Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Rebotezarea ,,Sălii de Marmură”: ,,Sala de [pentru] Inimă”, la Teatrul ,,Mihai Eminescu”

Rebotezarea Sălii de Marmură: Sala de [pentru] Inimă, la Teatrul Mihai Eminescu (pr. Petru Chirvase)
Lansare de cărți, autor: Ovidiu Chelaru

Ca de fiecare dată, la o lansare de carte sau la un eveniment cultural aparte, musai trebuie să găsesc și o temă adecvată a comentariului pe care e nevoie a-l face, având grijă ca acesta să nu fie sec, ci, cât de cât,  să conțină o ușoară sugestie înspre mediul economic, social și chiar politic.

De această dată, am crezut de cuviință să reflectez și, ceea ce nu am reușit în explicațiunea mea ad-hoc, să fac o succintă abordare, puțin străină de subiectul evenimentului, despre etapele vârstei omenești, importanța și eficiența muncii  în viață și, bineînțeles, grija pe care trebuie s-o aibă comunitatea pentru actul de creație și vârstele înaintate ale unor concetățeni de ai noștri.

Și m-am legat de două sintagme, factori ce impun acțiuni cu sensuri diferite, antagonice, și anume: ,,octogenarios da ponte”, adică ne lipsim de octogenari (în Anticul îndepărtat ,,sexagenarios da ponte” – în momentele de criză cu posibilități limitate de supraviețuire) și ,,dacă nu ai un bătrân, să-l cumperi”, mai actual.
Proprii timpurilor noastre, sub diferite ipostaze și destul de ,,acoperit”, se regăsesc frecvent aplicate aceste ,,îndemnuri”: ,,sexagenerios da ponte”, sub forma tăierilor și diminuărilor cuantumurilor pensiilor celor vârstnici, drepturi personale dobândite pe baza contribuțiilor de-o viață; ,,dacă nu ai un bătrân să-l cumperi”, sub forma ,,grijei strategice” a politicilor sociale de a se mări vârsta pensionării, adică omul să muncească și să contribuie la fondul de sprijin, din plin, până nu mai poate, până cade… și, apoi, să fie victima primului slogan ,,octogenarios da ponte”. Ce să facem? … asta e!…

Ovidiu Chelaru și toți ,,seniorii vivanți”, octogenari, pe care îi întâlnim mereu prin edituri și tipografii cu rugăminți să li se editeze spre publicare cele scrise (Ilie Pascal, Vasile Drăguțu, Nicolae Sandu, dr. Victor Drăgan și apoi generația septuagenară – Mihai Matei, Gheorghe Burac, Teodor Epure, Constantin Cojocaru, Ilie Avârvării și încă mulți), suportă cu greu consecințele intemperiilor politice actuale.

Aici, pe plan local, totuși putem observa, oarecum?!, mângâieri pentru acești minunați oameni, cu dar de Sus pentru scriitură, de a se bucura, din când în când, de mici atenții. Anul trecut, în septembrie, la lansarea cărții ,,Sănătatea la vârsta a III-a”, autorul, dr. Victor Drăgan, a sărbătorit 85 de ani de existență și a fost emoționat când primarul Ovidiu Portariuc l-a felicitat și i-a oferit un frumos buchet de flori. Același gest l-am observat cu toții la primarul Botoșanilor, din legislatura trecută, Cătălin Flutur, prezent la eveniment și contributor pentru editarea și tipărirea acestor cărți, lansate ieri.

Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru [1024x768]Cred sincer, așa cum îl știu pe domnul Ovidiu Chelaru, că evenimentul de ieri l-a perceput ca un gest de apreciere și de respect deosebit din partea organizatorilor, respectiv Teatrul ,,Mihai Eminescu” și Ed. Agata, precum și din partea numerosului public elevat și dornic de astfel de momente.

Au fost prezenți și au vorbit, comentând despre personalitatea autorului și cărțile prezentate: poeta Lucia Olaru Nenati, muzeograful Gheorghe Median – redactor al Rev. Luceafărul, jurnalistul Traian Apetrei – directorul Teatrului ,,Mihai Eminescu”, poetul D.M. Gaftoneanu – redactor la Rev. Luceafărul, ing. Cătălin Flutur – consilier județean, pr. Petru Chirvase. Au mai participat: poetul Petruț Pârvescu – coordonatorul Cenaclului literar ,,Ion Pillat” și consultant al Cenaclului virtual ,,Agata literară”; poeta Maria Moisoiu; scriitorul Constantin Adam, jurnalistul și scriitorul Corneliu Filip; ing. Dan Cristescu – memorialist; prof. Victor Foca – artist plastic; Viorica Ursache – autor de cărți pentru școlarii mici…

Cu toții, ieri (12 septembrie 2013), în Sala de Marmură a Teatrului de Stat ,, Mihai Eminescu” (sau probabil, de-acum, ,,Sala de inimă” sau ,,Sala de suflet” , după cum ne-a sugerat  pr. Petru Chirvasie, în cuvântul Preasfinției Sale), am venerat personalitatea  și tenacitate pentru scris ale domnului Ovidiu Chelaru, care, acum, deodată, ne-a oferit patru cărți: ,,Stele coapte – poeme”; ,,Din Genune în Paradis” – antologie de poeme; ,,Zori de credință”- stihuri- și ,,Din fulguirea vremii – însemnări”.

Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (2) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (3) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (4) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (5) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (6) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (7) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (8) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (9) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (10) [1024x768] Agata,lansare,Ovidiu-Chelaru (11) [1024x768]



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania