Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Recolorarea Orașului Vechi în atelierul de pictură, George SPAIUC, un parteneriat al fundației editurii Agata (FNDC) și maestrul culorilor

Primit pentru publicare: 4 iul. 2017
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 4 iul. 2017, ora 14:56
Foto: Agata (drepturi rezervate)

 

Recolorarea Orașului Vechi

Atelierul de pictură, George SPAIUC

Parteneriat al fundației editurii Agata (FNDC) și maeștrii culorilor

 

Centrul Istoric al Botoșanilor avea culoarea lui, până nu demult, când o administrație pur ideologic, rău famată, a început să-l nimicească. Știm cu toții aceasta, deși totuși a fost păstrat, pentru că altfel, astăzi nu l-am fi avut deloc. Apoi, alte administrații, declarate cu geneză democratică, dar incompetente, i-au dat ,,culoare” orașului vechi, dar ce culoare?! … cu nuanțe îmbâcsite de lipsa unei educații, de nesimțire și atac la bunurile din Patrimoniul Național Cultural, cu efecte catastrofale asupra a ceea ce se numește Identitatea Culturală a Românilor. Până și istoria acestor locuri este denaturată! Și, istoricii tac!… fiindcă, este cert, orașul s-a consolidat începând demult, cu ctitoriile lui Ștefan cel Mare și apoi cu cele ale urmașilor săi și de aici, e cale lungă până în sec.XIX.

Pe acest fond, pentru îndepărtarea neadecvatului din viața orașului vechi și crearea unei percepții artistice întru salvarea a ceea ce se mai poate salva, pictorul George Spaiuc a înțeles menirea harului cu care a fost înzestrat, intuind necesitatea unei fapte, printr-o acțiune directă, de a surprinde ,,culoarea” actuală și trecerea acestei percepții prin ficțiunea artistică pentru a recolora peisajul vechi.

Proiectul acestui parteneriat precizat mai sus, inițiat la propunerea maestrului pictor, își dorește să stimuleze actul creativ în interesul promovării spiritului de conservarea și promovare a valorilor noastre locale, cu impact național, și de ce nu universal, și e, de sigur, un curent artistic tendențios, scopul – Centrul Istoric al Botoșanilor, care contează pe experiența nemijlocită a valorificării talentului și experienței artistice a inimosului George Spaiuc.

Astăzi, 4 iulie 2017, des-de-dimineață, pe pictorul George Spaiuc, l-am găsit visând și captându-și efectele secundelor actului psihic, transpunându-le pe pânză șevaletului din Atelierul de pictură, așezat acum câteva zile în sala Centrului Cultural Agata,  atelier care, pe zi ce trece, se transformă într-un veritabil și dinamic vernisaj cu exponate proaspete, surprinse pentru recolorarea clădirilor din Centrul istoric al Botoșanilor, care încet, și încet se duc. Se duc, dar nu se duc în liniște cu respectul cuvenit. E o liniște tulburată de o neglijență gravă și condamnabilă a celor care le acordăm, etapă de etapă, votul în speranța că odată și odată le va veni mintea la cap.


 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania