Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

CARTEA „COMUNA VLĂSINEȘTI”- ȘCOALA – 15O (1865-2015) -.  PRIVIRE MONOGRAFICĂ

Primit pentru publicare: 19 oct.2015
Autor:  Prof. Mihai PALAGHIA
Publicat: 19 oct.2015

CARTEA „COMUNA VLĂSINEȘTI” –  ȘCOALA – 15O (1865-2015). PRIVIRE MONOGRAFICĂ

de GH. BURAC , LIVIA CIUCĂLĂU ȘI LIDIA MAXINIUC

 

Această carte , editată , într-o ținută impecabilă , la Editura Agata, din Botoșani ,  cu sprijinul financiar al Consiliului Local, al Primăriei comunei Vlăsinești și al d-lui ing. Lucian Trufin , primar al comunei, este o lucrare lăudabilă din toate punctele de vedere .

După o succintă referire  , cu „preliminarii-selecțiuni” din volumul „Știința conducerii învățământului”, la reprezentanți ai științei conducerii din istoria pedagogiei universale , precum Comenius , Pestalozzi , Diesterweg , Ușinski , Makarenko , și precursori ai științei conducerii din istoria pedagogiei și învățământului românesc , ca Gh. Lazăr , Spiru Haret și Dimitrie Gusti , se trece la învățământul vlăsineștean , de la primele începuturi până astăzi .

Impresionează , de la bun început , atât dimensiunea ei și excepționala structurare a capitolelor și subcapitolelor , a altor subdiviziuni , complexitatea acestei laborioase lucrări , cât și multitudinea ideilor , stufoase , pletorice , argumentarea și exemplificarea lor , cu citate , ca cele din N.Iorga despre școală : „Școala să fie oglinda satului”; „Școala să fie mândria satului”; „Școala să fie iubirea satului”; „Școala să fie marele atelier al satului ”, „Școala cea mai bună e aceea în care înveți , înainte de toate , a învăța”. și alte trimiteri diverse , nenumărate detalii și multe altele de acest fel .

Lucrarea este complexă , cuprinde extrem de multe fotografii , atât de tip bust, ale unor personalități locale , portrete , cât și de grup sau colective , tablouri , ca de altfel și fotografiile mai tuturor corpurilor de cădire-școli și ale altor  instituții principale din comună .

Astfel autorul , cunoscutul prof. Gh. Burac , coordonatorul lucrării , și colaboratoarele d-lui , distinsele profesoare menționațe mai sus , au început prin a prezenta cele dintâi școli înființate în comuna Vlăsinești după promulgarea legii lui Cuza , cu „avatarurile învățătorilor și primele „sincope” ale școlii , cu „resuscitarea” școlii din Vlăsinești după opt ani de suspendare , acutizarea problemei localurilor  , dar și cu „personalitatea școlii în plină ascensiune și așezarea școlii din comună pe temelii durabile , cu cote fără precedent atinse de școala vlăsineșteană în anii de după cel de-al doilea război mondial , cu învățământul de zece clase , cu ritmuri evolutive și la școlile de suflet din Sîrbi și Miron Costin , cu noile investiții , reabilitări , modernizări și dotări actuale remarcabile în unitățile de învățământ din comună după 1989”.

De asemenea , în lucrare sunt prezentate , treptat , aspectele de alfabetizare , școlarizare totală , adică fără nici un neșcolarizat , învățământul preșcolar , deci al grădinițelor de copii , de suflet ,  școala și ca instituție socială instructiv- educativă , binevenitele și binefăcătoarele biblioteci școlare , recunoscutele reviste școlare , activitatea extracurriculară , cu elevii și alți factori , sărbătorile tradiționale ale satelor noastre , vizitele de prietenie , de neuitat , cu Germania și Belgia , de la Frumușica și Flămânzi , relația permanentă și solidă  a școlii cu familia , cu organizațiile de copii și tineret , cu munca voluntară și îndatoririle patriotice ale fiecărui școlar , cu codul etic și multe altele de acest fel .

Capitole speciale sunt dedicate factorului uman , veteranilor învățământului din comună in memoriam , personalului din învățământul local din alte diferite timpuri , boierilor luminați , rerspectatelor și respectabilelor grade militare superioare ,  dascălilor sau altor fii ai comunei , care au onorat sau mai onorează unități de învățământ din afara comunei , eroilor revoluției anticomuniste din decembrie 1989 , parlamentarilor , economiștilor  „de marcă”, învățătorilor temerari , respectiv directorilor de școli din comună , dascălilor și elevilor , absolvenților  școlilor din comună ajunși la înălțimea unor prestigioase catedre didactice , altor „personalități care au făcut cinste satului de baștină”, cadre didactice universitare respectate , reputați publiciști , ca și secretarilor de școli , personalului auxiliar , administrativ etc.

Nu sunt uitate nici alte categorii , precum „foști elevi ai școlii … buni la toate”, „mari necunoscuți”, cetățeni de onoare ai comunei , „aripi deschise”  sau fii ai comunei pe înalte trepte ale afirmării , „alți foști elevi ai școlilor vlăsineștene aflați în plină ascensiune” etc.

Unele capitole se ocupă de profiluri , organigrama școlii , activitatea metodică și de perfecționare ( cercuri pedagogice , comisii metodice , perfecționări etc.)

Cartea continuă cu emoționante evocări ale unor personalități din comună , despre comună și mai ales despre școala satului ,  precum Dumitru Corbea , Viorica Doncilă , Ioan Găină , Gh. Burac , Costache Honciuc și Gabriela Honciuc , Haralambie Holic , Angela Sârghi , Maricel Trufin , Anișoara Hulub , Cristina Herghiligiu , Eugen Haleschi și Denisia Beiu , și cu edificatoare , elocvente „mărturii în imagini” , „privind școala de azi , la sfârșit de ani școlari , mici și mari artiști ai scenelor de ieri și de azi din comună și activități din grădinițe”, imagini ce vorbesc de la sine despre fructuoasa activitate școlară , preșcolară și extrașcolară de la Vlăsinești , și se încheie cu indicele de nume și bibliografia folosită .

Trebuie , nu în ultimul rând , să menționăm și să apreciem faptul că domnul profesor, de carieră, Gh. Burac are și alte lucrări de referință  publicate la aceeași editură , Agata, Botoșani, precum Comuna Vlăsineşti: Vlăsineşti-Sârbi-Miron Costin. Monografie I, 2005, Comuna Vlăsineşti: Vlăsineşti-Sârbi-Miron Costin. Dăinuiri etno-folclorice. Monografie II, 2007,  … Și așa mai departe” ,  2014,  Raportul de seară,  2015 , și , pe aceeași temă a școlii , Școala cu clasele I-VIII Vlăsinești , Medalion , 2008 .

„La mulți ani !” și la mai multe asemenea surprize Domnule profesor !



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Gaftoneanu D.M. spune:

    …Aprecieri d-lui profesor Gheorghe Burac, felicitări pentru articol d-lui profesor Mihai Palaghia!

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania