Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

PUNTEA VIEȚII DIN CLIPE- marginalii la o CLIPA de Poveste!

PUNTEA VIEȚII DIN CLIPE- marginalii la o CLIPA de Poveste!
Cronică la cartea CLIPE PE PUNTEA VIEȚII de TITINA NICA ȚENE

Trăite sau nu, clipele de viață ne dau târcoale încă din tinerețe și pân la bătrânețe căci oare ce e viața? dacă nu Un pod de piatră..care chiar dacă s-a mai și răsturnat , apa , nu a venit, nu l-a luat, iată o parafrazare care ne îndeamnă construim marginalii de rânduri citite.
Clipe pe puntea vieții , Cluj Napoca , 2018 , este un volumantologic de autor, cu o Prefață de Voichița PălăceanVereș, cu o superbă copertă întâi semnată de George Roca, Australia și o copertă patru care conține extras din Prefață și fotografiaautorului, Titina Nica Țene.
Volumul conține peste o sută de pagini, 50 de titluri de prozăscurtă, Date Biobibliografice , Referințe critice(Selecțiuni).

Desigur , cu toții avem în sânul ochilor privirea caldă a ființelordragi care ne-au legănat Podul vieții cu punți, cu munți cărunțisau jocuri pe genunchi.

”Cu părul nins
Cu ochii mici
și calzi de duioșie
aieve parc-o văd aici
icoana firavei bunici
din frageda -mi pruncie(Șt.O.Iosif, Bunica)

***
O văz ca prin vis.O văz limpede așa cum era….
Ghici..
Alune..
-Nu..
Stafide (B.Șt.Delavrancea, Basm)

***
Iată, avem în podul palmelor o carte primită recent .
Din geana pleoapelor răzbate ideea vine o vreme cândconstatăm (pe)trecerea prin viață ne-o pe-trecem pe poduri de ață
și pășim atenți nu se frângă la capete, rotindu-ne privirileprecum Luna nesecată de raze.Viața , ca un pod sau punte ne încearcă pe toți, de la inele la logodne , de la iubiri la îndoieli..dar ce mai contează decât lăsăm după noi urme scrise pepoduri precum miei pe verzi pajiști
Și, ce e oare viața dacă nu o metaforică punte peste care ne răsaralte paralele vieți, copii, nepoți, i-luminări de vise ori i(d)realesperanțeîntre Pământ și Cer!
***
(Facem cuvenita precizare nu o cunoaștem pe distinsa autoareși , între două Popasuri ca pe un Pod , recent, la Cluj i-am datun telefon, și, dacă nu mi-a răspuns, am crezut de cuviință îitrimit pe Pod de fun courier o carte-Clipe retrăite, Gutenberg, 2015).

***

Și totuși…o cunoaștem di(prin ) scris!!!
Care , iată, îndrăznim a spune precum Raiul în Cetate , (În)Dumnezeiește Clipa și Păzește Podul de Punte sau invers!
Rîndurile îi suntPietre de Aducere-AminTeiar titlurile ni se par pitulate în Cântece de sape, Îngeri în vis, Viață netrăită, A doua tinerețe , Bucuria întoarcerii în timp, Întrebare fărărăspuns, O noapte palpitantă De la copii învățăm…și tot așa..pănne ascundem de Crucea Veșniciei

Când flori pălesc alte flori răzbesc, nepoții de copii cu numeselenare Catinca, Anastasia , Ionuț, și care copii ori nepoți fălescfile de carte cu O boacănă cât o casă, Livada de pruni, Catinca și E-urile, Catinca și iubitul ,Anastasia și ..politica,Moș Crăciun. Matematica Anastasiei, și multe alte povestiriCât o Vestebună!

***
Pagini de carte …pe pod…alunecă lunecând nedisipite, nedisparate cu titluri din Antologie de Autor, care nu orbesc ci doruri potolesc!
Maiale de petreceri sunt în mâinile bunicii cu rochița rânduniciipline de poveste, mânuțe de copii mai mari ori micuți ale cărorochi se sclipesc de frăgezimi .De dragoste!

O carte pentru noi parcă Deja Vu!Pret– a-
porter în reverul de raft de bibliotecă! De scriitor, mamă, soție, bunică! Poetă!

Cu flori de maci și de cicoare, bunica nu le povestește ci le (mai) și scrie așa ca un testamentar fulg în calea vreunui pod de prăbușire! Pentru scrisul nu ucide…..
Scrisul clădește punți în calea vieții!!!Clipe!

E ca un inexorabil și plăcutpont” cu tot cu destin ca un recurs al autorului la viață pe care și-o reinventează stategic tot prinscris.Obliterare a spațiului vital pri scris, Titina Nica Țene îșidesface coaja Fructului oprit , Dragostea pentru toți în toateposibilele sale Fațete! Cu clapete!

Ca o rezonanță a superiorului prin Feminism
Feminitate, Cartea este un succes cu precise direcții.O carte despre copii, mari și mici, cu bunici, cu copii și, mămici, tăticifericiți!
Deosebit de pitoresc scrisul Titinei Nica Țene te învăluie în vălde copilărie cu trenă de furnici
care foiesc poala pântecului și notează, antologic, ca o strălucirede ”note” sonore, oglinzi parale de Simfonie! De viață!

***
Seara la culcare am plâns
Eu mereu am vrut găsesc o comoară..
***
Aceasta este povestea simplă a vieții unui om..

***
În concluzia firească a acestor Note de lectură , credem viațanu e simplă ci simplitatea prin scris o altă turnură cât o abnegație, care gravitează romantic înspre un cititor avid de copilărie , într-un vulcan torent de remarcabil talent.Povesteaeste una ce se aseamănă cu Povestea cupei de vin de la HanuAncuței cu nume de Titina! La care înclin!Ghici cine poartăvinaTitina?!!!

Florica R.CÂNDEA



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Alexandrina Tulics spune:

    Scriitoarea Titina Nica Țene scrie despre universul familiei, a celor mari și mici făcând din cele scrise punți ce se simt pietre de rezistență podului( viață). Cu gândire sănătoasă despre viață și dragoste, clădește ferestre luminoase între cei care-i alcătuiesc familia. Cartea de vizită a scriitoarei este SINCERITATEA care face orice drum posibil binelui în om.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania