Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Revista ÎNSEMNĂRI IEȘENE, seria nouă, a mai pierdut un membru de seamă al Colegiului de redacție, în persoana prof. dr. Dumitru Dorobăț

„…A fost un om drept, un om adevărat, pentru care mediocritatea era o traumă socială. Un om exigent în primul rând cu sine, dar și cu alții, când venea vorba de carte. Un profesor universitar de talie europeană! Cursurile sale documen-tate la modul ideal țineau cu respirația tăiată studenți din SUA, Marea Britanie, Germania. Modestia exagerată l-a ținut departe de publicitate. Lumea lui era catedra universitară, biblioteca și biroul de acasă. Profesorul era întruchiparea bunului simț și al respectului pentru cuvântul scris sau spus de la Catedră.” (Vasile Lefter, scriitor). 

  • S-a născut la 25 mai 1944, la Putna, județul Vrancea. A început studiile la școala din Jariștea, unde se mutase împreună cu familia (1951-1958). Urmează Liceul „Vasile Alecsandri” din Bacău (1958-1962), apoi Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, secţia engleză-română (1963-1968). Student eminent, este reținut după absolvire la catedră, unde parcurge treptat toate treptele carierei universitare, de la asistent la profesor universitar. Se mândrea cu faptul că a fost studentul doamnei profesor Dobrovici. Este doctor în filologie din 1989, conducători ştiinţifici de doctorat fiind academicienii Constantin Ciopraga (Iaşi) şi Alexandru Dima (Bucureşti). 
  • Cariera universitară a fost de vârf. Ca profesor universitar a ţinut cursuri de Literatură engleză medievală şi renascentistă și cursuri speciale: Stilurile lui Shakespeare, Biblia în literatură şi Metodica predării limbii engleze. A fost şeful Catedrei de limba şi literatura engleză între anii 1992-1996. Între 1995-1996 a fost Vissiting professor (Fulbright) la Universitatea Washington, Seattle, U.S.A, unde a predat Cultură și civilizație română la Jackson School of International Studies și Depart. of Slavic adn East European LGS. Avea un talent didactic înnăscut. Foarte exigent, iubea profesia de dascăl, iar studenții săi răspândiți în toate colțurile țării și ai lumii, i-au purtat o vie recunoștință: ,,Ca profesor, acest model de OM a făcut carieră, fiindcă generații după generații de studenți, și apoi de profesori, l-au cunoscut, l-au făcut celebru. Întâi temut și respectat, apoi admirat și iubit, Domnul Profesor Dorobăț nu a trecut neobservat prin carieră și prin viață. În ciuda discreției sale, studenții l-au perceput continuu ca unul dintre „dascălii vedetă”, în sensul unei ieșiri din anonimatul profesoratului cu examene „cui” la literatura veche, Shakespeare sau metodică, având o relație întotdeauna intensă și plină de semnificații cu studenții, cu ramificații semnificative pentru destinele foștilor studenți, ajunși profesori prin lume pe parcursul întregii lor cariere și vieți.Să spun că profesorul nostru nu va ști niciodată cât de recunoscător îi sunt pentru nemăsuratul lui altruism și pentru desăvârșita lui prietenie ar fi prea puțin. Deplâng mut o plecare pe care ar putea-o înlocui doar amintirea omului de o eleganță morală niciun moment dezmințită.” (prof. dr. Șt. Colibaba). 
  • „Om de o vastă cultură, preda literatura engleză veche cu o ţinută de excepţie şi o exigenţă maximă. Personalitatea sa se detaşa prin prestigiul universitar, prin croiala academică a retoricii sale, prin seriozitate şi dăruire profesională. Preocupat de imperativul rigorii în intregul său efort didactic, pasionat şi devotat actului de cultură,a fost autor de tratate, manuale şi lucrări ştiănţifice.” (Claudia Ştefan Antonescu, profesor de limba engleză) 
  • Ca profesor de renume, a avut și o activitate publicistică deosebită. A debutat cu traduceri în revistele Cronica și Ateneu, a colaborat la o serie de periodice din țară și din străinătate (Casa Română; Harward, California, U.S.A.). A publicat volumul The Reception of American Literature in Romania (Washington, Seattle, 
  • U.S.A. 1996), urmat de Modelul American (Iaşi, Junimea, 1999), Predarea limbilor străine în România, în colaborare (1997), Din țara făgăduinţei (Iaşi, Institutul European, 2000), Mutual understanding: 125 Years of Anglo-Romanian Dipolmatic relations, coautor (Bucureşti, Humanitas, 2005). A realizat mai multe lucrări şi volume în colaborare, a tradus Firul evidenţei de Bernard Pieton (Iaşi, Junimea, 1975), Un secol de luptă cu delincvenţa de Jurgen Thorwald, în colaborare cu Gh. Scripcaru (Junimea, 1981, ediţia a II-a, Moldova, 1997), Basme populare engleze, cotraducător (Iaşi, Junimea, 1981), Profesiuna lui Cashel Byron de G. B. Shaw (Iaşi, Junimea, 1983) şi Basme populare din Ţara Galilor (Iaşi, Junimea, 1989). La Editura Institutul European a îngrijit colecţia Opera Magna. În această calitate, a prefaţat numeroase traduceri din W. Shakespeare, Regele Lear, John Webster, Ducesa de Amolfi, din Thomas Heywood, Femeia omorâtă cu blândeţea, din Washington Irving, Viaţa lui Mahomed, Mihai Stroe, Dicţionar biblic englez-român şi W. Shakespeare – an Introductory Guide (Iaşi, Tehnopress, 2004). În limba engleză, a publicat manuale şcolare şi universitare: Limba engleză. Texte interpretate, coautor (Bucureşti, EDP, 1972), Twentieth Century Short Stories of the English Speaking World, coeditor (Bucureşti, EDP, 1978), A Reader to Medieval Literature, coautor (Iaşi, Editura Universitătii Al. I. Cuza, 1981), A Guide to American Literature, coordonator şi coeditor (Iaşi, Editura Universităţii Al. I. Cuza, 1981). 
  • Profesorul Tache Dorobăț a fost fidel propriilor valori și cauzelor nobile, și-a iubit cu pasiune profesia, și-a respectat colegii, colaboratorii și studenții. Dar nu mulți l-au cunoscut pe prietenul „Tache”, de o sinceritate și de un devotament deosebit, săritor la nevoie, de-un altruism probat de multe situații și, mai ales, pe soțul Tache, iubitor, de o politețe rară, minunat tovarăș de drum lung, umăr de sprijin în armonioasa căsătorie. S-a bucurat de prestigiu, de dragoste și de respect. A luptat cu boala, așa cum a luptat și cu viața: discret și ferm, păstrându-și nealterată demnitatea. Amintirea sa va dăinui în sufletele celor care l-au iubit.
  • ( Eugen Târcoveanu, 2019)


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania