Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Proiectul educaţional Ambasadorii Limbii şi Culturii Române, aflat în plină desfăşurare

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 10 Mart. 2018
Text şi fotografii: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 11 Mart. 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean ©Rev. Luceafărul

 

Proiectul educaţional Ambasadorii Limbii şi Culturii Române, aflat în plină desfăşurare

 

La început de 2018, Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni a iniţiat un important proiect educaţional care stă sub semnul Centenarului: Ambasadorii Limbii şi Culturii Române, un proiect în cadrul căruia Școala Gimnazială Miron Cristea, Toplița şi Liceul Teoretic Lucian Blaga din Telenești, Republica Moldova vor colabora permanent şi vor organiza activităţi cultural-educative comune. Proiectul coordonat de inspectorul şcolar Elena Mîndru, preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, de Anda Ianoși, director al Școalii Gimnaziale Miron Cristea, Toplița şi de Raisa Pinteac, director adjunct la Liceul Teoretic Lucian Blaga, Telenești, se desfăşoară pe tot parcursului anului 2018 şi implică elevi din clasele III – XII din 13 şcoli din judeţul Harghita şi 13 şcoli din Republica Moldova. Proiectul este dedicat Centenarului Marii Uniri şi își propune organizarea unor evenimente comune care vor contribui la comunicarea în limba română, la consolidarea relaţiilor şi a parteneriatelor între cadrele didactice, între elevi şi părinţi şi la păstrarea zestrei noastre comune: istorie, limbă, port şi tradiţii, afirma inspectorul şcolar Elena Mîndru. Scopul proiectului este acela de a pune în valoare limba şi cultura română şi cultivarea sentimentelor de respect pentru valorile naţionale, prin promovarea acestora în cadrul unor evenimente istorice şi cultural-artistice.

Obiectivele proiectului sunt dezvolatarea respectului pentru valorile culturii şi tradiţiilor româneşti, dezvoltarea simţului artistic şi a spiritului practic, educarea spiritului de colaborare cu alţii, educarea elevilor în spiritul valorilor naţionale comune prin participarea la evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, crearea, în cadrul şcolii, a centrului educaţional de valorificare a culturii române, a tradiţiei şi  a obiceiurilor, a costumelor populare, a istoriei, a religiei, a educaţiei în spaţiile de comunicare românească prin cultivarea spiritului de solidaritate şi ridicarea prestigiului limbii române în toate comunităţile școlare, motivarea elevilor pentru practici eficiente de utilizare a limbii române literare, optimizarea reţelei de comunicare şi promovarea proiectelor de parteneriat educaţional între şcoli, prin intermediul strategiilor interactive de valorificare a culturii noastre comune şi dezvoltarea abilităţii de a culege informaţii.

Proiectul Ambasadorii limbii şi culturii române a fost lansat în paralel, la Topliţa şi Telenești, pe 31 ianuarie. Primele activităţi ale proiectului au fost cele intitulate Limba noatră-i o comoară, momente cultural-artistice dedicate poeţilor Mihai Eminescu şi Grigore Vieru, desfăşurate în ianuarie şi februarie în cele două şcoli partenere, iar O singurã limbă, o singură ţară, este activitatea ce va avea loc în luna martie în aceleaşi instituţii de învăţământ. În luna mai este planificată o întâlnire de proiect între şcolile partenere, vizita partenerilor din Republica Moldova şi participarea la Festivalul de folclor al copiilor Cântec, joc şi voie bună – ediţia a X-a, Sărmaş, judeţul Harghita, 2018, în iulie şi august, vizite în şcolile din Republica Moldova, respectiv  Harghita, vizită în Liceul Teoretic ”L.Blaga” Telenești, participarea la festivitatea dedicată Zilei Independenței a Republicii Moldova, iar în noiembrie şi decembrie activitatea Uniţi în cuget şi simţiri în şcolile partenere. Mai multe detalii despre activităţi, despre impactul şi rezultatele proiectului voi prezenta în materialul din decembrie, odată cu finalizarea proiectului.
Partenerii proiectului sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Despărţământul ASTRA al Covasnei şi Harghitei, Clubul Lions Miercurea-Ciuc, Centrul Cultural Toplița, Primăria Municipiului Toplița şi Asociaţia Centrul Cultural Ardealul. Prin acest proiect ne dorim să deschidem calea unei colaborări durabile, începând cu anul Centenarului Marii Uniri. Înţelegem împreună astfel, că pentru adevăraţii dascăli cuvântul patriotism este în egală măsură, un sentiment, o stare şi un bun de transmis generaţiilor viitoare, cele care sunt elevii noştri de azi, afirmă coordonatorii de proiect.

Activităţile desfăşurate la Școala Gimnazială Miron Cristea, Toplița
La Școala Gimnazială Miron Cristea s-au derulat deja 6 dintre activităţile cuprinse în proiect. După lansarea proiectului, prima activitate a şcolii a fost implicarea cadrelor didactice şi a elevilor în programul artistic dedicat lui Grigore Vieru, cetățean de onoare al Topliței. A urmat o activitate condusă de prof. Carmen Bucur, Unitatea de credință și neam: o întâlnire literară a claselor a V-a și a VI-a în care s-au dezvoltat, în cadrul unei prezentări, informații despre viața și opera scriitorilor Mihai Eminescu și Grigore Vieru, apoi activitatea condusă de prof. Alexandra Urban, Eminescu și Vieru sub aceeași lumină a creației și unității de limbă și neam. A patra activitate a fost expoziția de carte și creații artistice ale elevilor şcolii, numită Eminescu și Vieru în cărți și imagini, activitate coordonată de profesoarele Georgeta Maria Lung, Cristina Ciubîcă, Anca Irina Vâlcan. În continuare a avut loc lecţia deschisă Când sunt adevărați, poeții nu au moarte, susţinută de prof. Anda Elena Ianoşi cu elevii claselor a V-a și a VII-a. Iar ultima dintre activităţile desfăşurate până acum a fost Grigore Vieru – lacrima lui Mihai Eminescu, un spectacol omagial care a cuprins recitări, interpretări la pian și vioară ale pieselor pe versuri de Eminescu și Vieru, cântece patriotice şi romanțe în interpretarea elevilor și cadrelor didactice. Activitatea a fost coordonată de profesorii Anda Elena Ianoși, Anca Vâlcan şi Bodor Levente.  

Referitor la derularea acestui proiect educaţional, inspectorul şcolar Elena Mîndru a declarat deja pentru AGERPRESprincipala dimensiune a centenarului este cea educativă, pentru ca generaţiile actuale de elevi să-şi însuşească valorile, atitudinile şi convingerile patriotice şi să înţeleagă mesajul şi sacrificiile generaţiei Marii Uniri. În acest context, consider că, prin derularea unui proiect de parteneriat educaţional precum cel iniţiat de noi, „Ambasadorii limbii şi culturii române”, pentru copiii din judeţul Harghita şi cei din Republica Moldova este o oportunitate de a putea sărbători împreună Centenarul, de a simţi şi trăi evenimentul ca fiind unul marcant pentru istoria noastră comună.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania