc.

Nu sunt uitate nici alte categorii , precum „foști elevi ai școlii … buni la toate”, „mari necunoscuți”, cetățeni de onoare ai comunei , „aripi deschise”  sau fii ai comunei pe înalte trepte ale afirmării , „alți foști elevi ai școlilor vlăsineștene aflați în plină ascensiune” etc.

Unele capitole se ocupă de profiluri , organigrama școlii , activitatea metodică și de perfecționare ( cercuri pedagogice , comisii metodice , perfecționări etc.)

Cartea continuă cu emoționante evocări ale unor personalități din comună , despre comună și mai ales despre școala satului ,  precum Dumitru Corbea , Viorica Doncilă , Ioan Găină , Gh. Burac , Costache Honciuc și Gabriela Honciuc , Haralambie Holic , Angela Sârghi , Maricel Trufin , Anișoara Hulub , Cristina Herghiligiu , Eugen Haleschi și Denisia Beiu , și cu edificatoare , elocvente „mărturii în imagini” , „privind școala de azi , la sfârșit de ani școlari , mici și mari artiști ai scenelor de ieri și de azi din comună și activități din grădinițe”, imagini ce vorbesc de la sine despre fructuoasa activitate școlară , preșcolară și extrașcolară de la Vlăsinești , și se încheie cu indicele de nume și bibliografia folosită .

Trebuie , nu în ultimul rând , să menționăm și să apreciem faptul că domnul profesor, de carieră, Gh. Burac are și alte lucrări de referință  publicate la aceeași editură , Agata, Botoșani, precum Comuna Vlăsineşti: Vlăsineşti-Sârbi-Miron Costin. Monografie I, 2005, Comuna Vlăsineşti: Vlăsineşti-Sârbi-Miron Costin. Dăinuiri etno-folclorice. Monografie II, 2007,  … Și așa mai departe” ,  2014,  Raportul de seară,  2015 , și , pe aceeași temă a școlii , Școala cu clasele I-VIII Vlăsinești , Medalion , 2008 .

„La mulți ani !” și la mai multe asemenea surprize Domnule profesor !Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.586 de abonați

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Gaftoneanu D.M. spune:

    …Aprecieri d-lui profesor Gheorghe Burac, felicitări pentru articol d-lui profesor Mihai Palaghia!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5