Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

PRIN APROAPE, APROAPE! Interviu cu  domnul Sorin Francu, directorul Teatrului „ Maior Gheorghe Pastia” din Focșani

  PRIN APROAPE, APROAPE!
Interviu cu  domnul Sorin Francu, directorul Teatrului „ Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, realizat de profesorii  Elizia și Vasile Lefter
___

1.Domnule Director,  din seria interviurilor noastre, nu putea lipsi un om care duce mai departe testamentul poetului Iancu Văcărescu. El lasă moștenire pentru urmași un crez cu mare încărcătură patriotică: „V-am dat teatrul, vi-l păziți /Ca pe-un lăcaș de muze/  Cu  el curând veți fi vestiți / Prin vești  departe duse…  Mai e actual testamentul  lui Iancu Văcărescu?
1.Aici la Focșani e valabil. Cred că nu are nimeni dreptul de a denatura misiunea teatrului, aceea  de a fi ”oglinda societății”. Și cred că moștenirea de la maiorul Pastia trebuie păstrată respectându-i-se dorința, aceea de a fi un lăcaș de educație si emancipare spirituală.

2.Sunteți o personalitate marcantă a vieții culturale vrâncene . Vorbiți-ne despre dumneavoastră.
2.Nu sunt nici pe departe o personalitate darămite marcantă. Sunt un slujbaș la curtea Thaliei care se străduiește să-și facă treaba. Atât. Nu există nimic interesant despre mine care să merite interes public.

3.Când s-a născut la dumneavoastră pasiunea pentru teatru, cu gândul  de a deveni  artist?
3.În clasa a IX-a am inceput colaborarea cu trupa Casei de Cultură a Sindicatelor, apoi am avut succes in STEF cu rolul Fiul din piesa EXCURSIA de Th. Mănescu, apoi colaborarea cu Teatrul Popular a cristalizat în sufletul meu dorința de a fi actor. Fiind încurajat de regretatul Ion Caramitru nu am facut alceva decât să-mi urmez inima.Din anul 2004, de când clădirea a fost redată circuitului cultural, instituția Teatrul Municipal ” Mr. Gh. Pastia ” are stagiune permanentă de la 15 octombrie și până la 15 iulie. 

4.Diplomația, arta înțelepciunii, sunt esențiale și în buna desfășurare a managementului artistic? 
4.Nu. Sigur, sunt însușiri importante care pot folosi în procesul de management dar nu sunt esențiale. Esențial este talentul. Apoi profesionalismul, etica și morala, rezistența la stres și multe altele.

5.Mereu la Focșani a existat un nucleu de actori de valoare, în ciuda faptului că nu erau absolvenți de IATC.  De ce nu s-a putut face următorul pas spre un teatru cu  trupă permanentă?
5.Stagiunea este permanentă. Din păcate, schema de personal este ultra redusă, infrastructura și salariile neatractive, capitala e la doi pași oferind oportunități mult mai numeroase atât în privința proiectelor artistice cât mai ales a câștigului, așadar cei mai mulți preferă Bucureștiul, dar vin la colaborări și așa reușim să avem o stagiune cu 7 spectacole în repertoriu.

6.Coordonarea unei instituții artistice  presupune spirit organizatoric, seriozitate, disciplină , vocație profesională și imprimarea spiritului de echipă. Cum ați reușit să conservați prestigiul TEATRULUI VRÂNCEAN? 
6.Cu credință în Dumnezeu, cu muncă, cu inspirație cu multă dragoste

7.Știm că prețul biletelor este uneori prea mare pentru oamenii cu venituri modeste. În Focșani chiar nu sunt oameni care să sponsorizeze biletul de teatru?
7.Prețul biletelor de intrare la spectacolele produse de teatrul municipal sunt accesibile tuturor categoriilor sociale. Am aplicat reduceri pentru elevi, studenți și pensionari. Serviciul de casierie și organizare spectacole se preocupă permanent să realizeze oportunități pentru cei cu venituri mai modeste dar care vor să vadă spectacole de teatru organizând în sistem happy hour reduceri pentru un număr de locuri în funcție de nivelul vânzărilor.

8.Ați susținut și patronat spectacole ale tinerilor liceeni din Vrancea și din țară. Este nevoie de deschidere spre tinerele talente ca suport pentru aceste spectacole?
8.Sigur. În pandemie,  am fost singurul teatru din țară care a oferit sala tinerilor artiști din producții independente, găzduim spectacole ale tinerilor. Lucrăm cu tineri pe care îi integrăm în producțiile noastre. Repetăm acum ” Visul unei nopti de vară ” de W. Shakespeare în care vor juca cățiva tineri talentați. În ” Steaua fără nume ” personajul Zamfirescu este interpretat de o elevă în clasa a XII-a, beneficiara unei burse Pastia, care va susține examen la UNATC.

9.După calculul nostru , ar putea fi lansat un proiect de atragere a unor colaborări cu actori și regizori de la marile teatre.Mai sunt încă în România artiști dornici să joace pe contracte decente!
9.Am recurs și la asta. Am colaborat cu actori și regizori de la București și de la Iași. Cu actori de la Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Național I.L.Caragiale și o facem în continuare. Insă e destul de dificil să corelăm programul teatrului nostru cu programele treatrelor unde colaboratorii au angajamente. Și ducem lipsă de logistică, ateliere, personal tehnic.

10.Domnule Director, Academia de Teatru nu credem că ar refuză să funcționeze cu o grupă la Focșani, cu studenți din zonă. Nu credem că regimul cu taxă nu ar avea succes.
10.Am găzduit producții ale scolilor de teatru de la Iași, București și Cluj, ba chiar și de la Academia de Music – Hall din Bristol, Marea Britanie, și vom avea porțile deschise permanent pentru tineri, spectatori sau actanți. Costurile deplasării sunt foarte mari și greu de acoperit. 

11.Prin  presa locală putem lansa un sondaj pentru găsirea unor soluții civice pentru revigorarea activității teatrale din Focșani.
11.Lansați. Să fie soluții, că idei avem.

12.Vreți ca împreună cu vrâncenii să răspundem peste ani chemării  lui Iancu  Văcăreșcu „ Prin el(Teatru ) năravuri îndreptați,/ Dați ascuțiri la minte/ Podoabă limbii noastre dați/ Cu românești  cuvinte.”
12. Mă tem că oricât de tare am dori noi să răspundem acestei chemări, nu vom putea invinge televiziunea și internetul și nici dorința de entertaiment a publicului, în pofida meditației sau reflecției. Sper că spectacolul de teatru să reziste și să păstreze echilibrul în peisajul cultural.

       



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania