ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
„Prinţul colajului”, Ion Bârlădeanu din Zăpodeni-Vasului, cu exponatele lui în Muzeul Artei Recente din Bucureşti, pe cănd invitat şi printre localnicii săi?
Un om cu o biografie deosebită, deosebită şi arta sa, precum îi este totul. L-am cunoscut din revista Formula AS şi personal am scris des despre preocupările lui. „Ion Bârlădeanu de la Zăpodeni-Vaslui la Paris, în casă la Angelina Jolie, la sfat despre arta colajulu” am scris în revista Luceafărul-Botoşani la 23 aprilie 2014, apoi în volumul „Eternitatea ideilor în cărţile noastre, Reflecţii, reflecţii”, vol.II, p.148, Editura Pim, Iaşi, 2014, cu alte reveniri. În speranţa că, sensibilizate, autorităţile administrative şi culturale locale – Prefectura, Consiliul judeţean, Comitetul de cultură, Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, Muzeul judeţean, Biblioteca, poate vreun ziar sau postul de radio şi TV, Primăria din Zăpodeni cu cei pe care îi plăteşte să facă cultură, să ţină la tradiţionalism, patriotism şi patrimoniu – îl vor aduce acasă, să-i vadă lucrările, să se mândrească cu ele şi autorul lor, căruia, careva, drept recompensă, să-i strângă mâna şi să-i înmâneze, după obicei şi merite titlul de Cetăţean de Onoare a locului…ori vreo Diplomă de Excelenţă, cum fac alţii, cu valorile afirmate şi recunoscute nu doar mondial.
De Ion Bârlădeanu, am aflat tot din revista Formula AS, nr.1339, noiembrie 2018. Criticul de artă Erwin Kessler, la Muzeul Artei Recente, oferă publicului „amator de rafinament cultural”, nu doar un punct de atracţie, dar aduce asemenea creatori ai artei dintre cei mai buni: „artiştii români expuşi, spune revista, sunt, spre cinstea lor, de primă mărime naţională ş europeană”. Artiştii sunt dintre cei mai mari pe care România i-a dat vreodată, subliniind că la primul etaj „totul e deschis de o cavalcadă de imagini emblematice: colajele lui Ion Bârlădeanu („prinţul colajului”, cum l-am numit în interviul publicat în „Formula As”) e reprezentarea omului zdrobit de viaţă, care şi-a găsit în artă salvare. Chiar în anii în care ajunsese mult dincolo de limita de jos a vieţii fiind, pur şi simplu, un om al străzii, Ion Bârlădeanu a reuşit, fără nicio instruire, să recreeze tehnica avangardistă a colajului. Iar la Muzeu veţi găsi cele mai bune colaje ale lui: un univers în care lumea de zi cu zi, cu derizoriul sau frumuseţile ei, este fragmentată şi recompusă cu foarfeca neiertătoare a ironiei”. Pe scurt, dar în spaţiu larg pentru vasluian, o sinteză a ceea ce scrisesem şi eu în 2014.
Alături de Ion Bârlădeanu sunt prezentate apoi, şi asta îmi spune mult, ”imaginea „soră”, făurită de valorosul pictor optzecist Teodor Graur…o faţă de masă, care îşi poartă cu demnitate urmele paharelor de vin, ca pe nişte stigmate ale boemei…, apoi Porcii noştri, de Ioana Bătrânu…relieful policrom al lui Dumitru Gorzo – Al treilea sex,… scuptura Scula lui Brâncuşi, a lui Marian Zidaru”.
Faţă de cele scrise în AS, despre „Arta plastică românească – zbor înalt”, Bucureşti, cap de listă a expozanţilor – „prinţul colajului”, revin şi stărui pe lângă autorităţile din Vaslui cu aceeaşi dorinţă meritorie, exprimată de mult, pe când la Zăpodeni ori în altă localitate a Vasului-ului o întâlnire de suflet şi minte cu OMUL şi ARTA lui ION BÂRLĂDEANU?
Ion N. Oprea, 4 noiembrie 2018
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania