Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 10 → 2018
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Proteste în codru

Primit pentru publicare: 08 febr.2017
Autor: Gruia COJOCARU, redactor al Rev. Luceafărul
Publicat: 08 febr. 2017
Editor Ion ISTRATE

 

 

Proteste în codru

fabulă

                                                                      

În codrul cel falnic de lângă crângul însorit dospește democrația. Civismul se rostogolește de la hulpavii lupi, la veverițele jucăușe, pentru a aureola în rostirea celor mai tinere jivine semnificația verbului a (nu) fura. Ce mai, văzând până la ce nivel spiritul civic a prins contur în codrul depărtat, Mormăilă, ursul greu împovărat de stăpânul Timp, și-a zis că n-ar fi rău să-și convingă fiul – care a pășit vijelios înspre jumătate de an – să iasă cu el, luminos, la proteste. Știa desigur, ținând cont de vârsta lui Mormișor, că nu doar opulentul codru era departe, ci însăși crângul, reședința lui de vară, nu-i era tocmai la îndemână acum, dar până-n marginea iazului, unde jivine de tot soiul veneau în toiul amiezii să-și ostoiască setea – înarmat cu pancarte cu ,,Jos Bivolul”, ,,Jos… diverse” – putea ajunge în voie. Iar din limbajul corpului, ursul avea credința că băiețașul îi împărtășea voința… Avea o singură problemă: mama pruncului, ursoaica (prea)iubită, a început protestele. Motivul? Mormăilă i-a promis că va curăța peștele, pe care ursoaica l-a cumpărat sâmbătă de la o vulpe cu obraz subțire, iar promisiunea a rămas acoperită de solzi și duminică…
-Bine măi, ursoaică, i-a spus Mormăilă împăciuitor, în loc să-mi mulțumești că ți-am lăsat pe mână bănuți de aur, îmi faci morală pentru niscaiva trebușoară neonorată?!
În loc de răspuns, a lui soțioară a întins pe masă un carton albicios pe care a scris: ,,Jos dictatura ursului!”
Mormăilă s-a retras în camera ursulețului. Mormișor dădea semne de nervozitate, aruncând cât colo vrăbiuța pe care tocmai o morsocase.
-Ține, băiete, elefănțelul primit de la Leul de serviciu al Castelului, îi spuse ursul pruncului, dându-i jucăria de pluș jinduită poate și de alții… Nimic, ursulețul s-a pus pe urlat, iar mama… pauză, nu se dezlipea de fel de penson. Pe la vizuini roase de vânt, viezurițele își dregeau glasul: ,,Jos tiranu’!”, Jos măgaru’!”
Mormăilă dădu fuga în grajd, la Joiana, cu o căniță pe care vroia s-o umple cu lapte cald pentru ursuleț. Stupoare! Văcuța preaslăvită îl întămpină cu o copită bine țintită. Din colțul din dreapta, de lângă ușă, Bucefal cel năzdrăvan îl cercetă aspru. După ce-i privi potcoavele, ursul deschide atent fereastra și iese mintenaș. Pe fază, vierul cel negru, scăpat din cocină printr-un vicleșug doar de el știut, îl izbi scurt în coapsa stângă, în vreme ce Reno, proaspăt ieșit din lesă, îi prezentă colții plini… Mormăilă zări o potecă nepăzită de vreo jivină. O tăie iute în diagonală și-i lasă lui Orwell ferma animalelor, să se spele pe cap cu ea. După ceva timp, se opri gâfâind. În spate, sfios, vulpoiul Jeglea glăsui părintește:
-Vrei să scapi de grătar? O singură cale: alegeri precipitate!
-Bine, dar Măria Sa, Leul n-a pomenit despre așa ceva! zise ursul derutat.
-Știm noi ce e mai bine pentru Castel! rosti vulpoiul, pierind după o coamă.

Morala: Să ieși din vizuină și când nu vor alții!

 

  Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.570 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5