Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 8 (128), Iunie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 01 Aug. 2019
Autor: Prof. Vasile LEFTER, Focșani
Publicat: 05 Aug. 2019
© Vasile Lefter, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Excelența academică universitară a mai pierdut o valoare. Profesorul Dumitru Dorobăț, fostul Șef al catedrei de engleză de la UAIC a început lunga călătorie spre nicăieri cu două săptămâni în urmă, nemaiavând răbdare să aștepte plecarea cocorilor.
S-a despărțit de noi în miezul unui iulie torid, luptând din greu cu o boală necruțătoare, care l-a urmărit din vremea adolescenței. Un om drept, un om adevărat, pentru care mediocritatea era o traumă socială. Un om exigent în primul rând cu sine, dar și cu alții, când venea vorba de carte. Un profesor universitar de talie europeană! Cursurile sale documentate la modul ideal vor ține cu respirația tăiată studenți din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania. Nu-i plăcea să se vorbească despre el. Chiar se jena. Nu m-a surprins tristețea din vocea de la telefon a doamnei Director prof.Viorica Scutariu (Biblioteca Centrală , Universitatea de Medicină și Farmacie Iași), care mi-a confirmat că „Tăchel al nostru a plecat într-o lume mai bună.” L-am cunoscut în vremea studenției ieșene. Un tânăr timid, care s-a bucurat mult când a aflat că și eu sunt din Vrancea. Cine bănuia că peste doar patru ani, verișoara sa Elizia îmi va deveni soție? Ce joc ciudat al întâmplării! Parcă Dumnezeu mi-a șoptit să-mi deschid cronica de prezentare a publicației „ Însemnări ieșene”cu un modest omagiu adus celui care ținea nespus de mult la oamenii din apropiere: „Am bucuria de a avea în față ultimul număr al acestei valoroase publicații prin bunăvoința domnului Prof.Dr. Dumitru Dorobăț, membru marcant în Colegiul de redacție al revistei.”
Modestia exagerată l-a ținut departe de publicitate. Lumea lui era catedra universitară, biblioteca și biroul de acasă. Cine vrea să afle detalii din viața și activitatea profesorului Dumitru Dorobăț nu prea descoperă multe surse. Și totuși, în Vrancea, mai sunt oameni care veghează la păstrarea valorilor. În volumul al II-lea al unui dicționar intitulat „Constelații literare vrâncene”, ,profesorul Petre Abeaboeru ,în 2016, găsește un spațiu și pentru Dumitru Dorobăț . Cititorul este informat că distinsul profesor ieșean s-a născut în satul Ivăncești, comuna Bolotești, județul Vrancea. A studiat la școala din Jariștea,unde se mutase împreună cu familia.Liceul l-a urmat la Bacău, între 1958-1962. A urmat studiile universitare la UAIC, secția engleză-română. Cariera universitară va fi una de vârf. Debutul literar s-a produs la revista „Cronica”,cu traduceri.
A desfășurat o bogată muncă de traducător. În 1975,traduce romanul „Firul evidenței” de Bernard Picton, apoi „Un secol de luptă cu delincvența”de Jurgen Thorwald, „Basme populare engleze”etc. Unele traduceri sunt în colaborare.
Nu trebuie uitată stima pe care profesorul Dumitru Dorobăț a avut-o pentru înaintași. În 2013, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existență a catedrei de engleză de la UAIC, Dumitru N. Dorobăț a susținut disertația „Profesori din perioada interbelică”. Cineva îi va continua acest sentiment al cultului pentru înaintași?
Dragul nostru profesor de elită, ,întruchipare a bunului simț și al respectului pentru cuvântul scris sau spus de la Catedră, s-a așezat la masa umbrelor.
Să-ți fie somnul lin, om bun și român adevărat! Prof.Elizia și Vasile Lefter
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania